Kultura i prekrasna priroda? Predlažemo izlet u Novi Marof

Zbog odlične posjećenosti izložbe Jedinstvena Rabuzinova umjetnost iz Zbirke Vladimira Malogorskog, organizatori su je  odlučili produžiti na prvomajski vikend. Tako u subotu, 1. svibnja i nedjelju, 2. svibnja slobodno isplanirajte povezati kulturu i rekreaciju. Izložba se može razgledati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin od 10.00 do 18.00 sati.

Vječita inspiracija Rabuzinu bio je njegov kraj i „bregi“ koje je često slikao, stoga prošećite njima ovog vikenda. Izaberite neku od lokacija u blizini Novog Marofa.

Grebengrad,– spoj povijesti i rekreacije. Utvrda iz 13. st. često je odredište zaljubljenika u  izlete. Najbolje je doći putem iz Topličice, ostaviti auto podno šume i laganom polusatnom šetnjom doći do utvrde, popeti se do Lubenjaka i uživati u prekrasnom pogledu. Odmoriti možete kod Planinarske kuće Grebengrad pa tako, odmoreni, uputiti se do Čeva, planinarskom stazom Grebengrad – Čevo. Dužine je otprilike 7 km.

„Zagorski Klek“ – Čevo ( 562 nm) – Bilo da ste odlučili Čevo posjetiti s Grebengradske strane, bilo iz Bele, Završja ili Podevčeva, nećete požaliti. Pogled koji Vas očekuje, oduzima dah.

Etno park Greben u mjestu Madžarevo mjesto je gdje ćete vidjeti kako se nekad živjelo, u kakvim su kućama živjeli naši stari na selu, čime su se bavili. Ogledni primjer života s početka 20. st., možete vidjeti u etnografskoj zbirci smještenoj u kućici u parku. U središtu parka nalazi se velika krušna peć u kojoj se peče pera, a svaki putnik namjernik, ovdje će pronaći priliku za predah i mir. Odavde možete do Zavjetnog križa pa šetnjom kroz šumu do Grebengrada.

Utvrda Paka – Utvrda Čanjevo sve je češće odredište šetača. Lijepo uređena šumska prometnica povezuje ova dva spomenika kulture. U jednom smjeru udaljenost je cca 4 km. Auto možete ostaviti u Paki kod kapelice uz igralište i uživati u prelijepoj šetnji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dvorci Bele – iako ih možete pogledati samo izvana, dvorci Bela I i Bela II uz dolinu Bednje rijedak su primjer kulturološkog krajolika. Jedna od posljednjih vlasnika, obitelj Ožegović, sahranjena je u kapeli pored dvoraca. Na brijegu, u šumi iznad Bele nalaze se ostaci Puste Bele, prvotne utvrde u kojoj je, legende kažu, odmarao i Kralj Richard Lavljeg srca kada se vraćao iz Križarskih ratova. Nikako nemojte propustiti popiti vodu s izvora u Belskom dolu iz kojeg vodu dobivaju i poznate pastrve iz Belskog dola u obližnjem ribogojilištu.

Crkva Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice u Remetincu, spomenik je kulture, nastala u 15. st. u kojoj je sahranjen i Baltazar Patačić – osnivač „Vinskih doktora“ – Pinte. Iznad Remetinca možete prošetati vinogradarskim stazama Kališća i Ciclja i uživati u pogledu na Novi Marof i okolicu.

Izletište Lužec – u Oštricama – prekrasan prostor za izletnike, prošaran potocima i jezercima, okružen šumom, svakoj je obitelji prilika za ugodno proveden dan. Predlažemo i šetnju do obližnjeg Presečna gdje vas čeka šetnica Goli Breg – Krsoica.

Penjalište Pokojec iznad mjesta Podrute obično okupi penjače, ali ako i niste za tu vrstu rekreacije, prošećite do vidikovca iznad penjališta i uživajte u prekrasnom pogledu. U blizini je i planinarski dom kod kojeg uvijek možete odmoriti. Kod mjesta Podrute je i spomen područje pada helikoptera EU promatrača, a nastavite li tim putem dalje, prošetat ćete stazom koja vas vodi kroz Kamenu Goricu, prelijepu šetnicu koja na svom putu ima špilju Gospe Lurdske, zvonik Sv. Ivana Krstitelja, ali i spomenik palim braniteljima za domovinu.

Ovo su samo neki od prijedloga koje možete koristiti za planiranje prvomajskog vikenda. Uz šetnje, bicikl je također dobar odabir za aktivno proveden vikend, osobito dolina Bednje podno Čeva, pa svakako izvedite svoje bicikle na druženje cestom.

Na Karting stazi Rauš održava se u subotu, Track day / event za zaljubljenike u moto adrenalin, no zbog epidemioloških mjera, posjet za posjetioce nije dozvoljen.

Odmorite na terasama naših kafića i restorana te punih baterija krenite u novi radni tjedan.

Informacije: www.tz-novi-marof.hr