U Liku stigli hodači iz cijelog svijeta

Treće izdanje Hrvatskog Festivala Hodanja održano u Gospiću i Otočcu!

Ovaj vikend, u subotu i nedjelju u Lici je održana masovna sportsko-rekreativna manifestacija Hrvatski Festival Hodanja koja je još jednom okupila sudionike iz cijele Hrvatske te inozemstva. Festival je počeo u subotu u Otočcu, te je završio u Gospiću dok su oba dana gradovi bili ispunjeni hodačima svih dobnih skupina. Od onih najmlađih koji su se odvažili prehodati i najduže dionice od 30+ kilometara, do starijih građana koji hodanjem održavaju svoju vitalnost. Lijepo vrijeme bilo je garancija potpune popunjenosti kapaciteta Festivala i cjelodnevne zabave u prekrasnoj prirodi.


U gradovima domaćinima Gospiću i Otočcu sudionici su još jednom hodali stazama imena Tesla i Gacka te prehodali čak šest ruta različitog intenziteta koje objedinjuju prirodne i kulturne ljepote Like. Sa svih strana čuli su se komentari oduševljenja ljepotama ovih mjesta i dobrom organizacijom, a svaka od šetnji završavala je ručkom, pićem i svirkom uživo.

Ove godine i lokalni OPG-ovi ponudili su sudionicima svoje proizvode, rijeku Novčicu prelazili su koristeći splav i zip-line, a najzanimljivije iznenađenje u Gospiću svakako je bio Nikola Tesla koji je na Festivalu sudjelovao čitav dan interpretirajući povijest i kulturu Gospića, ali i svoju ljubav prema hodanju. Smještajni kapaciteti Like isto su tako popunjeni što je pokazatelj važnosti ovakve vrste događanja za cijelu zajednicu.

Velika vijest je kako je ove je godine Hrvatski festival hodanja postao kandidat za člana Međunarodne organizacije marševa (IML), čiji je inspektor iz Francuske sudjelovao na ovogodišnjem Festivalu. Zbog pozitivnih utisaka koji su organizatori ostavili, očekuje se da će se ispuniti svi uvjeti kako bi Hrvatski Festival Hodanja sljedeće godine na redovitoj godišnjoj skupštini postao punopravni član te organizacije. Velika je to vijest jer organizatori tada mogu očekivati na stotine i tisuće stranih sudionika koji se odazivaju na ovakve Festivale diljem Europe i svijeta.

Festival koji se održava u organizaciji Hrvatskog Saveza Hodanja i suorganizaciji Turističke zajednice Ličko-senjske županije i Lika travel d.o.o, ove godine održan je u skladu s epidemiološkim uvjetima, zbog čega su brojke sudionika bile ograničene, no interes koji je vladao garancija je kako će Festival iz godine u godinu nastaviti rasti. Uz najavljene pozitivne vijesti, sadašnje brojke sudionika mogle bi se povećati nekoliko puta.

Autori fotografija: Josip Durdov i Zoran Stegnjaić