Međunarodni sajam „Priroda, lov, ribolov, turizam“

Bogata izlagačka ponuda te edukativni i zabavni sadržaji za posjetitelje

Međunarodni sajam „Priroda, lov, ribolov, turizam“ održavat će se od 11. do 13. listopada u varaždinskoj Areni uz Dravu. Najveća hrvatska manifestacija iz oblasti lova i ribolova, vezana uz boravak u prirodi i turizam, i na svojem će 24. izdanju okupiti stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke, Slovačke i Pakistana.
Sajam ima već dugu tradiciju i poznata je manifestacija našeg kraja na kojoj se izlažu oprema i proizvodi za lov, ribolov i boravak u prirodi, a svoju ponudu predstavit će i obiteljska poljoprivredna gospodarstva te subjekti iz turizma.

Naglasak se i ove godine stavlja na edukaciju pa će sadržaji poput izložbi, radionica i prezentacija zasigurno biti vrlo zanimljivi i korisni za posjetitelje Sajma.
„Novost u ovogodišnjem programu, koji vjerujemo da će biti posebno atraktivan mlađim posjetiteljima je izložba prepariranih životinja Afrike u organizaciji Lovačkog muzeja Hrvatskog lovačkog saveza.

‘Divlja Afrika’ je i naziv predavanja koje će se održati u petak, a namijenjeno je učenicima osnovnih škola“, istaknula je Maja Šimenc, direktorica Sajma.
Ovogodišnji Sajam upotpunit će i Varaždinski plac u organizaciji Varaždinske županije koji na jednom mjestu okuplja OPGove s cijelog područja Varaždinske županije sa svrhom prezentacije i prodaje domaćih lokalnih proizvoda.
Svake godine kao suorganizator Sajma sudjeluje i Hrvatski lovački savez, stoga je predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Ivan Kutnjak predstavio dio programa u njihovoj organizaciji.

Lovci već tradicionalno pripremaju gulaš za posjetitelje neposredno nakon svečanog otvorenja Sajma, dok će na samom štandu Hrvatskog lovačkog saveza biti održan niz aktivnosti. Iza toga slijedi Izvršni odbor Hrvatskog lovačkog saveza, sjednica u 12 sati gdje će glavna tema biti osiguranje i problematika naleta vozila na divljač. U 15 sati slijedi prezentacija knjige „Lovačke regule“ autora dr.sc. Miroslava Benka. Zanimljivost je da će se na predstavljanju knjige prvi puta izvesti i Lovačka himna koju je napisao Ivan Kukuljević Sakcinski na području Varaždinskih Toplica a uglazbio Ferdo Livadić.

Suorganizator Sajma, uz HLS, je i Hrvatski športsko-ribolovni savez. Sportsko ribolovni savez Varaždinske županije pripremio je Okrugli stol na temu ribolova udicom na plovak, koju će posjetiteljima predstaviti jedan od svjetskih prvaka u ovoj vrsti ribolova.
Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca i ove godine će na Sajmu izložiti više od sto različitih vrsta gljiva, a od već dobro poznatih i uvijek zanimljivih sadržaja moći će se vidjeti i izložba slatkovodnih riba tvrtke Interland.

Kao novitet svi posjetitelji moći će vidjeti preparirane izloške iz postava ‘Divlja Afrika’ Lovačkog saveza HLS-a te izložbu ‘Trofeji Afrike’ Lovačko-preparatorskog ateljea Albert. Ove godine sajamskom programu ponovo se pridružuje Hrvatski sokolarski klub koji će predstaviti svojih desetak ptica grabljivica poput jastreba, sokola, škanjca i sove.
Svi oni koji žele provjeriti svoj zdravstveni status, na sajam trebaju doći u subotu jer će Udruga oboljelih i liječenih od karcinom pluća „Kaj sad“ vršiti besplatne preventivne preglede.
Ove godine će se po prvi puta uz sajam Priroda, lov, ribolov i turizam, kao zasebno događanje u holu dvorane i na vanjskom prostoru kraj Arene, održati Sajam sigurnosti i prevencije u organizaciji Policijske uprave Varaždinske koji će također bogatim programom doprinijeti raznolikosti ponude.

Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam za posjetitelje će biti otvoren u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati. Cijena ulaznica iznosi 25 kuna, dok će za učenike, studente i umirovljenike one biti po 15 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, a cijena obiteljske ulaznice bit će 60 kuna. Više informacija dostupno je na internet stranici Sajma te na Facebooku. Pokrovitelji 24. međunarodnog Sajma „Priroda, lov, ribolov, turizam“ su Grad Varaždin, Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije.

www.turizam-vzz.hr

facebook.com/TZVZZ