Misterion – iskustvo tajne voda

Dana 25.studenog 2019, grupa turističkih novinara iz Hrvatske pozvana je na press studijsko putovanje, znakovito nazvano “Iskustvo tajne voda”. Prva postaja je bila živopisan Kamanj gdje nam je prestavljeno socijalno poduzeće koje se pobrinulo za promociju destinacije. Nakon okrijepe razgledati smo crkvu Imena Marijina, a potom i izuzetno zanimljiv arheološki park, u kojem su se nedavno odvijala velika arheološka iskopavanja. Priču o parku dočarala je velika moderna multimedijska tehnologija.

Nakon obilaska parka slijedila je vožnja u Metliku, gdje smo u podnožju metliškog dvorca, u sklopu duhovite predstave pralja, pogledali obnovljeno perilište Obrh. Nakon toga uslijedio je obilazak Osnovne škole Brihtna glava, gdje smo bili  sudionici nastave iz 1950.-te godine.

Vjekoslav Madunić, Tina Eterović Čubrilo

Poslijepodne smo se uputili u Semič, gdje smo pogledatli prirodoslovnu zbirku, odnosno  Centar prirode Bele krajine, posljednju izuzetnu inovaciju projekta Misterion, koja nudi jednu od najboljih prezentacija krškega svijeta u Sloveniji.

Muzej ima svoj vinski podrum, gdje nam je okuse semiškog pjenušca dočarao Gregor Simonič. Uslijedila je press konferencija za novinare, bogata belokranjska večera i povratak kući. Ovaj međugranični projekt svojim kulturnim i turističkim atributima je za svaku pohvalu.


Otkrili smo kako provesti lijepi vikend, na svega sat vremena od Zagreba. I puno smo toga naučili kroz razgled. Kakva granica! Vode nas spajaju, tu protiču rijeke Krupa i Kolpa, tu se diše punim plućima, kroz čist zrak, predivan krajolik!



Bela Krajina u Sloveniji je savršeno arhitektonski primjerna. Flora i fauna pričaju posebnu priča u prekrasno osmišljenom Muzeju u Semiču. Za zastati i diviti se. Tamo je i kušaonica vrhunskih pjenušaca. Posjetite ovaj komadić raja, nedaleko od Zagreba, u susjednoj nam Sloveniji. 

Tina Eterović Čubrilo

Info: www.belakrajina.si