Kamo na izlet? Zagorje vas čeka!

Na spomen Zagorja mnogi će prvo pomisliti na obilje zelenila. Ima i onih koji će Zagorje povezati s vinima, a mnogi će ga pamtiti po popularnim pjesmama koje nježno slave te bajkovite „zelene brege“.

Gurmani će na sva usta hvaliti lokalna jela, od kojih su najpoznatiji štrukli, a ljubitelji povijesti rado će naglasiti da su u Zagorju rođeni mnogi hrvatski velikani, umjetnici i buntovnici te da je prije sto tisuća godina svoj dom ovdje pronašao krapinski pračovjek. Rekli bismo da je Zagorje bilo top-destinacija još od kamenog doba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za one koji znaju, ovo će biti ponavljanje gradiva, a za one koji još nisu bili u Zagorju, odlična prilika da ga upoznaju i što prije posjete.

Lepe ti je Zagorje zelene

Umorni ste i nije vam ni do čega? Treba vam dobar odmor ili barem opuštajući vikend – da je mirno, ali da ima života; da je smještaj vrhunski, ali da nije preskup; da možete birati, ali da ne možete pogriješiti. Sve vaše želje nalaze se na jednome mjestu – u Zagorju.

Jasenka Haleuš

Bez buke, bez vreve, samo priroda i vi

Bez obzira na to što u Zagorju imate što za vidjeti, ne zaboravite da ste Zagorje izabrali kao mjesto gdje ćete se dobro odmoriti i napuniti istrošene baterije. Kako bi vam to uspjelo, treba vam smještaj u kojem imate sve što vam srce poželi. Kuće za odmor s pogledom na zagorske brege ili kampovi okruženi zelenom prirodom, nevažno, jer koji god smještaj da izaberete, ispast će savršen.

foto: Jasenka Haleuš

U vrijeme kad je vremena za zajedničke obiteljske trenutke sve manje, dobro je imati mjesto koje će se svidjeti svima – od malih, velikih do onih najvećih. U Zagorju svaka generacija može pronaći nešto za sebe.

Na vrh brda trs se mrda

Na gotovo svakom zagorskom brežuljku naći ćete barem jedan vinograd i mnoštvo rodnih trsova, s kojih vise grozdovi vrhunskih sorti. O zagorskim vinima i vinarima posljednjih se godina govori u superlativima, što potvrđuju brojne domaće i međunarodne nagrade. A tamo gdje je zagorsko vino, tamo su i zagorski specijaliteti.

Zalogaj koji voli „kaj“

Svratite li u restoran uređen u autohtonom zagorskom stilu ili šarmantnu zagorsku klet, dočekat će vas ugodni mirisi i okusi purice ili „race“ s mlincima, toplih štrukli, kukuruzne zljevke, toplog domaćeg kruha. Raj za oči, raj za nepce, raj za želudac. Sve je to Zagorje.

I aktivno i atraktivno

Dosadilo vam je raditi krugove biciklom po istome mjestu ili se penjati uvijek istim stazama? Klincima je dosta poznatih parkića i klackalica? Trebaju vam nove staze, novi vidici, novi parkovi i novih izazovi.

foto: Vesna Petrovečki

I izabrali ste Zagorje za aktivni odmor. Niste pogriješili. Zapravo, donijeli ste najbolju moguću odluku, jer ono što vam Zagorje može ponuditi teško da ćete negdje drugdje pronaći. Koji god vid aktivnog odmora izabrali, bit ćete i više nego zadovoljni. Umorni, ali odmoreni. I spremni vratiti se i sve to ponoviti.

Tko visoko leti, bolje vidi kleti

foto: Petar Krešimir Furjan

A ako vam je puna kapa vožnje biciklom ili pješačenja pa tražite nešto novo i uzbudljivije, posjetite park znanosti gdje kroz interaktivni pristup možete saznati zanimljive stvari. Baloni na vrući zrak pružit će vam priliku da vidite Zagorje iz ptičje perspektive, a jahanje iz konjske. Oni koji žele osjetiti još jači nalet adrenalina, mogu iskusiti let u simulatoru helikoptera ili izbaciti nagomilani stres šuljanjem, skrivanjem i pucanjem na terenima za paintball.

Na koju god stranu Zagorja krenuli možete biti sigurni u jedno – ono što ćete vidjeti i doživjeti bit će nezaboravno iskustvo. Pravi odmor iz bajke.

Naslovna fotografija: Žana Orešić – Franjčec

www.visitzagorje.hr
Facebook

Instagram.com/visitzagorje