S Kruzovima u šetnji kroz romantična polja lavande u Istri

Sa kreativnog i popularnog hrvatskog bloga Kruzovi.com, prenosimo priču o istarskoj lavandi.

Jednom sam izašla iz autobusa jer je u njemu bila osa. Možda je bila i pčela, svejedno mi je. Moj panični strah ih jedva razlikuje. Na sam spomen bumbara mi se plače. Bumbar – zvuči puno bolnije. A nije, čitam upravo… ubosti mogu samo ženkenaravno, ali njihov je ubod navodno lakši od osinjeg. Osim ako si alergičan. Onda imaš problem u svakom slučaju.

Već dugo mi je želja posjetiti polja lavande u Provansi. Odraditi onako, jedan pravo romatični road trip. U nedostatku financijskih sredstava, lavandu smo ovaj put potražili u Istri.

Početnu sreću, nakon što sam ugledala ljubičasta polja, brzo je zasjenilo zujanje. Bumbara. U tolikoj količini da mi se još uvijek malo plače.
Bilo je i pčela, da se ne lažemo. Zujalo je u najljepšoj harmoniji, a meni slabo.

  • Bumbari ti ne bodu, slobodno se zaleti u polje, rekao je smirenim glasom vidjevši blijedilo na mome licu.

Odlučila sam mu vjerovati. Budala. Uzela sam Laru za ruku i krenule smo. Nema gdje nas nije bilo. Utopile smo se u ljubičastom. Ona i ja. I bumbari. Jedan mi se zabio u čelo. Nije me bilo briga. Ne mogu mi ništa. Budala.

Bilo je predivno. Istra mi je još jednom pokazala da ima sve.

Gdje smo bili?

Histriele

Prvo polje koje smo posjetili nalazi se na staroj cesti Rijeka – Pula. Skrenete za Krnicu/Rakalj i uskoro ćete ga vidjeti s desne strane. Tamo se nalazi i štand s proizvodima od lavande, a možete ga posjetiti svaki dan osim nedjelje od 9 do 12 sati i od 17 do 19.30 sati.

OPG Pekica

Drgo polje nalazi se u blizini Svetvinčenta, u selu Pekici. Nema ga na google mapsu pa utipkajte Stone House – odvest će vas do sela, a dalje pratite putokaze do OPG-a. Javite se vlasnicima, oni će vas odvesti do polja lavande. Imanje je prilično veliko, 4 hektara ljubičaste ljepote s 36 tisuća sadnica.

U povratku stanite kod domaćina. Imaju cijelo životinjsko carstvo, a usput možete kupiti i neki od lavandinih proizvoda.

Svake godine se ovdje održavaju Dani lavande. Za više informacija o datumu i programu pišite na: [email protected]

Iako je glavni razlog odlaska u Istru bila upravo lavanda, posjetili smo i srednjovjekovni dvorac Sanc. Michael (o tome čitaj OVDJE), da i dijete bude sretno i zadovoljno, a noćili smo u najljepšim Balama.

 

Pogodili smo večer u kojoj je na glavnom trgu nastupala Vatra. Morali smo ostati na koncertu dok ne odsviraju Tango. Naravno, dočekali smo bis. Jer je mlada dama sat i pol vremena stajala u prvom redu i hipnotizirano gledala u gitaru Ivana Dečaka. Ili u njega. Nisam sigurna i bojim se pitati. 😀

I dvije iz Svetvinčenta… jer ima divan trg <3

Istro. Uvijek ti se rado vraćam <3

Izvor i fotografije: Kruzovi.com