Na Pelješcu je sada najljepše

Sad je prilika da uživate na jugu Dalmacije na najjače, jer do 20. rujna traje Festival soli, pa odličnim kamenicama, ukusnim jelima i vrhunskim plavcima možete uživati po povoljnijim cijenama, a more je još uvijek toplo.

 Tko kaže da je ljeto gotovo? Na Pelješcu još traje. I znate što? Sad je najbolje. Prekrasne plaže, odlično vino, sjajna hrana, povoljnije cijene, nema gužvi, a do 20. rujna na čitavom poluotoku traje Festival soli.

Uz Solanu Ston u program se uključilo četrdesetak restorana, konoba, vinarija, OPG-ova… Festivalski meniji  nude se po cijenama od 120 i 180 kuna, vino je do 20 posto povoljnije, niže su cijene posjeta uzgajalištima kamenica uz degustaciju na brodovima. Kad ste na Pelješcu neke se stvari jednostavno ne propuštaju.

Posjet najstarijoj solani u Europi

Postoji još od vremena Rimskog carstva, Dubrovačkoj Republici donosila je trećinu prihoda i imala je strateški značaj. Tradicija vađenja soli traje dugih četiri tisuće godina i od tada do danas sol se u Solani Ston proizvodi na isti način. Devet je kristalizacijskih bazena, imena nose po svecima: Frano, Nikola, Baltazar, Antun, Josip, Ivan, Petar i Pavao. Svi osim jednoga. Iz bazena Mundo vadila se sol za narod što i sama riječ govori, ali i za sve one koji su vrijedno radili na vađenju soli. U vrijeme Dubrovačke Republike zbog granitnog dna posebno su se cijenili bazeni Vlaho i Lazar iz kojih se vadila najčišća sol i to za Bečki dvor.

Kupanje na predivnim plažama

Dalmatinci tvrde da je najbolje vrijeme za kupanje u rujnu. More je još  toplo i nema gužvi, pa ako vam je ostao još koji slobodan dan pravac na Pelješac. Plaže su predivne.

Divna i Duba desetak kilometara od Trpnja, Vučine u Žuljani, Prapratno pokraj Stona, Trstenica u Orebiću – idealna za obitelji s djecom, Ponta Liberan u Vignju – raj za surfere, plaže u Dračama i Sreseru, šljunak ili pijesak, skrivene uvale… – odaberite što volite i uživajte u babljem ljetu.

Vinska tura

Čaša plavca uz ručak ili večeru na Pelješcu pod obavezno. Ovo je poluotok vina, a plavci su njegov zaštitni znak. Na Pelješcu je više od 250 registriranih proizvođača vina, a tijekom trajanja Festivala soli, u ovim vinarijama možete dobiti vrhunsko vino po povoljnijim cijenama: Wine bar Cardo i OPG-u Natura Miše Ledinića u Stonu; Vinarije Marlais i Željko Ledinić, OPG Dubravko Vukas i Vina Maro Andrović u Ponikvama; PZ Putniković; OPG Ivan Bezek, Vinarija Dežulović i Pelješki Vrhovi – PZ Janjina u Janjini; Edivo i OPG Grgurević u Dračama; Vinarija Grgić u Trsteniku; OPG-ovi Vina Violić i Antunović u Kuni; Jurica vina i OPG-ovi Niko Antičević i Petar Matković u Potomju te Saints Hills Winery u Oskorušnom.

Fotografije: arhiva TZO Orebić, TZO Ston, Baldo Marković