Predlažemo na vrijeme: Imotski se mora naći na planu vašeg puta ovog ljeta

Izvor objave Jolie.hr

Plivanje u Modrom jezeru, očaravajuća Vrljika, teletina ispod peke…

Naša obala redovito prima brojne hvalospjeve, međutim, u posljednjih nekoliko godina veliku pažnju privlače i mjesta koja se ne nalaze nužno na obali, ipak su u blizini mora, a osim što nude priliku da izbjegnete turističke gužve, dat će vam šansu da istražite sva skrivena blaga u okolici.

Jedno od takvih mjesta je Imotski, šarmantan gradić koji ima sva obilježja primorskog grada i mediteranskog duha, najviše zbog blage klime i arhitekture stare gradske jezgre s kamenim kućama i strmim uskim ulicama. Imotski je idealno mjesto za godišnji odmor zbog položaja i prometne udaljenosti – u blizini ste Mostara u susjednoj Bosni i Hercegovini, a zahvaljujući tunelu Sv. Ilija manje od pola sata vas dijeli od prekrasnih plaža makarske rivijere.

U nastavku pogledajte samo mali djelić onoga što nudi ovaj bajkoviti grad, i obavezno ga stavite u svoj plan putovanja!

Modro jezero

@canipel

Da biste zaplivali u Modrom jezeru, potrebno je sići pješice u njegovo grotlo i nakon toga izići. Čini se kao puno truda, ali zaplivati u Modrom jezeru dok ste okruženi prekrasnim jezerskim padinama mjestimično obraslima mediteranskim biljem vrijedi svake kapi znoja i neponovljivo je iskustvo.  Potrebno je 15 minuta za spustiti se u jezero, a vrijeme ovisi i o vodostaju jezera. Naime, Modro jezero može i presušiti u sred ljeta. Ne brinite, nećete ostati razočarani ni u tom slučaju: možete pogledati jedinstvenu nogometnu utakmicu koja se igra svaki put kad presuši jezero između lokalnog stanovništva.

Terasa caffe bara NU

@ivo_zinee

U Imotskom ima mnogo malih i slatkih kafića, prekrasnih terasa na trgu oko Tinove biste, ali jedna bašta sakrivena je od očiju prolaznika i nalazi se u dvorištu caffe bara NU. Kameni zidovi, stari skalini, đirani i čuvarkuće savršen su okvir za jutarnju kavu ili za večernji koncert.

Vrljika

@konoba_fabo

Rijeka Vrljika nalazi se nadomak grada Imotskog i ako volite vožnju kajakom ili samo brčkanje u ledenoj rijeci, to je pravo mjesto za vas. Možete unajmiti kajake i dogovoriti po završetku vožnje  u večernjim satima teletinu ispod peke, tradicionalno imotsko jelo.

Magic Time Vinyl Festival

@magictimevinylfestival

Na Perinuši uz rijeku Vrljiku održava se već tradicionalni „festival od 33 i 45 okretaja“ na kojem se isključivo puštaju gramofonske ploče na nekoliko lokacija. To je jedinstveni takav događaj na ovim prostorima i provlači sve više i više posjetitelja. Sjedi se i na livadama, na slami, pleše se do ranih jutarnjih sati i uživa se u svježe pripremljenoj hrani i piću. Zanimljivo je da publiku čine sve generacije, od srednjoškolaca do umirovljenika, a kroz dan i djeca uživaju u ritmu glazbe i svježini rijeke.

Đir oko Crvenog jezera

Crveno jezero većina ljudi pogleda s ceste i oni malo snažniji okušaju se u bacanju kamena u jezero. Naime, jako je teško ubaciti kamen u jezero da upadne u vodu i lokalci, ali i gosti, uvijek se okušavaju u snazi i umijeću, toliko da je nemoguće pronaći kamenčić u samoj blizini jezera.

@milan_strachota

Za ljubitelje šetanja i uživanja u mirisu borovine idealno je prošetati obodom Crvenog jezera. Tura nije jako zahtjevna i potrebno je satak vremena da se zaokruži jezero. Staza je označena, ima još nekoliko vidilica s druge strane i samo prvi dio je lagani uspon. S druge strane ugledat ćete Crveno jezero kakvo ne viđate ni na fotografijama!

Cvit razgovora

@awesome_imotski

Ako se sredinom kolovoza zateknete u Imotskom ili okolici, obavezno posjetite manifestaciju Cvit razgovora. To je zapravo festival kujundžuše, autohtone sorte bijelog vina kojom se diče brojni imotski vinari. Posjetitelji se druže do ranih jutarnjih sati uz vino, glazbu, ćakulu i lokalne specijalitete.

Imotska torta i rafioli

Dvije najpoznatije imotske slastice od orašastih plodova do čijeg ćete recepta teško doći jer ih imotske kuharice ljubomorno čuvaju. Obavezno isprobati ako se zateknete u Imotskom.

@ljubica.grabovac