Istraži zlatnu Slavoniju na dva kotača

Želiš li vidjeti najljepše konje, odmoriti se u stoljetnom perivoju, kušati najbolja vina, zadati si izazov planinarenja, okinuti par panoramskih selfija kroz vinograde, nabrati malo ruža, iskovati vlastite novce i vratiti se kući s brdom lijepih uspomena? I to na dva kotača?

Zanima li te gdje odlično jesti i gdje sagorjeti kalorije na zahtjevnim ciklo usponima, gdje prespavati, što vidjeti od kulturnih znamenitosti, koju ciklo rutu isplanirati, koje vino kušati?

Klikni na bike vodič, isplaniraj top izlet proljeća!

Zlatne ravnice, zeleni brdski usponi, doline i gore, šumski djevičanski predjeli i brojni vinogradi ispresijecani sa stotine kilometara biciklističkih staza čekaju te ovog proljeća.
I ne, nisu sve staze puka ravnica, jer ova slavonska županija nije tipična destinacija ravničarske topografije, već je u pravilnom omjeru bogata i gorjem i šumskim stazama, i brdskim terenima te mirisnim vinogradima, ukusnim restoranima i vinskim podrumima, a poželiš li osim ciklo potrage malo planinariti u srcu Slavonije – može i to!

Pripremi sportsku laganu odjeću i obuću, nešto dobre volje, malo kondicije te se sretno odvezi stazama ravnica i finih vinorodnih uspona, putevima dobre kapljice i još bolje hrane.

Na svim rutama iz vodiča (kojeg preuzmi jednim klikom), postoje opremljene i bike servisne stanice. Bicikl možeš i unajmiti kod nas.
A kad si već na proputovanju Požeško – slavonskom županijom, posjeti par zgodnih atrakcija koje ne vidiš svaki dan:

Provezi se stazama lipicanca i odmori u hladu stoljetnog perivoja Lipika

Upoznaj romantičan stoljetni perivoj Lipika i prirodni izvor ljekovite termalne vode u kojem su se blaženo kvasili stari Rimljani.
Saznati ćeš da je višestoljetna tradicija u liječenju bazirana na ljekovitim svojstvima vode koja ima stalnu temperaturu izvorišta od 60 °C.
Tu je i zatvoreni bazen s gejzirima i slapovima, podvodna masaža te biserna kupka u mramornim kadama. Za potpuni doživljaj, posjeti i Državnu ergelu Lipik i uživaj u prekrasnim lipicancima.

Okušaj se u kovanju vlastitog novca u Pakracu, napravi selfie kod Kiss spota, i zaplaninari usred ravnice

Zastaneš li u Pakracu, otkrit ćeš Park i očuvano vlastelinstvo Janković iz 18. stoljeća. Slobodno napravi selfie pored ploče s natpisom „This is a good kiss spot” i izljubi se s dragom osobom. Posjeti vlastelistvo Janković i informiraj se o  malom srebrnjaku koji se kovao u Pakracu, i koji je u srednjem vijeku bio platežno sredstvo  ne samo Slavonije već i Mađarske, Slovenije, Rumunjske i Bosne, te ponesi kući vlastiti primjerak iskovanog novca.

Poželiš li ostati dulje,  svrati do čarobnog Omanovca koji se nalazi na obrocima Psunja (655 m.n.v), istraži njegove planinarske staze i odmori se u Planinarskom domu Omanovac koji je prije nekoliko godina bio proglašen najljepšim u Hrvatskoj!

Misliš li još uvijek da je Slavonija samo ravnica ?

Provozaj se slavonskom Atenom – svrati u prekrasnu baroknu Požegu

U Požegi možeš uživati neometano u biciklističkoj vožnji duž cijelog grada koji je sjajno opremljen i prilagođen biciklistima, a od zanimljivosti kojima grad obiluje posjeti gradsku jezgru grada, Gradski muzej Požega, Dijecezanski muzej, crkvu sv. Lovre, katedralu sv. Terezije Avilske, i na licu mjesta doznaj zašto se za Požegu uvriježio naziv slavonska Atena.

Trg sv. Terezije Avilske i Dijecezanski muzej, autor IOK

Tu se u istom krajoliku dodiruju brežuljak, planina i ravnica, a Požega je ujedno jedan od jedinstvenih gradova, u kojem se vinogradi uzdižu nestrpljivo već iz dvorišta kuća prema Požeškoj gori. Istraži jedan od najljepših baroknih slavonskih gradova!

Odbicikliraj oko vinograda opletenog ružama i cvijećem u Pleternici

Je li opojniji okus finog vina ili miris ruže, doznat ćeš u Pleternici  kroz poseban doživljaj kojeg možeš upravo u svibnju istražiti u Pleternici na turističkoj atraciji zvanoj Cesta ruža i vina.
Pleternica je poseban ciklo raj, jer je mjesto doslovno premreženo bike stazama a glavni spektakl su vinogradski vrhovi Starac i Klikun, na kojima možeš degustirati vinogradarski doručak, i probati vrhunska vina.

Kutjevo – najpoznatiji vinski trg u jednom od najljepših slavonskih gradića i naljepši pogled na vinograde

Svrati na glavni gradski kutjevački trg koji je u počast finoj kapljici nazvan Trgom graševine. Prve trsove graševine u Kutjevo su donijeli Cisterciti ili „bijeli fratri“ koji su ovdje obitavali daleke 1232. godine, iz koje je i čuveni vinski podrum, nezaobilazna točka gradske turističke ponude. Vino se u bačvama ovdje čuvalo stoljećima, a zidine podruma prema legendi čuvaju i poznatu prpošnu priču slavonskog baruna Franje Trenka i carice Marije Terezije.

A tu je i vidikovac Vile Vinkomir 

Provezeš li se kroz Kutjevo, ne propusti đir do vile Vinkomir na istoimenom brdu, s nezaboravnim selfie-om i panoramom pitomih obronaka uređenog vinogorja, koju mnogi smatraju za jedan od najljepših pogleda na okoliš u ovome dijelu Slavonije.

U Velikoj svrati do Papuka, prošeći do srednjevjekovne utvrde iz trinaestog stoljeća

Skriveno blago Zlatne doline pronaći ćeš i u ljupkoj općini Velika. Njen prvi atribut je sve omiljeniji Park prirode Papuk. Njegovu površinu veličine 336 km², obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština zbog čega je i postao član Europske i Svjetske mreže Geoparkova, a time i prvi geopark u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a.

Možeš se popeti do Veličkog starog grada (452 m.n.v.)  s kojeg se pruža panoramski pogled na cijelo naselje Veliku i njezinu okolinu. Srednjovjekovna utvrda nastala je u 13. stoljeću a do nje imaš  oko pola sata hoda.

Degustiraj prefinu hranu:

I ne zaboravi: U Zlatnoj dolini, biciklizam je strogo povezan s hedonizmom, gastronomija je iznad svih očekivanja, a tu je i najnagrađivanije vinogorje u Hrvatskoj. Izlet za poželjeti! Čekamo te!

 

Istraži: #Bike-vodic-Pozesko-slavonske,  #karta.tzzps

Zaprati: facebook.com/visitpozeskoslavonska/

Posjeti: tzzps.hr

fotografije: arhiv TZ Požeško – slavonske županije

Comments are closed.