IZ BRATISLAVE S LJUBAVLJU….❤️

Proputovao i napisao : Neno Pavinčić

Bratislava, ljepotica sa Dunava, prijestolnica Slovačke, grad opuštajuće atmosfere i ljubaznih domaćina, mnoštva simpatičnih šetnica te živopisnog starog centra, nekada krunidbeni grad kraljeva, a danas hedonistički centar izvrsne gastro i eno ponude, mjesto zabave i okupljanja mladih iz cijelog svijeta. Donedavno u sjeni Beča, Praga i Budimpešte, a danas vlastita, samosvjesna metropola koja će udovoljiti i zahtjevnijem posjetitelju u svojoj eleganciji jednostavnosti.

I važno je napomenuti – samo četiri stotine kilometara udaljena od Zagreba te kao takva idealna za produženi vikend posjet! U organizaciji Turističke zajednice Bratislava i Fijet Slovakia, iz Hrvatske smo tako pozvani kolegica Anita Žuvela Hitrec i moja malenkost, upoznati turističke ljepote i prednosti ovog šarmante slovačke prijestolnice. 

Bratislava i njena okolica nude zaista mnoštvo toga za provesti nekoliko ugodnih dana. Krenimo od samog centra kojim su između ostalih koračali i kraljevi netom okrunjeni u katedrali Sv. Martina, a danas možete tu istu rutu pratiti markiranu mesinganim krunicama postavljenima u pod šetnice. Krunidbeni se festival održava svake godine krajem lipnja. Strogi je centar pješačka zona prepuna restorana, kafića i pivnica gdje možete kušati izvrsnu slovačku hranu spajajući mješavinu utjecaja nekoliko kultura koje su ostavile trag kroz povijest.

Sastojci koje koriste u kuhinji najčešće su svinjetina, piletina, patka, krumpir, kupus, paprika, sir, voće i kruh.

Npr. krémová cesnaková polievka kremasta je juha od češnjaka poslužena u krušnom pecivu u obliku zdjele, a knedle napravljene od krumpira ili brašna ključno su obilježje mnogih slovačkih glavnih jela.

Pečena patka s umakom od brusnica ili bryndzové halušky tj. krumpirove knedle s domaćim ovčjim sirom, kiselim vrhnjem te komadićima hrskave pancete su jednostavno „must try“ jela prije nego se vratite kući, a ako je još ostalo mjesta i za desert, onda naručite knedle s makom, punjene šljivama ili klasičnu štrudlu s jabukama i cimetom. Da bi slovačka gastro priča bila u potpunosti zaokružena, na izboru imate izvrsna domaća vina i pive te slovačke aperitive: šljivovicu, „borovičku“ tj. rakiju od smrekinih bobica ili biljnu rakiju “Demänovku”. Imaju Slovaci i svoju inačicu Coca cole, a to je tzv. Kofola. A želite li oduševiti svoje najmlađe, neka Vas put odvede prema Bon Manufaktur – bajkovitoj radionici slatkiša u srcu Bratislave gdje možete pogledati cijeli postupak izrade živopisnih slatkih kreacija:

Vrhunski ugostiteljski objekt koji se definitivno ističe u Bratislavi je UFO bar & restoran oblika letećeg tanjura, a nalazi se na vrhu Novog mosta na visini od 85 metara. Nezaboravan panoramski pogled na Bratislavu i Dunav te fuzija mediteranske i azijske kuhinje glavni su aduti ovog mjesta.

Za one malo hrabrije tu je i UFO Skywalk – jedinstvena adrenalinska atrakcija gdje u pratnji profesionalnog instruktora izlazite s vanjske strane restorana te po rubu širine šezdesetak centimetara prkosite gravitaciji u blizini oblaka. Preporuka je da SKY walk isprobate prije ručka 🙂

Za nešto brži i lakši razgled Bratislave svakako preporučam Prešporáčik ili modernu kopiju starog škodinog modela 1203, a danas najtraženije prijevozno sredstvo za razgled grada – svojevrsnu ikonu Bratislave. Svako je vozilo opremljeno i posebnim dodatkom – audio vodičem snimljenim na 18 jezika tako da u svakom trenutku točno znate u što gledate.

Zbog svog statusa graničnog područja hladnog rata, velik dio zelenog pojasa oko grada je netaknut. Osobito su popularne obalne šume u blizini ušća Dunava i Morave, a i Mali Karpati  pružaju još jednu mogućnost za aktivnosti na otvorenom poput sve traženijeg biciklizma. Oko i uz Bratislavu prolaze i dvije poznate biciklističke rute – EuroVelo 13 ruta te popularnija EuroVelo 6 ruta koja velikim dijelom obuhvaća i prekrasne krajolike Dunava dok je centar Bratislave u potpunosti ispresijecan širokim biciklističkim stazama.

Ako ste ipak od onih koji preferiraju zatvorene prostore uz korištenje moždanih vijuga zajedno sa svojim prijateljima – svjetski fenomen zvan ESCAPE ROOM pogodio je prije nekoliko godina i Bratislavu tako da ovdje možete pronaći čitav niz soba za bijeg ili paniku, a nerijetko i čitave stanove i kuće:

https://www.visitbratislava.com/places/asylum-escape-room/

https://www.visitbratislava.com/places/escape-room-treasure-janosik/

https://www.visitbratislava.com/places/escape-room-bratislava/

https://www.visitbratislava.com/places/questum-escape-room/

Napomenimo i da unutar čitavog centra Bratislave na raspolaganju imate beplatnu WI-FI mrežu  “VisitBratislava”.

Posebna je priča uživati u ljepoti Bratislave gledajući je direktno sa moćnog Dunava bilo da ste na jednom od luksuznih riječnih kruzera, plutajućih restorana-brodova ili brzih glisera. Ako uspijete još isplanirati plovidbu malo prije zalaska sunca, fascinantna vizura osvjetljenog grada sa pogledom na dominantni Bratislavsky hrad, nekadašnju kraljevsku rezidenciju, pružiti će vam opuštajući pogled vrijedan divljenja. A Dunav onda možete iskoristiti i da se brzim gliserom uputite prema dvadesetak kilometara udaljenom umjetničkom muzeju – Danubiana Meulensteen.

Jedan od najromantičnijih muzeja moderne umjetnosti u Europi smjestio se na granicama Slovačke, Mađarske i Austrije, a njegova skladna kombinacija muzejske arhitekture i okolnog krajolika posjetiteljima nudi jedinstvene poglede na umjetnička djela, kao i na floru i faunu koji se mijenjaju s godišnjim dobima. Krov muzeja također pruža fenomenalan pogled na Bratislavu, Male Karpate i veličanstvenu rijeku Dunav, osobito pri zalasku sunca:

Za ljubitelje adrenalinskih sportova na vodi u blizini se nalazi sportski kompleks Čunovo – Divoka voda. Ako ste dovoljno hrabri i imate snage, ovdje možete uživati i u raftingu te kajakarenju i to na istome mjestu gdje je 2011. održano Svjetsko prvenstvo u kanu slalomu:

Posljednji dan Vašeg boravka u Bratislavi možete provesti na području Malih Karpata gdje se nalaze i poznati vinogradarski gradovi Svätý Jur, Pezinok, Modra i Trnava. Posjetiteljima se ovdje nudi i tradicija raznovrsnog folklora kao npr. radionica proizvodnje keramike Majolica osnovana 1883.

Regija se sastoji od 12 vinogradarskih područja i obuhvaća administrativno područje od 120 vinogradarskih zajednica. Vinogradi se protežu neprekidnim pojasevima na obroncima Malih Karpata od Bratislave do Pezinoka i dalje u Horné Orešany. Uz mnoštvo vinskih podruma, ponude kvalitetnih vina i lokalnih delicija te mogućnosti uživanja u wine safariju kroz nizove vinograda u kultnom pinzgaueru, ovdje će uz opuštenu atmosferu, svatko pronaći ponešto i za sebe.

U blizini Modre, pod obroncima Malih Karpata, svoje je mjesto našao i impresivni dvorac Červený Kameň sagrađen u 13. stoljeću kao dio lanca dvoraca obrane granice Mađarskog Kraljevstva od Pressburga do Žiline.

Tijekom stoljeća dvorac je prolazio mnoge rekonstrukcije da bi u 16. stoljeću bio izgrađen kao renesansna tvrđava prema znanju suvremene arhitekture.

Bio je prilagođen za učinkovitu zaštitu svega skrivenog u velikim spremištima, a posebno se ističu prostrani vinski podrumi najveći u centralnoj Evropi te oko stotinu metara dubok bunar kao izvor pitke vode unutar dvorca. Červeny Kamen je bio u posjedu jedne od najmoćnijih obitelji Austro Ugarskog carstva – Palfi koja je tu živjela do 1945.

Posjetitelji se mogu diviti ljepoti dvorca posebno tijekom festivala mačevanja i sokolarskih predstava. Danas dvorac ugošćuje muzej koji predstavlja povijesni smještaj plemstva te je proglašen nacionalnim kulturnim blagom.

Bajka o Bratislavi?! „Nije potrebna jer je grad sam po sebi bajka“, izjavio je jednom prilikom Hans Christian Andersen pa u zahvalu dobio i svoj kip na ulicama ovoga grada.

Zato doživite bajku i Vi. U Bratislavi!

Saznajte više:

Visit Bratislava

facebook.com/VisitBratislava

instagram.com/visitbratislava