Gdje je taj trakošćanski zmaj?

Vjeruje se kako su tom dobro utvrđenom citadelom na uzvisni  upravljali Tračani, pa neki drže kako je upravo po toj tračanskoj utvrdi Arx Thracorum, Trakošćan dobio ime.
Drugi pak smatraju kako Trakošćan svoje ime ima zahvaliti njemačkim vitezovima Drachenstein, koji su nekada gospodarili tim područjem.
Obje priče o nastanku Trakošćana tako možemo dovesti u vezu sa zmajevima.

Tračane, antički narod koji je još prije 5 tisuća godina živio na području Balkana, između Dunava i Crnog mora, stari su Grci smatrali barbarima, no ovi suvremenici Trojanskog rata, bili su vješti ratnici, obrtnici i umjetnici, koji su razvili istančan smisao za lijepo.

Razumjeli su se u astronomiju i medicinu, a u njihovoj kulturi i duhovnosti upravo je zmaj zauzimao važno mjesto. Ovo fantastično stvorenje nalik velikom gmazu s krilima i dugim repom koji riga vatru, bilo je česti motiv na tračanskim rukotvorinama i umjetninama.

Tračanski su šamani, primjerice, u obredu inicijacije morali zajahati zmaja, a vjerovali su i kako pomrčine uzrokuje zmaj koji je zakrilio sunce. Je li taj drevni narod slučajno svoj utvrđeni grad odlučio sagraditi upravo na toj stijeni, koju su i Drachensteini prepoznali  kao zmajevu?

Jesu li možda naslućivali da bi se u okolnim gustim šumama mogao kriti kakav zmaj?

I dok u susjednom Međimurju gotovo iz svake mlake izviruje pozoj, u krajevima oko Trakošćana ne nalazimo priče, legende ili vjerovanja o zmajevima, osim one o spilji Stanovnik, na sjeveroistočnoj strani Ivančice, iz koje je zmaj potjerao ljude koji se se morali skloniti u obližnju spilju Kujsnicu.

Je li to čudovište na Ivančicu dolutalo iz trakošćanskih šuma? Jesu li Tračani i Drachensteini znali za njegovu jazbinu i u njenoj blizini odlučili sagraditi grad na zmajevoj stijeni? Je li zmaj još u davna vremena napustio ove krajeve ili se još uvijek negdje skriva?

Puno je pitanja, ne preostaje ništa drugo doli prošetati varaždinskom okolicom i uživati u zelenoj arkadiji u kojoj su i zmajevi nekoć letjeli.

Posebna ponuda – MEGABON&EXPLORE CROATIA – kupi, uštedi, i uživaj!

Želite li vidjeti pokojeg zmaja ili uživati tragom legendi u ovom nevjerojatno romantičnom dijelu Varaždinske županije, nudimo vam atraktivnu ponudu od 04.11.-24.11.2019 jesensko zimskog wellness vikenda za samo 1179 kn!
Klikom na kupon ispod, možete osigurati nezaboravan vikend odmor.


Cijeli kompleks dvorca godišnje posjeti preko 200.000 ljudi što ga stavlja na prvo mjesto u Hrvatskoj te također među najposjećenije dvorce-muzeje u cijeloj regiji. Dvorac Trakošćan, jezero i Hotel Trakošćan okružuje zaštićena park šuma, bogata biljnim i životinjskim svijetom, što ostavlja brojne mogućnosti za edukativno-rekreativne sadržaje u okruženju.

Hotel Trakošćan raspolaže sa 126 moderno opremljenih soba i 2 luksuzna apartmana koja Vam pružaju vrhunsku uslugu smještaja i široku ponudu sadržaja. Bilo da se radi o poslovnim ljudima, polaznicima raznih seminara, kongresa ili team buildinga, obitelji s djecom ili pak avanturistima i sportašima, oprema modernih soba zadovoljit će i one najzahtjevnije. Svaka soba ima pogled na park šumu odnosno na prekrasan dvorac Trakošćan što u cijelosti upotpunjuje ukupni doživljaj boravka u hotelu.

Dva hotelska restorana, a la carte restoran Arx Thacorum, pansionski restoran Drašković te izdvojeni restoran u podnožju samog dvorca, sa ukupno 400 sjedećih mjesta u zatvorenom prostoru i 300 mjesta na otvorenim terasama, nude razne delicije, a posebnost ovog kraja su tradicionalna zagorska jela.

Fotografije Varaždinske okolice: arhiv TZ Varaždinske županije