Krenimo Camino rutom – Krk nas zove

Camino de Santiago ili Put Sv. Jakova predstavlja mrežu hodočasničkih putova koja vodi do svetišta u Galiciji (Španjolska) – Santiaga de Compostele gdje je nađena grobnica sv. Jakova apostola. Godine 1987. Vijeće Europe toj je mreži dodijelilo titulu Glavne ulice Europe, da bi UNESCO, 1993., njezin španjolski i francuski dio proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Iako se mreža Camino putova prostire čitavom Europom, Hrvatska je, unatoč zavidnoj hodočasničkoj tradiciji, tek odnedavno krenula s obilježavanjem rute usmjerene ka Santiagu.

Camino Krk definiran kao otočna kružna ruta, ukupno duga više od 150 kilometara, koja prati infrastrukturu postojećih pješačkih staza. Njezina početna točka nalazi se u otočnom središtu – gradu Krku, tj. Krčkoj katedrali, a završna u naselju Kornić u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu.


Sam obilazak krčke rute podijeljen je u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam dana koliko je potrebno da se istinski doživi otočna povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština uronjena u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline.
Za lakše snalaženje Camino Krk rutom, turističke zajednice na otoku Krku izradile su Camino Krk kartu, neophodnu za svakoga tko se odluči na ovaj poduhvat. Camino Krk karta sadrži točnu rutu i lokacije Camino pečata, dvojezične kratke opise i pregled svakog od sedam dana Camino Krk puta te osnovne savjete za hodočasnike.

Svoju Camino Krk kartu možete preuzeti u bilo kojoj od sedam turističkih zajednica otoka Krka!
Za što lakše snalaženje otokom, Camino Krk obilježen je stotinama prepoznatljivih plavo-žutih oznaka, a pored signalizacije rutu možete pratiti i putem online interaktivne karte te preko mobilnog telefona, GPS datotekom.


Na početnoj i završnoj točki Camino Krk rute, gradu Krku i naselju Kornić, nedavno su postavljene i nove info ploče sa osnovnim informacijama i kartom Camino Krk rute.
Osim standardnih, plavo-žutih Camino oznaka, po staroj gradskoj jezgri Krka postavljena je i nova smeđa signalizacija koja će vam pomoći u pronalasku interesnih točaka rute.
Što vas sve očekuje na vašoj Camino Krk avanturi možete pratiti i na Camino Krk Instagram i Facebook stranicama, gdje svakoga tjedna objavljujemo fotografije i informacije sa lokacije koje vas čekaju na vašoj ruti.

Putem društvenim mreža možete s nama podijeliti i vaše fotografije i doživljaje sa puta, koristeći oznaku #caminokrk i #caminokrkstory.