Lovrenčevo u Petrinji – najstariji i najsvečaniji događaj u gradu

Svake godine u ljetnim mjesecima, Petrinjce je ispunjavalo posebno raspoloženje u iščekivanju najsvečanijega dana u kojem su park, okolni trgovi i ulice oživjeli od veselog žamora domaćina i njihovih gostiju.

Lovrenčevo prije nekoliko godina, foto TZG Petrinje

No, ove je godine sve drugačije i u ne tako veselom ozračju jer u gradu je prevladalo sjetno i tužno vrijeme uzrokovano silnim potresima. Ipak, u svima potiho tinja onaj plamen nade i vjere u bolje sutra i u dubini svoga bića osjeća se radost blagdana. Vrijeme je to blagdana svetoga Lovre i manifestacije Lovrenčevo u Petrinji, najstarijega događaja u gradu kada se slavi njezin zaštitnik.

Sv. Lovro izabran je za patrona petrinjske župe budući da je kršćanska vojska i vojska hrvatskoga bana 10. kolovoza 1594. godine po prvi put osvojila osmanlijsku utvrdu na ušću Petrinjčice u Kupu. Na temeljima ove utvrde nastala je nova Petrinja, važno kulturno, prosvjetno i gospodarsko središte Banovine. Prva polovina kolovoza kao da je uvijek bila obilježena pozitivnim povijesnim prevratima. Tako je u vrijeme Domovinskog rata, 6. kolovoza 1995. godine, Petrinja nakon četverogodišnje okupacije, oslobođena zbog čega ne čudi da je grad u to vrijeme svake godine pun veselja i dobre vibracije.

Kao najveća manifestacija, Lovrenčevo traje desetak dana i nudi raznovrstan program u kojem se slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, 30. obljetnica ZNG-a Petrinja, Dan hrvatskih branitelja Grada Petrinje i Dan Grada Petrinje, blagdan Preobraženja Gospodnjeg i blagdan sv. Lovre.

Brojni sportski događaji okupit će sportaše, rekreativce i goste koji će se nadmetati u malom nogometu, kajaku i kanuu na mirnim vodama, utrkama u kupskim čamcima, odbojci u pijesku, a svečano će biti dočekan i petrinjski ultramaratonac Branko Šubić. Bikeri će sigurno provesti izvrsno vrijeme uz obalu rijeke Kupe, sportske igre i rock koncerte grupa WANTED 5 i DIVLJE JAGODE. Pročitajte program i posjetite Petrinju ovog kasnog ljeta.

Umjetnici, lončari, keramičari, ali i oni manje iskusni u umijeću izražavanja u glini, imati će svoj dan stvaranja novih uporabnih predmeta i suvenira na Festivalu lončarstva i keramike. Vjernici će svakako svoje vrijeme provesti u duhovnosti u crkvi Preobraženja Gospodnjeg i u crkvi sv. Lovre. A na sam blagdan sv. Lovre 10. kolovoza, sve goste očekuje zabavni program na Strossmayerovom šetalištu, program za djecu, predstavljanje kulturne i tradicijske baštine petrinjskoga kraja, milenijsko fotografiranje za uspomenu na ove dane.Drage goste svakako pozivamo da se okrijepe i posjete petrinjske ugostitelje i seoska domaćinstva i OPG-e u okolici grada.

A kada se spusti noć, svi putovi vode na Gradsko kupalište gdje će se održati koncert popularne glazbene skupine COLONIA. Vrhunac događaja u Petrinji, svakako je doživljaj jedinstvenoga nebeskog spektakla, promatranje zvijezda padalica – Perzeida popularno zvanih suze svetoga Lovre. Dobro došli u Petrinju – mali grad velikog srca!

Sve informacije potražite u Turističkoj zajednici Grada Petrinje, tel: 044/815-431, mail: [email protected])

Izvor:petrinjaturizam.hr

www.facebook.com/TZGradaPetrinje