Top 7 atrakcija egzotične destinacije Dravski Peski

 

Gdje u Lijepoj Našoj možete pronaći na okupu guste stare šume, ekološki vrt mira, mističnu Dravu sa bogatim eko sustavom, pustinju s pijeskom, umjetnička ateljea svjetski poznatih umjetnika, dobru tradicijsku hranu, uređene ciklo staze i intrigantne izlete koji povezuju rijeku i bicikl?

Predstavljamo ljupku destinaciju o kojoj ćete još puno čuti, idealnu za kratkotrajne izlete u prirodu, punjene baterija od svakidašnjice, za kraći break i odmor u prirodi, te odličnu lokaciju bogatu kulturnim otkrićima.


Krenimo u susret top 7 atrakcija područja Dravskih Peski. Da ne zatrpamo drage čitatelje slikama pustinje, rijeke, šaševa, jelena, plišanih livada i gustih šuma, neobičnih i vrijednih umjetnina i svega lijepog u Dravskim Peskima, evo što je na proputovanju kroz ovaj ljupki kraj, svakako vrijedno vaše posjete (ostalo ćete pronaći i sami:)

Galerija Ivan Lacković Croata

Ivan Lacković Croata rođen je 1.siječnja 1932. godine u Batinskama pokraj Kalinovca. Godine 1957. preselio se u Zagreb i počeo raditi kao poštar. Profesionalnim slikarstvom počeo se baviti 1968. godine. Njegove slike i crteži nalaze se u mnogim uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama. Galerija je prepuna djela ovog nadaleko poznatog slikara, ali i drugih umjetnika. Zasebni dio je je spomen soba književnika i javnog katoličkog djelatnika Petra Grgeca.

 

Jezero Batinske

Malo mjestašce Batinske, rodno je mjesto poznatog slikara Ivana Lackovića Croate. Osim galerije prepune umjetničkih djela koja je otvorena njemu na spomen, u svojoj ponudi ima i prekrasno jezero imena Batinske. Predivna oaza mira, mjesto gdje se možete okušati u prvim koracima pecanja, cjelodnevno druženje sa rodbinom i prijateljima uz pripremu hrane na otvorenom ili jednostavno uživati u neizmjernoj ljepoti i miru jezera. U sklopu jezera nalazi se dječje i malonogometno igralište i odmorište za konje. Jezero Batinske je pravo mjesto za odmor i „punjenje baterija“.

Peski – domaća pustinja 

Kloštranski peski dio su Đurđevečkih peski. Nalaze se na prostoru općine Kloštar Podravski, te su prepoznati kao vrhunsko mjesto za snimanje spotova, reklama i filmova u kojima je tema pustinja. Prepustite se čarima naše pustinje, upoznajte njezinu floru i faunu i steknite dojam života u pustinji.

Rijeka Drava

Odmorite se i opustite na obalama rijeke Drave. Uživajte u miru, cvrkutu ptica i beskrajnoj ljepoti koje rijeka Drava pruža. Pravo mjesto za ribiče, obiteljska druženja, promatranje ptica te bijeg od stresne svakodnevice. Osobe željne aktivnog odmora i adrenalina mogu se okušati u vožnji kajakom ili se provozati brodom i na taj način upoznati “Europsku Amazonu”.

Etno imanje obitelji Karlovčan

Poželite li se vratiti u prošlost i vidjeti kako su živjeli Podravci – posjetite Etno imanje obitelji Karlovčan koje se nalazi u malom Podravskom mjestu Brodić  smještenom u općini Ferdinandovac.

Autentični namještaj, brojna pomagala u kućanstvu, alat koji se koristio u poljoprivredi,  domaće životinje, samo su neke od brojnih stvari koje možete tamo vidjeti.  U neposrednoj blizini nalazi se i jedna od najljepših rijeka- rijeka Drava.  Kako bi je što bolje upoznali i uživali u njenim beskrajnim ljepotama, obitelj Karlovčan nudi vam jedinstvenu vožnju brodom kapaciteta do 30 osoba.

Osim što se možete vratiti u prošlost, upoznati rijeku Dravu,  također možete uživati u domaćim specijalitetima koji se tamo pripremaju. Posebna turistička atrakcija je ručak na rijeci Dravi koja nudi jedinstven spoj ljepote prirode i uživanje u tradicionalnim jelima Podravine usred rijeke Drave. Osim svega navedenog, imanje sadrži i sportsko-rekreacijske sadržaje poput odbojke na pijesku, nogometa i jahanja.

Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

Etnografska zbirka svjedoči o narodnom životu Podravaca. U kući uz obiteljsko dvorište, prikazan je ambijent i način života na selu, a osobita su vrijednost dijelovi i kompleti narodne nošnje, tkanje, vezovi i oglavlja te tkalački stan. Uz brojne komade namještaja, kućnog inventara i pribora, različitih pomagala, alata i predmeta iz svakodnevne upotrebe, važan dio zbirke su i predmeti vezani uz narodne običaje.

Također se ističu brojne bojane i ukrašene pisanice iz Podravine te bogato ukrašene preslice starije od sto godina. Osim etnografske građe, tamo se nalaze i paleontološki nalazi (zub mamutovog mladunca i kosti izumrlih životinja) te arheološka građa od brončanoga doba do kasnoga srednjega vijeka.

Zavičajni muzej Kalinovac

Nastojanjem Mjesne zajednice sela i marnih učitelja tadašnje područne škole u Kalinovcu pokrenuta je akcija osnivanja muzejske zbirke. Zbirka je osnovana 9. svibnja 1971. godine odlukom Savjeta Mjesne zajednice. Izloženi eksponati potiču od prethistorije (kamena sjekira, narukvica, kameni mlat, dijelovi turske sablje…) i starije povijesti, pa do novijeg doba.

Ekološki vrt mira

Ekološki vrt mira nalazi se u Podravskim Sesvetama. Otvoren je 21. rujna 2003. godine kao prvi ekološki vrt mira u svijetu. U njemu se nalazi 21 drvena skulptura i jedan spomenik posvećen vodi. Vrt čine skulpture oblikovane u hrastovom drvetu u prirodnoj veličini. One prikazuju likove osoba koje su oblikovale svoje misli vezane uz prirodu, vodu i slavljenje prirode.

Postavljene su u simbolu kružnog toka vode, a izražavaju duh ispunjenja i ostvarivanja vodom. Spomenik vodi je izrađen u hrastovu trupcu starom 150 godina, visok je 3,70 metara i ima tri tone. Neke od poznatijih postavljenih skulptura su Magellan, Isus, Odisej, Noa, Mojsije, Franjo Asiški i Beethoven.

Osim prirodnih i kulturnih atrakcija,  ovo područje se može pohvaliti bogatom tradicionalnom Podravskom kuhinjom koju nudi sve više restorana ili OPG-ova, te brojnim proizvodima koji su nastali od vrijednih Podravskih ruku, ali i vrhunskim vinima koja uspijevaju na pjeskovitom tlu koje ih čini posebnima i specifičnima.
Dođite u Dravske Peske, čekamo vas!

www.tzpdravskipeski.hr
facebook.com/TuristickaDravskipeski

#visitdravskipeski
#croatiafulloflife