Karlovačka županija – idealna zimsko proljetna destinacija

Što sve možete obići u ovoj županiji prebogatoj brojnim sadržajima, nevjerojatnom prirodom i kulturno povijesnim atrakcijama donosimo u najnovijem vodiču. Gastronomska baština je posebna priča, i zaslužuje posebnu turističko tematsku turu.

foto: Korana Srakovčić hotel

Izdvojili smo neke od atributa i atrakcija a za sve dodatne sadržaje možete posjetiti web stranicu TZ Karlovačke županije i ostati u toku s novostima ovog kraja.

Krenimo od Ogulina i hotela Frankopan.

Hotel Frankopan smješten je u centru grada Ogulina pored Frankopanskog kaštela iz 16. stoljeća. Projektom rekonstrukcije i adaptacije obnovljeno je to kulturno dobro u staroj jezgri grada a hotel je ponovno otvorio vrata svojim gostima u ljeto 2007 godine.

foto– commons.wikimedia.org

Posjetili smo ovaj hotel pred nekoliko godina, i možemo slobodno reći da boljih palačinki u životu nismo probali. A pored palačinki, tu je i impresivan krajolik ogulinske vizure (hotel je u centru Ogulina), te možete prošetati gradom i saznati sve o nesretnoj ljubavnoj priči s Đulinog mosta.

Klek, TZ Ogulin 

Uređena je i ljetna dvorišna terasa u autentičnom ambijentu 19. stoljeća koja je jedna od ljepših hotelskih terasa u Hrvatskoj. Nije stoga čudno da je hotel Frankopan dobitnik više priznanja za kvalitetu u izboru hotela godine u kategoriji „Mali hoteli kontinentalne hrvatske“ u akciji Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku, te je uvršten među 100 vodećih hrvatskih restorana.

Biser hotelske ponude – hotel Korana – Srakovčić

Hotel Korana – Srakovčić je ekskluzivan hotel s četiri zvjezdice. Za ljubitelje malih intimnih hotela i magičnog okoliša, ovo neka postane nezaobilazna kontinentalna destinacija.

Uoči stote obljetnice hotela proglašeni su najboljim malim hotelom u Hrvatskoj u akciji “Turistički cvijet 2006”. Hotel je smješten na obali rijeke Korane, na samom rubu karlovačke Zvijezde i okružen stoljetnim parkom.

fotografije: hotel Korana Srakovčić

U hotelu možete uživati u impresivnoj gastronomskoj ponudi dvaju restorana, Dobri i Kupi. Kupa broji čak 180 sjedećih mjesta pa je odličan izbor za obiteljske i intimne proslave kao i vjenčanja.

Ogulin – meka planinara i alpinista

Ogulin se zbog Kleka smatra, kolijevkom hrvatskog planinarstva i alpinizma. U Ogulinu je nikla ideja o osnivanju planinarskog društva. Oživotvorili su je Vladimir Mažuranić – sin bana Ivana Mažuranića, Bude Budisavljević – hrvatski književnik i dr. Jochannes Frischauf – sveučilišni profesor u Beču.


foto: TZ Ogulin

Najpoznatije odredište planinara je tajnoviti Klek, visok 1181 metara. Njegova 200 m visoka, okomita stijena privlači planinare alpiniste i sve one koji njeguju u zdravom tijelu zdrav duh a pri usponu bivaju nagrađeni jednim od najljepših pogleda u kontinentalnoj Hrvatskoj. Planinarske su staze dobro markirane, a najpoznatije su prema Kleku: iz Ogulina (oko 3 sata hoda), iz sela Bijelskog (oko 40 minuta hoda do planinarskog doma), iz Hreljina (oko 6 sati hoda preko Vitunja); planinarska staza na Kneju i Stožac – iz Ogulina oko sat i pol hoda.

Jezero Sabljaci

Ovo akumulacijsko jezero nastalo je na toku Zagorske Mrežnice. Jedanaesto jezero po veličini u Hrvatskoj mnogi zovu “ogulinskim morem”. Ljubitelje ribolova razveseliti će informacija da je ribolov  dopušten tijekom cijele godine, a može se loviti osim potočne i kalifornijske pastrve i lipljan, amur, šaran, smuđ, klen, pior, plotica i žutooka.  Svaku zimu svoje utočište na jezeru nalaze prekrasni bijeli labudovi, a dijelovi jezera ponekad potamne od velikog jata crnih liski.

Ovaj čudesan prizor nedaleko od Ogulina, pruža osim ribolova i dodatne  mogućnosti za rekreativce, plivače, veslače, jedrenje na dasci, ugodu šetnji i vožnje biciklom, veslačke regate.

Frankopanski kaštel
Čudesna prirodna baština koju je Ivana Brlić-Mažuranić naglasila u autobiografiji (Klek, romantičnost toka rijeke Dobre) i bogato kulturno povijesno nasljeđe upotpunjena je  Frankopanski kaštelom, dvorcem u samom središtu grada.


foto: TZ Ogulin

Ogulinci oduvijek pridaju veliku važnost očuvanju svoje nematerijalne baštine. Mnogi motivi iz lokalnih priča i legendi pronašli su mjesto u imenima udruga građana, pjesmama, manifestacijama.
Tako su postali dio života grada te turističke ponude. Posjetite svakako i Ivaninu kuću Bajke. 
Centar Ivanina kuća Bajke, se smjestio u novoadaptiranoj zgradi unutar renesansnog kaštela Frankopan u samoj jezgri  grada Ogulina. Oduševiti ćete vaše najmlađe.

Jaškovo i Guinessova štrudla


foto: TZ Karlovačke županije

Starinska hrvatska slastica štrudla ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što je 6.9.2015. u Jaškovu kraj Ozlja, zahvaljujući nesvakidašnjem trudu jedne male zajednice, napravljena najduža na svijetu – od čak 1.479,38 metara!
Priča o Guinnessovoj štrudli nastavljena je na prošlogodišnjem 2. ŠtrudlaFestu, događanju koje njeguje i oživljava tradicionalnu gastronomiju i običaje, a koje je ugostilo više od 3.000 posjetitelja. I vi možete u rujnu otići na jedinstveni izlet u Ozalj i Jaškovo i sudjelovati u jedinstveno zabavno-gastro druženju, koje organizatori namjeravaju upriličiti i ove godine. 

Restoran Žganjer, Jaškovo kod Ozlja

Kad ste već u Ozlju, nakon Zavičajnog muzeja predlažemo da posjetite čuveni restoran Žganjer te se zasladite njihovim specijalitetima kuhinje a za desert degustirate poznatu starinsku štrudlu. Istoimeni restoran se nalazi na dvije lokacije- u Karlovcu na Turnju, i u živopisnom Jaškovu, upravo vrlo blizu Ozlja.

Njihova starinska štrudla s jabukama, sirom i višnjama je nezaobilazni desert i jedan od najpoznatijih proizvoda restorana, a još danas se oblikuje tehnikom razvlačenje tijesta preko cijelog stola, kako im je prije nekoliko desetljeća pokazala baka Dora. Osim 3 standardna okusa, pripremaju i sezonske kombinacije s grožđem ubranim na ozaljsko vivodinskoj vinskoj cesti, kruškama, šljivama, kupinama, orasima. Foto: Restoran Žganjer

Hostel Ozalj – ljupki i neobičan hostel kao čuvar baštine

U sklopu restorana Jaškovo se nalazi hostel Ozalj s 10 kreveta u tri sobe koje su nazvane prema baštini ozaljskog kraja – “Jalba” prema vrijednoj čipki, “Munjara” prema jedinstvenoj hidroelektrani, a “Lopoči” prema čuvenom akvarelu Ozljanke Slave Raškaj – najpoznatije hrvatske akvarelistice.

Raj za sve tragatelje i ljubitelje etno baštine koji mogu prespavati ovdje i vratiti se u prošlost.
Prostor hostela uređen je starim uporabnim predmetima i fotografijama kojima se stvara topla obiteljska atmosfera ruralnog doba prošlih vremena. 


foto hostela: restoran-zganjer.hr/hostel-ozalj

Planirate li proljetni izlet, neka se barem nešto od navedenog nađe na vašoj izletničkoj mapi.
Dobro došli!

naslovna fotografija: TZ Karlovačke županije