Knjige koje su mijenjale svijet

Jeste li ikada razmišljali o tome kolika je snaga i utjecaj knjige kao pokretača mogućih promjena. Koje su knjige osobito zaslužne za pozitivne promjene u svijetu kakav poznajemo? Čime su nas te knjige inspirirale i na što su nas potaknule? Na koji su način utjecale na čovjeka i kako su mijenjale njegov život, navike i vrijednosti? Koje nas knjige i danas nadahnjuju na promjene, unatoč svojoj starosti? I konačno, kakve bi knjige valjalo pisati za svijet u kojem želimo živjeti?  Upravo je ovo tema devete Noći knjige koja nas je inspirirala na pisanje ovog članka.

Predstavljamo vam naš izbor knjiga koje su mijenjale svijet.

1. Izreke, Konfucije

Ne možeš otvoriti knjigu, a ne naučiti ništa” – rekao je veliki kineski filozof i socijalni reformator Konfucije. Konfucije, veliki učitelj drevne Kine, utemeljio je jedan od najvećih sustava religijske i filozofske misli. “Kineski Sokrat”, učitelj “10 000 generacija”, opisao je svoj život: “S petnaest godina prionuo sam na učenje; s tideset sam išao čvrstim korakom po putu vrline; sa četrdeset nisam imao više sumnje; sa pedeset poznavao sam zakone neba; u šezdesetoj sam razumijevao sve što je moje uho čulo; u sedamdesetoj, slijedeći želje srca, nisam prekršio nijedno pravilo.”

Utjecaj Konfucija i njegovog učenja na kinesku civilizaciju je tako velik da se ona slobodno može nazvati konfucijanskom. Njegov ideal je čovjek plemenitog karaktera koji svoje dužnosti obavlja nesebično i predano na dobrobit zajednice. Plemenit čovjek nije savršen mudrac, ali se od običnog čovjeka razlikuje po tome što je neumoran u svom učenju i nastojanju da oplemeni svoju vlastitu prirodu. Snaga konfucijanske misli očituje se i u činjenici da je upravo danas diljem svijeta čitaniji nego ikada kroz povijest, te je mnogima neizostavna inspiracija na putu osobnog razvoja.

2. Ezopove Basne

Ezopove “Basne” kao djelo koje ne samo da je uspijelo preživjeti stoljeća, već i još uvijek utječe na današnje društvo diljem svijeta, definitivno zaslužuje biti na listi knjiga koje su mijenjale svijet. Upravo su Ezopove “Basne” čovječanstvu pružile vrijednu moralnu okosnicu od doba stare Grčke pa sve do danas.

Odrastajući kao djeca, možemo se prisjetiti malih priča poput i prisjetiti se životnih lekcija koje su došle zajedno s tim pričama. Ne budite pohlepni, ne budite lijeni, budite ljubazni prema drugima i drugi će biti ljubazni prema vama i ne lažite samo su neke od moralnih pouka kojima nas je kroz svoje priče poučio Ezop. Teško je povjerovati da su te priče nastale prije više od 2500  godina od strane strane pripovijedača koji je velik dio života proveo kao rob- Ezopa. Prošlo je 2500 godina, ali te priče koje je ispričao danas su jednako relevantne kao i tada.

3. Ispovijesti, Aurelije Augustin

“Ispovijesti” (ili lat. Confessiones) naziv je trinaest autobiografskih knjiga, koje je napisao Aurelije Augustin između 397. i 398. godine. Knjiga govori o njegovom grešnom djetinjstvu i prelasku na kršćanstvo. Opće je mišljenje da je ovo prva zapadnjačka autobiografija ikada napisana, i bila je veoma utjecajan model za kršćanske pisce sljedećih 1000 godina srednjeg vijeka.

Augustin je u svojim slavnim “Ispovijestima” sugestivnim i živim stilom iznio povijest svojega duhovnog života te analizirao ljudske osjećaje u svim oblicima, a činjenica da se moderan čovjek 21. stoljeća može poistovjetiti  s njegovim uvidima svjedoči nam o tome kako se čovjek ipak nije toliko promijenio koliko mi to možda mislimo, ali i o tome koliko je uspješno Augustin prodrio u čovjekovu nutrinu.

Aurelije Augustin nesumnjivo je svojom misli ostavio neizbrisiv pečat ne samo na cjelokupni razvoj kršćanstva, već i na osobni razvoj mnogih pojedinaca koji sebe ne smatraju kršćanima.

4. Shakespearove komedije & drame

„Biti ili ne biti, pitanje je sad“, najpoznatiji je i najglasovitiji od svih Shakespeareovih monologa, ali ujedno i od svih monologa svjetske dramske književnosti. Tko se nije bar jednom u životu našao u ovakvoj dilemi. Na današnji dan podsjetit ćemo se onoga tko je savršeno poznavao ljudsko biće i kome možemo zahvaliti na pomicanju ljudske svijesti. O utjecaju Shakespearea na svjetsku književnost, glazbu, filmsku industriju, kulturu i umjetnost općenito toliki je da cijeli jedan opius veličine sabranih Shakespearovih djela ne bi bio dovoljan da ga opišemo, pa ćemo stoga samo podjestiti na riječi Bena Jonsona izrećene davne 1623. s kojima se i mi danas možemo složiti: „Moj Shakespeareu, ustaj! Ti si spomenik i bez groba. I jošte si nam živ, dok tvoja knjiga živi, i dok ima uma da je čita i da ti se divi.“

5. Bogatstvo naroda, Adam Smith

Ovaj klasik ekonomske misli, napisan u 18. stoljeću za tadašnje intelektualce, namijenjen je ekonomistima, sociolozima, politolozima, pravnicima i svima onima koji žele proširiti svoje poznavanje političke ekonomije i temelja ekonomske znanosti. Smithove ideje nisu utjecale samo na znanstvene i književne krugove onog vremena, već i na praktičnu politiku. Adam Smith nije otkrio nikakve vječne i nepromjenljive ekonomske zakone, ali njegov je doprinos nesumnjivo velik. “Bogatstvo naroda” knjiga je koja je vjerojatno izvršila najveći globalni utjecaj na ekonomsku misao, a samim time i na svijet u kakvom danas živimo. Broj pohvala kao i kritika upućenih ovoj knjizi dovoljno govori o njenom dalekosežnom utjecaju.

 

6. Manifest komunističke partije, Marx & Engels

“Manifest komunističke partije”, poznat i pod imenom “Komunistički manifest”, prvi put objavljen 21. veljače 1848., predstavlja jedan od najutjecajnijih svjetskih političkih traktata.

Neki stavovi koje savjetuje Manifest su trenutno rašireni u kapitalističkim zemljama. Većina suvremenih država je provela neke od ideja za koje se u svoje doba zalagao (i) Manifest: progresivno oporezivanje dohotka, uvođenje centralne banke, javno školovanje za svu djecu u državnim školama i ukidanje dječjeg rada.

Međutim, suvremeni dokumenti o ljudskim pravima – tako Europska konvencija o ljudskim pravima – smatraju pravo na vlasništvo i pravo na privatno poduzetništvo temeljnim slobodama, na kojima počiva realizacija svih drugih sloboda i sama demokracija; tj. uzimaju posve suprotno stajalište od glavnih ideja Komunističkog manifesta, koji propagira da sloboda i demokracija mogu biti ostvarene tek ako ta dva prava budu ukinuta.

Bili protivnci ili zagovaratelji ideja Komunističkog manifesta, činjenica je kako je Manifest i danas nezaobilazna tema mnogih filozofskih, ekonomskih i političkih rasprava.

7. Zločin i kazna, F. M. Dostojevski

Definitivno nijedan popis utjecajnih knjiga ne može proči bez jednog od najpoznatijih i najčitanijih romana svih vremena: „Zločina i kazne“. Prijelomnih romana svjetske književnosti koji je postao pretečom modernog psihološkog romana i kriminalističkog romana, te je čak izvršio velik utjecaj i na samog Sigmunda Freuda i njegovu misao. Ne nazivaju mnogi Dostojevskog bez razloga Ferudom fikcije. I sami Freud za Dostojevskog je rekao: nitko nije bolje prodro u ljudsku prirodu i predijele nesvjesnog.

Iako je Dostojevski napisao nekoliko djela koja bi se mogla smatrati nekim od najutjecajnijih ikad objavljenih,“Zločin i kazna” ono je koje stoji iznad ostalih kao jedna od najboljih knjiga ikada napisanih.

8. 1984. i Životinjska farma, George Orwell

Obzirom da se nismo mogli odlučiti koje od ova dva djela staviti na listu, odlučili smo se da oba. Slično kao i mi očito je razmišljao i UNESCO kada je na popis najznačajnijih svjetskih dokumenata uvrstio Orwellovu “1984.” kao i “Životinjsku farmu”. Registar zvan ‘Sjećanje svijeta’ (Memory of the World) arhivski je ekvivalent UNESCO-ovu popisu svjetske materijalne i nematerijalne baštine. Dokumenti u njemu variraju od ‘Dnevnika Anne Frank’ do Magne Carte, a namjera je zbirku očuvati za sve buduće naraštaje. To što su Orwellova djela uvrštena u jednu ovakvu zbirku dovoljno govori o vrijednosti i utjecajnosti ovog pisca.

Orwellova djela značajno su utjecala na ljudsku misao u svim dijelovima svijeta, a danas su možda aktualnija nego u vrijeme kada su napisana. Povijest čovječanstva zasigurno bi bila siromašnija bez Orwellovog doprinosa. U današnjem svijetu naglih promjena i brzog  tehnološkog napretka, itekako je potrebno podsjetiti se Orwellove vizije svijeta kao i opasnosti i zamki na koje nas ovaj veliki pisac svojim djelom upozorava.

9. Čarobnjak iz Oza, Frank L. Baum

“Čarobnjaka iz Oza” svi smo ne samo čitali već i gledali na filmskim ekranima. Film “Čarobnjak iz Oza” proglašen je najutjecajnijim filmom svih vremena.

Otkada je ugledala svijetlo dana pa do danas, ova knjiga uspijeva dotaknuti ljude kao ni jedna druga, a Oz postaje simbol naših vlastitih težnji, onoga što cijeli život tražimo, kako bismo na koncu shvatili da je to cijelo vrijeme bilo u nama – poput pameti, srca i hrabrosti koje traže Dorothyni suputnici Strašilo, Lav i Limeni čovjek.

10. Drugi spol, Simone de Beauvoir

Ova, kako ju mnogi nazivaju “najvažnija ženska knjiga svih vremena” definitvno se može smatrati feminističkom biblijom koja i danas uzrokuje brojne polemike.

Prvo izdanje pojavilo se 1949. godine, s jedne strane izazvavši skandal, posebno zbog pogleda na majčinstvo, a s druge odobravanje. Njezin jednostavan stil, filozofska misao i ponekad neuvijen jezik, njezin poziv na oslobađanje žene kroz rad te njezina ustrajnost u dokazivanju da je „ženska priroda“ samo društveni konstrukt, doveli su do toga da se knjigu do dana današnjeg smatra stupom feminizma.

I za kraj mali podsjetnik da ove epske naslove možete dobiti po sniženoj cijeni za 20%. Također, za sve narudžbe iznad 200,00 kuna, poštarina je besplatna.
Posjetite web shop našeg omiljenog konzultanta za hram dobrih naslova i uživajte u carstvu knjiga!

antikvarijat Studio – čuvar dobrih naslova

antikvarijat-studio.hr
Facebook
Kontakt

Dobro došli!

naslovna fotografija: Pixabay.com