• NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • BLOG
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Blog Upoznajmo Kutinu - grad u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja

  Upoznajmo Kutinu – grad u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja

  Najveće središte regije Moslavina je Kutina, koja će ugodno iznenaditi svakog gosta. Ime Kutina spominje se prvi put 10. studenog 1258. godine u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. pod imenom KOTYNNAM. Ovo naselje se razvija na obroncima moslavačkih brežuljaka s kojih se dolinom rijeke Kutinice spušta prema jugu. Karakterizira ga pretežno niska stambena izgradnja, kako povijesna s prijeloma stoljeća tako i ona iz druge polovine 20. stoljeća. Godine 1886. izbio je na trgu u Kutini požar razarajućih razmjera. S obzirom na velik broj drvenih kuća, većina ih je stradala. Obnovom su sagrađene nove građanske kuće koje danas čine povijesnu jezgru Kutine.

  Tijekom 19. stoljeća grad postaje značajno trgovačko-obrtničko središte. Tradicija održavanja sajma uz Petrovo održala se sve do danas.

  Uz suvremenu razglednicu  Kutina  priča i priču i davnina: od antičkih nalaza u predjelu Lipa, tradicijskog graditeljstva Crkvene i Radićeve ulice,  izložaka u Muzeju Moslavine i galeriji,  sa nezaobilaznim biserom sakralne arhitekture – crkvom Sv. Marije Snježne iz 18. stoljeća.

  Ne treba zaboraviti ni gastronomsku ponudu u kojoj se posebno ističe specijalitet „šaran na rašljama“ i izvorno moslavačko vino „Škrlet“. Brda iznad Kutine zasađena su vinogradima. Vinske ceste nude u brojnim kletima degustaciju i prodaju svojih vina.

  Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i domaće gastronomske specijalitete, te uslugu smještaja u seoskom domaćinstvu i kletima.
  Kutina gotovo ulazi u Lonjsko polje, zaštićeni park prirode, veliki ornitološki rezervat i najveće močvarno područje u ovom dijelu Europe. Grad se nalazi podno prvog Regionalnog parka Moslavačke gore. Moslavačka gora odlikuje se velikom geološkom raznolikošću, bogatstvom flore i faune, a u sebi krije tajne svoje gotovo 500 milijuna godina stare prošlosti.

   

  Ponuda smještajnih objekata u Kutini i okolici je raznolika, od hotela i soba, do seoskih domaćinstava i kampova. Istražite njene  šetnice, biciklističke staze, uživajte u okusima i mirisima grožđa, razgledu starih gradova i utvrda ili jednostavno uživajte u cvrkutu ptica i pogledima na prekrasno Lonjsko polje i trsno gorje.

  Bogata kulturna ponuda, tradicionalni specijaliteti, vrhunska vina, blizina najvažnijih prometnica, te glavnog grada Zagreba, sve to jamči dobar provod u Kutini, destinaciji koju posjetitelji tek otkrivaju i gostu predstavljaju, potpuno iznenađenje!

  Izvor: www.turizam-kutina.hr

  fotografije uz dopuštenje: TZG Kutine

  PRATITE NAS

  1,289InstagramSlijedi

  Najčitanije

  “Prestani mi pričati bajke prije spavanja i pokaži mi gdje su...

  „Prestani mi pričati bajke prije spavanja i pokaži mi gdje su najljepše plaže.“ - ulomak iz knjige RokOtok, Domagoja Jakopovića Ribafisha. RokOtok je nastao u...