Slavonsko svetište inspirirano Gospinim suzama
 • NASLOVNICA
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Događanja/najave Slavonsko svetište inspirirano Gospinim suzama

  Slavonsko svetište inspirirano Gospinim suzama

  Gospa od Suza i ove godine krajem kolovoza dovodi rijeke hodočasnika u Pleternicu. Požeško-slavonska županija i grad zažive posebnom energijom, a hodočasnici se uvijek kućama vrate punog srca.

  U potrazi za mirom i unutrašnjom harmonijom, tisuće vjernika i ove će se godine krajem kolovoza zaputiti u Pleternicu. U ovom se pitoresknom slavonskom mjestu već 64 godine slavi Gospa od Suza. Proslava započinje devetnicom, a završava posljednjeg dana kolovoza veličanstvenom procesijom u sutonu kada svetište obasja tisuće svijeća.

  A sve je započelo 1953. kada je  u obiteljskog kući u Siracusi gipsani reljef Bezgrešnog Srca Marijina, iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso plakao puna četiri dana. Nakon što je znanstvenom analizom potvrđeno da je riječ o ljudskim suzama, u samo dva mjeseca, liječnička je komisija potvrdila više od 300 znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja.

  U spomen na taj čudesni događaj na Siciliji, dvije godine kasnije velečasni Ljudevit Petrak održao je u Pleternici prvu devetnicu Gospi od Suza. Svake godine s velečasnim je molilo sve više vjernika koji su pristizali iz čitavog požeškog kraja i Hrvatske, pa je sirakuški biskup pleterničkoj župi 1958. darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef, a 2005. izdan je dekret o uspostavi svetišta.

  Osim od 23. do 31. kolovoza, u vrijeme trajanja devetnice, svetište u Pleternici živi cijelu godinu. Posebice se slavi zavjetni dan, svake posljednje subote u mjesecu. Svaki hodočasnik dobro je došao, svaki putnik primljen je kao dragi gost.

  U vrijeme slavljenja Gospe od Suza, u Pleternici se možete upoznati s bogatom ponudom lokalnih proizvođača – od poljoprivrednih proizvoda do suvenira i umjetnina, a ovo je sjajna prigoda za obilazak atraktivne Požeško-slavonske županije, poznate po hvaljenoj gastronomiji, sjajnim vinima, dobrim domaćinima, iznimnom kulturnom nasljeđu, Parku prirode Papuk i prekrasnoj prirodi koja jednostavno poziva na šetnju.

  www.tzzps.hr

  Facebook fan page

   

   

  PRATITE NAS

  1,328InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Najbolji srednjovjekovni party u Slavoniji uskoro u Pakracu

  Tko kuha najbolji grah, gdje je najbolja zabava za sve uzraste, tko je pobjednik bitke za kovnicu novca, gdje se nalazi kissing spot i...