Zeleno zlatni raj za one koji vole drukčija ljeta

Vole je bikeri, pivoljupci, gurmani, vrijeme je da i vi otkrijete njezine ljepote

Autocestom automobilom ili motociklom, brzo i jednostavno, tu ste za nekoliko sati. Brodsko-posavska županija zeleni je raj za sve one koji žele ljetovanje na drugačiji način. Bilo da ste urbani tip, ljubitelj asfalta i adrenalina ili želite miran obiteljski odmor, otputujte u Brodsko-posavsku županiju. Evo i zbog čega!

foto: Alen Vrlazić

Što će im more kad imaju Savu i Petnju

foto: Alen Vrlazić, kupalište Poloj

Slavonski Brod ima Poloj, jednu od najljepših riječnih plaža. Do nje možete doći biciklom, automobilom ili šetnjom obalom uz Savu, popularnim kejom. Odbojka na pijesku, mali nogomet, sunčanje i kupanje, debeli hlad na travici, roštiljanje dok se piće hladi u osvježavajućoj rijeci…, ljeto za pamćenje. Pravo osvježenje možete potražiti i na umjetnom jezeru Petnja na južnoj strani Dilj-gore, oko sedam kilometara sjeverozapadno od Slavonskog Broda. Zovu ga i diljsko oko zbog prekrasne boje koja se stapa sa zelenilom šume.

foto: Alen Vrlazić

Gradovi Slavonski Brod i Nova Gradiška

U Slavonskom Brodu najdulji je korzo i najveća crkva u čitavoj Slavoniji, obala uz Savu atraktivna je promenada, brodska Tvrđava iz 18. stoljeća među najljepšima je u Europi… Tu su živjeli pjesnik Dragutin Tadijanović i književnica Ivana Brlić Mažuranić, a ljubavna priča o rodama Malenoj i Klepetanu obišla je svijet. U najmlađem hrvatskom gradu Novoj Gradiški otkrijte ljepotu kasnog baroka, obavezno se popnite na jedan od psunjskih vrhova i uživajte u pogledu na Slavoniju iz nove perspektive.

foto: Alen Vrlazić, Tvrđava Brod

Na slavonskom selu

Etno-eko selo Stara Kapela, Ranč Ramarin, Kuća Dida Tunje, Salaš Savus, Matin i Anin stan, Imanje Kereković, Seosko domaćinstvo Opođe,  Gospodarstvo Paljevine… – prava su otkrića za ljubitelje ruralnog turizma. Osjetite ljepotu slavonskog sela, u miru i tišini prirode oslobodite se stresa i ponovo pronađite sebe.

foto: Ena Kokanović Nagy

Gin, craft, vina i najfinija kuhinja

foto: Ena Kokanović Nagy

Ako ste gurman, ovo je vaša destinacija. Odaberite jedan od restorana s oznakom Okusi graničarskog Posavlja i uživajte do mile volje u bogatoj ponudi i povoljnim cijenama. Neodoljivi kulen, slanina i kobasice, krepke juhe, sočna sarma, vrhunski čobanac, poznati fiš ili šaran u rašljama, odlična divljač, tačke ili štrudla od jabuka…, tu je sve pripremljeno s puno pažnje i ljubavi. Vinogradi na stupničkim brdima daju vina vrhunske kvalitete, a u novije vrijeme iz ove županije dolaze odlična craft piva. U Sičicama žive pioniri craft scene, obitelj Bošnjak poznata i po craft ginu sa sedam vrsta začinskog bilja.

foto: Ena Kokanović Nagy

Slavonia bike

Brodsko-posavska županija premrežena je stazama, pa se gotovo svaki kutak može istražiti biciklom. Slavonski Brod, Nova Gradiška, pitoreskna sela, šume, obala uz rijeku, birajte što volite i krenite u pustolovinu.

foto: Alen Vrlazić, Kupalište Poloj

Ovo je prilika da posjetite umjetno jezero Petnju, poseban rezervat šumske vegetacije i preostali dio slavonske prašume Prašnik, erozivni kanjon Pljuskaru s nekoliko slapova i špilja, ornitološke rezervate Jelas i Bara Dvorina, pašnjak Gajnu s močvarnom florom i faunom na kojem pasu podolska goveda, posavski konji i crne slavonske svinje.

naslovna fotografija: Alen Vrlazić

Informacije: www.tzbpz.hr