Posebni dani za poseban gradić – svi na Lovrenčevo

Lovrenčevo u Petrinji – zašto je posebno?

Iako je Petrinja aktivan gradić koji se ne prepušta ljetnoj letargiji, već živi aktivno i kroz cjelogodišnja događanja s naglaskom na ljetna kupanja i manifestacije, Lovrenčevo je posebna svetkovina koja se slavi podjednako u onim najtežim kao i  u najboljim godinama a pada točno početkom kolovoza. Tako ovaj mali grad s velikim srcem slavi najveću manifestaciju u srcu ljeta.

BROJNA DOGAĐANJA TE OČEKUJU U PETRINJI

Sanjivi kolovoz posebno oživi zahvaljujući najstarijoj manifestaciji kojom se odaje posebna počast petrinjskom nebeskom zaštitniku. Od malonogometnog turnira, likovne izložbe, izložbe ratnih fotografija i eksponata do odbojke na pijesku, festivala Orgulje Heferer, Mise zahvalnice, Svečane svete Mise, kreativnog Ljeta za pet uz Šareni svijet za djecu.. petrinjski kolovoz bit će protkan zanimljivostima i mnoštvom događaja.

Vrhunac događaja u Petrinji, svake godine kao kruna Lovrenčeva, bio je doživljaj jedinstvenog nebeskog spektakla, promatranje na otvorenom zvijezda padalica – Perzeida popularno zvanih suze svetoga Lovre. Dođi na blagdan Svetog Lovre i posjeti višednevnu manifestaciju Lovrenčevo, najstariji  event u Petrinji kada se slavi njezin zaštitnik, sveti Lovro.

LOVRENČEVO TRAJE 11 DANA – DONOSIMO RASPORED

Kao najveća manifestacija, Lovrenčevo počinje 1. kolovoza i tijekom desetak dana nudi bogati raznovrstan program u kojem se, osim blagdana svetoga Lovre, slavi i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan oslobođenja Petrinje a ovogodiđnji program pronađite u rasporedu Lovrenčevo 2020

 

Ponosna tradicija višestoljetnih burnih prevrata 

Od doba velike bitke kada je kršćanska vojska prvi put osvojila tursku utvrdu smještenu na ušću Petrinjčice u Kupu koja se dogodila baš na blagdan svetoga Lovre 1594. godine pa sve do suvremenog doba, prva polovica kolovoza kao da je uvijek bila obilježena pozitivnim povijesnim  prevratima. Tako je u vrijeme Domovinskog rata, 6. kolovoza 1995. godine, Petrinja nakon četverogodišnje okupacije, oslobođena. Jasno je zašto Lovrenčevo ima istaknuto značenje i posebnu simboliku u životu Petrinje i njenih stanovnika. Unatoč teškom proljeću i nepredvidljivom ljetnom periodu, Lovrenčevo svjetluca i ove godine na nebu naših manifestacija.

POMOGNI NAM PROŠIRITI DOBRE VIBRACIJE, BUDI DIO NAŠE PRIČE

Budi i ti dio pozitivnih ljetnih vibracija, dođi u naš mali grad, potraži zaklon u hladovini stoljetnih kestena, otkrij naše vilinske planine, i najljepše šetnice, bistre rijeke i tajanstvene šume, otkrij čari ukusne gastronomske ponude, čekamo te.

NAPOMENA: Događaji se organiziraju uz maksimalno poštivanje svih odluka Stožera CZ RH te mjera i uputa HZJZ važećih na dan održavanja. Moguće su promjene u rasporedu događanja, ovisno o razvoju COVID 19 situacije

Više informacija: Turistička zajednica Grada Petrinje