Prirodne atrakcije Podravine: upoznajmo neobičnu šumu

CRNI JARKI – neobična šuma koja će vas oduševiti
Šuma je od prapočetaka poznata kao iscjelitelj, lijek za tmurno raspoloženje, nudi olakšanja od briga i tuge, pruža darežljivu porciju mira potrebnom za smirenje uznemirenog uma ili daje mogućnost pauze od užurbanog svijeta. Podravsko područje se može pohvaliti rezervatom šumske vegetacije zvanom Crni jarki, koji predstavlja jedno od najpoznatijih nizinskih šumskih područja a u kojem možete prošetati i udahnuti porciju svježeg zraka i u miru se opustiti uz miris lišća, zemlje i trave.


U jesen i proljeće, tijekom obilnih kiša, podzemne vode se podižu na visinu od 60-100 cm ispod površine tla na određenim mjestima. Crni jarki su poznati kao stanište kockavice, zaštićene biljne vrste poznate i kao košutica, te druge vrste biljne vegetacije. Osim bogatstva prirodne flore koja nije lako naći drugdje u Hrvatskoj, stabla crne johe ovdje su među najvišima u Europi. Ime “crna joha” možda zvuči melankolično, ali prošetate li se među stablima johe, tuga dokazano nestaje.


Lokacija rezervata Crni jarki smještena je unutar šumsko-gospodarske jedinice pod nazivom “Đurđevačke nizinske šume”. Ovaj specifični šumski predio nalazi se istočno od Kalinovca, južno od ceste Kalinovac-Ferdinandovac i kanala Čivičevac.
Za one željne dodatnih informacija, valja napomenuti da je ovaj jedinstveni šumski predio, bez premca u Hrvatskoj, obilježen impresivnom razinom podzemnih voda, što je omogućilo razvoj raznolikih biljnih zajednica u tom području.

CRNI JARKI ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE
Dominantna šumska vrsta u rezervatu Crni Jarki je crna joha (Alnus glutinosa). Ova šuma predstavlja jedinstveni primjerak čiste šumske sastojine crne johe u Europi, s visokim i debelim stablima johe koje su rekorderi u svjetskim razmjerima. To je jedan od ključnih razloga zašto je ovo područje označeno kao specijalni rezervat šumske vegetacije s površinom od 72 hektara.
Crna joha dominira ovim šumskim područjem, iako su na rubnim dijelovima i na povišenim gredicama prisutni hrast, grab, jasen i klen. Crna joha često raste iz panja prethodno posječenog stabla. Nakon što stablo bude posječeno, ostaje panj iz kojeg izbija desetak mladica. Kasnije se ove mladice prorjeđuju, a ostavlja se jedna ili dvije mladice iz kojih se razvija novo stablo. Panjevi s vremenom trunu dok novo stablo potpomognuto korijenjem raste i može doseći visinu od preko trideset metara. Ova impozantna ravna stabla često nemaju grane sve do samog vrha, gdje formiraju krošnju.
Osim svoje tehničke vrijednosti, crna joha je i pionirska vrsta koja apsorbira velike količine vode pomažući u isušivanju tla. Također ima svojstva slična biljkama iz porodice lepirnjača (Leguminoza) jer putem aerobnih bakterija vezuje dušik iz zraka i akumulira nitrate u tlu. To može rezultirati pojavom tzv. “duplera”, svijetlih balončića koji lebde iznad močvarnih područja, što je stvaralo strah kod ljudi u prošlim vremenima i budilo maštu kod prepričavanja raznih legendi i priča.

Više informacija: TZP Dravski Peski

Fotografije: Podravinaprigorjebike.com