Još adventskih sajmova u Europi kojima je teško odoljeti – istražimo ih

Piše: Darja Paskojević, Okusi.eu

Na vrata nam kuca najljepše doba godine poznato po neodoljivim adventskim sajmovima kojima se diče glavni gradovi Europe! To ujedno znači  i da je vrijeme da odaberete jednu od destinacija na kojem ćete iza sebe ostaviti užurbanu svakodnevicu te se na par dana prepustiti neodoljivoj božićnoj čaroliji. Ponuda europskih gradova u vrijeme adventa i božićne euforije iz godine u godine postaje sve primamljivija, a ukoliko ste se odlučili otputovati van granica Lijepe naše, odabrali smo nekoliko gradova u bližoj okolici koji su svoje božićne sajmove doveli do samog savršenstva. Odaberite omiljenu destinaciju i krenite tamo provesti dan ili spakirajte kofere i ostanite cijeli vikend.

Ljubljana – naše susjedstvo je odlična ideja za adventski izlet

Za vrijeme magične sezone božićnih sajmova, Ljubljana se pretvara u mjesto čiji senzibilitet nećete brzo zaboraviti. 

Ovaj je grad već odveć poznat po originalnim svjetlosnim efektima koji svjetlucaju u njegovom samom centru koji vrvi povijesnim znamenitostima. Igra svjetala božićnih lampica toliko hipnotična i zavodljiva da se čini kao da ste protagonist neke snježne bajke. Povijesni centar grada vrvi znamenitostima, javnim trgovima, crkvama, mostovima i ostavštini suvremene arhitekture koje je svojedobrno dizajnirao renomirani arhitekt Jože Plećnik.

Kućice na javnim trgovima mame gurmanskim delicijama i raskošnom ponudom pića, a na prepunim ulicama ori zvuk žive glazbe. U najljepšem razdoblju godine, sva ljepota Ljubljane dolazi do svoje pune raskoši. Jednom kada doživite advent u ovom prekrasnom gradu – možete biti sigurni da ćete se tamo ponovno i vratiti.

Kada je riječ o slovenskoj gastro ponudi, za vrijeme božićnoh sajmova u Ljubljani imate priliku probati pregršt delicija koje će Vam pružiti ekspoliziju okusa Vašeg nepca. Izdvojili smo dvije koje definitivno morate ispobati:

Ljubljanska torta

Pečeni štrukli s punjenjem od jabuke

2. Bratislava

Božićni sajam u Bratislavi svakako je jedan od onih koji se treba pronaći na Vašoj listi destinacija koje želite posjetiti u najljepše doba godine. Središte najveće zabave nalazi se upravo na glavnom gradskom trgu Havedoslav. Jedan od najljepših trenutaka je paljenje svjetiljaka na božićnom drvetu. Prisustvujte službenom otvorenju na prvi dan održavanja sajmova, 23. studenog. Hviezdoslav trg, Primate’s trg, i trg Eurovea nude klizanje na otvorenom. Sva se oprema može posuditi.

Gdje god se nalazili, neodoljiv miris i unikatna atmosfera adventa, namamit će Vas u glavni grad Slovačke. Baš kao i svi ostali gradovi, u božićno doba – Bratislava oblači svoje najljepše ruho.

Božićni sajam na glavnom gradskom trgu poseban je zbog lokalnih specijaliteta na čiji sam spomen rastu zazubice.

Lokša – vrsta slane palačinke

Cigánska pečienka (romanska pržena svinjetina)

Ovo je tradicionalna poslastica popularna među posjetiteljima božićnog sajma. Riječ je o pogačici od tijesta koja je napunjena piletinom ili svinjskim mesom, lukom i senfom.

Palačinka od krumpira

Tradicionalni zalogaj popularan tijekom cijele je hrskava palačinka od krumpira. Jednostavan, ali vrlo ukusan zalogaj.

Štrudla

Hrskavi kolač napunjen makom ili grožđicama.

Medovina

Ovo slatko toplo piće smatra se jednim od najstarijih alkoholnih pića starih Slavena. Ima apsolutno jedinstven okus i puno je vitamina.

Kuhano vino i punč također ne smiju nedostajati.

3. Klagenfurt

U Klagenfurtu zavodljivi efekti svjetla osvjetljavaju zimsku tamu. To je mjesto na kojem će Vas usitinu očarati čarolija Adventa i ugodna božićna atmosfera. Posebice kada najjužniji glavni grad austrijske savezne pokrajine od 18. studenog obuče svoje zimsko ruho na jezeru Worthersee. Tamo Vas pozivaju četiri posebna mjesta između Osrbucht-a u Dinokatza, tisuću svjetala u cijelom gradu i svečano uređeni štandovi (i primamljive trgovine) koji se nalaze u samom središtu grada. Najljepše doba u godini je uistinu pravo vrijeme da na nekoliko dana ostavite užurbanost života iza sebe i uronite u čaroban božićni svijet.

Klagenfurt je bogat restoranima, barovima i kavanama u kojima ćete se osjećati kao pravi kralj budući da nudi uistinu bogatu i raznovrsnu gastro ponudu. Alter Platz, Kramergasse, Wiener Gasse i okolica su pravi kulinarski raj za prave gurmane. Klagenfurtski je Advent sve popularniji i među gostima iz Hrvatske pa je tako izdana i brošura s programom na Hrvatskom jeziku. U ovom je tekstu sažeta i sama bit Adventa: “Čarolija starog Božića, kako se je živjela i prenosila generacijama, ove se godine širi preko trga Domplatz. Tiho. Promišljeno. Svjetlucavo. Božić kao prije s puno topline i otvorenog srca. Uz miris pečenih jabuka, slamnate zvijezde i na usta puhane božićne kuglice bude se sjećanja iz djetinjstva. Ono što čujete, mirišete i okusite na malom božićnom trgu na trgu Domplatz ima čaroliju „starog Božića“ koja se prenosi kroz generacije. Tradicionalne melodije i sakralni zvuci ispunjuju ovdje zrak ispred katedrale i u katedrali prilikom božićnih koncerata i čitanja.

 

4. Beč

U Beču je zadnji mjesec u godini nezamisliv bez božićnih sajmova. Miris kuhanog vina i punča, cimeta i pečenih kestena širi se sa svakog ugla.

Beč ostaje grad s najstarijim Adventskim sajmom. Naime, u Beču su se sajmovi u prosincu počeli održavati još u 13. stoljeću!

Glavna atrakcija božićnog adventa u Beču su štandovi na kojima se prodaje punč i kuhano vino te hrana. Hrana je malo žešća kako bi se bolje podnosili zima i alkohol. O Beču i sajmovima koje preporučamo, smo već pisali:

Negdje ima i grijalica ili vatre koja grije jer je hladni bečki vjetar poznat po tome da prodire do kostiju. No to nikako ne sprječava zaljubljenike u bečku gastro ponudu da okupiraju glavni trg koji je ujedno i centar gradske vreve.

Već godinama je najveći božićni sajam u Beču onaj ispred bečke Gradske vijećnice (Wiener Rathaus), s oko 150 štandova (od kojih je čak 39 s hranom ili pićima), a koji za vrijeme održavanja posjeti više od tri milijuna posjetitelja, od toga oko pola milijuna stranih. Strani turisti koji u doba Adventa (odnosno već od sredine studenog pa do 24. prosinca) dolaze u Beč, čine to uglavnom zbog posebnog blagdanskog i svečanog ugođaja koji ovi sajmovi i sam grad nude.

Svaki kvart ima svoj božićni sajam ili barem par Punschhütten odnosno kućica s punčem, kuhanim vinom i ostalim vrućim napitcima. Mnogi Bečani imaju svoje omiljene sajmove ili štandove.

Primjer hrane koja se prodaje, tipično austrijske i često porijeklom s Alpa:

Seljačke krafne (pečene kao naše lepinje u masti) sa slatkim ili slanim punjenjem. Slano je punjenje ponekad i kiseli kupus.

Pečeni krumpir s raznim umacima je obično ogroman, a umaci zasitni.

Käsespätzle ili špecle sa sirom su vrsta njoka od brašna po kojima je otopljen naribani tvrdi sir.

Gröstl je tipično planinsko jelo. To je jelo od “ostataka”: od kuhanog krumpira (u ljusci) pa prepečenog uz dodatak kobasica ili krvavica i jaja.

5. Budimpešta

Destinacija koju biste svakako trebali uzeti u obzir je tradicionalni adventski sajam u Budimpešti, a trg Vörösmarty je samo središte najluđe zabave. U adventsko doba pale se svjetla i započinje jedna od najznačajnijih manifestacija u Europi jer je ovaj sajam proglašen za jedan od 10 najljepših u Europi. Ovaj sajam privlači preko 800,000 posjetitelja svake godine.

Na božićnom sajmu u Budimpešti naći ćete pregršt unikatnih ručnih proizvoda ondašnjih stanovnika koji imaju svoje male zanate, bogat kulturni program za djecu i odrasle te pregršt zalogaja čiji će vas mirisi uvijek iznova mamiti. Svi su umjetnici i obrtnici pažljivo odabrani kako bi ponuđena kvaliteta bila izuzetno visoka. Časopis za putovanja Condé Nast Traveler je Budimpeštu stavio na visoko 11. mjesto gradova u svijetu koje se mora posjetiti. Ukoliko još niste, posjetite ovu ljepoticu upravo u najsjajnije doba godine.

Na božićnoj degustaciji možete isprobati sireve, kobasice, šunke, slatke bombonjere s marcipanom, i naravno – čuvenu mađarsku slasticu – kurtoš kolač.

No to ne bi bilo to bez njihovog kuhanog vina koje će Vas grijati (i dodatno oraspoložiti!) u zimskim danima.

Uz razne programe, predstave i koncerte, Budimpešta se u vrijeme božićnog adventa pretvara u mjesto kao iz bajke, mirisi tradicionalnih jela prožimaju sva vaša osjetila, a zvuci ulične glazbe mame na ples! Ako uz sve to dodate čašicu ili dvije kuhanog vina – garantiramo da ćete po povratku kući sa sobom, osim suvenira, odnijeti i prelijepo sjećanje na lud i nezaboravan provod.

6. Villach

Villach je, poput Klagenfurta, posljednjih godina postao omiljeno izletište gostiju iz Hrvatske u doba Adventa. Villach je vrlo simpatičan austrijski gradić, koji u doba Adventa privlači velik broj posjetitelja zbog ugodne i romantične atmosfere koju nudi. Osim odlične hrane i pića, za djecu se nudi radionica malog Isuseka (koji u Austriji nosi poklone umjesto Djeda Mraza) – Christkindlwerkstatt, u kojem je moguće izraditi zgodne poklone. Po rijeci Dravi zaplovite u posebno okićenom i osvjetljenom brodu.

Nadaleko je poznata povorka strašnih krampusa, Villacher Perchtenlauf.

Izvori i fotografije: Preneseno s Okusi.eu

Visit Bratislava

Visit Klagenfurt

Visit Ljubljana

We Love Budapest, BFTK Budapest

Budapest Info