Gdje je taj trakošćanski zmaj? - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • BLOG
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Blog Gdje je taj trakošćanski zmaj?

  Gdje je taj trakošćanski zmaj?

  Vjeruje se kako su tom dobro utvrđenom citadelom na uzvisni  upravljali Tračani, pa neki drže kako je upravo po toj tračanskoj utvrdi Arx Thracorum, Trakošćan dobio ime.
  Drugi pak smatraju kako Trakošćan svoje ime ima zahvaliti njemačkim vitezovima Drachenstein, koji su nekada gospodarili tim područjem.
  Obje priče o nastanku Trakošćana tako možemo dovesti u vezu sa zmajevima.

  Tračane, antički narod koji je još prije 5 tisuća godina živio na području Balkana, između Dunava i Crnog mora, stari su Grci smatrali barbarima, no ovi suvremenici Trojanskog rata, bili su vješti ratnici, obrtnici i umjetnici, koji su razvili istančan smisao za lijepo.

  Razumjeli su se u astronomiju i medicinu, a u njihovoj kulturi i duhovnosti upravo je zmaj zauzimao važno mjesto. Ovo fantastično stvorenje nalik velikom gmazu s krilima i dugim repom koji riga vatru, bilo je česti motiv na tračanskim rukotvorinama i umjetninama.

  Tračanski su šamani, primjerice, u obredu inicijacije morali zajahati zmaja, a vjerovali su i kako pomrčine uzrokuje zmaj koji je zakrilio sunce. Je li taj drevni narod slučajno svoj utvrđeni grad odlučio sagraditi upravo na toj stijeni, koju su i Drachensteini prepoznali  kao zmajevu?

  Jesu li možda naslućivali da bi se u okolnim gustim šumama mogao kriti kakav zmaj?

  I dok u susjednom Međimurju gotovo iz svake mlake izviruje pozoj, u krajevima oko Trakošćana ne nalazimo priče, legende ili vjerovanja o zmajevima, osim one o spilji Stanovnik, na sjeveroistočnoj strani Ivančice, iz koje je zmaj potjerao ljude koji se se morali skloniti u obližnju spilju Kujsnicu.

  Je li to čudovište na Ivančicu dolutalo iz trakošćanskih šuma? Jesu li Tračani i Drachensteini znali za njegovu jazbinu i u njenoj blizini odlučili sagraditi grad na zmajevoj stijeni? Je li zmaj još u davna vremena napustio ove krajeve ili se još uvijek negdje skriva?

  Puno je pitanja, ne preostaje ništa drugo doli prošetati varaždinskom okolicom i uživati u zelenoj arkadiji u kojoj su i zmajevi nekoć letjeli.

  Ilustracije zmaja: Pixabay.com

  Fotografije Varaždinske okolice: arhiv TZ Varaždinske županije

  Izvor objave: www.turizam-vzz.hr

  PRATITE NAS

  1,317InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Jesen u Varaždinskoj županiji

  Od branja gljiva, festivala čipke do manifestacije posvećene zelju.. jesenski lonac Varaždinske županije krčka se bogatim manifestacijama posvećenima plodovima zemlje i šume, ali i...