Kušajte živahan i otmjen Espresso Martini

LIVELY SWANKY ESPRESSO MARTINI – kušajte ga ove zime

Živimo u vremenu kada ili pokazujemo izvrsnost ili propadamo – kaže Marko Brajković, osnivač Lively Roasters Co.

Mještanima manjih gradova Republike Hrvatske uzor je Zagreb, dok su Zagrepčanima to Berlin, London i drugi. Međutim, u moru prosječnosti u Zagrebu se ipak ‘tu i tamo’ pronađe izvrsnost, a dokaz tome su svakako Swanky Monkey Garden, bar u sklopu hostela Swanky Mint u Ilici 50. Swanky Mint je u svojih šest godina postojanja postigao veliki uspjeh, a dvije godine mlađi Lively Roasters Co. prati ih u stopu.

‘Art of Bar’ Filipa Lipnika nadovezao se na priču Andrije Pirnata te uzdigao Swanky na barskoj sceni grada Zagreba te postaop sinonim za inovativne koktele i perfect serve. Obzirom na sve veću popularnost koktela Espresso Martini, nastala je ideja o suradnji koje Lively već radi sa Varionicom, poznatom domaćom craft pivovarom, i drugima.

Jedna od češćih tvrdnji je da je Espresso Martini stvorio Dick Bradsell krajem 1980-ih, dok je u Freds Clubu u Londonu spravljao koktel za mladu damu koja je tražila: “Wake me up, and then fuck me up”. Ljudi koji konzumiraju upravo ovaj koktel vole dodati kako koktel na njih zbilja ima benefite razbuđivanja kada ga konzumiraju, poglavito nakon ručka, a da sukladno količini odlučujemo o onom drugom dijelu :”…fuck me up”.

Za Swanky tim, zezancija na Movember2Remember eventu koji je bio održan krajem studenog, bila je jedna neobična jesenska subota koja se pretvorila u degustaciju, upravo, tih famoznih, Espresso Martinija. Glavni degustatori su bili Brajković I Oliver Oljica, vrsni barista tvrtke Lively Roasters-a, pa tako nakon jednog, dva, deset… nastao je recept sa ‘twistom’ te upravo takav možete naručivati sa nove Swanky cocktail karte.

Mali “hint” za one manje upućene: u koktel se miješa vodka, a ne Martini dok je Martini u imenu samo radi modela čaše u kojoj se poslužuje. Mi smo imali privilegiju kušati ga među prvima…, a što je ‘twist’ ostaviti ćemo vama da otkrijete…

Lively Swanky Espresso Martini, cheers!