Gurmani, hedonisti, putnici..prepustite se slavonskoj trpezi

Ako ste gurman u duši, hedonist u srcu, bonkulović iz uvjerenja, tada bi se Brodsko – posavski kraj svakako trebao naći na ruti vaše potrage za gastro doživljajem! Jer za 75,00 kuna u periodu od 15.11.-25.11.2019., možete uživati u slijedu od tri tradicijska jela čija se priprema, u objektima nosiocima standarda Okusi graničarskog posavlja u Brodsko – posavskoj županiji s ljubavlju njeguje i danas.

foto: Ena Kokanović

Važnost i ciljevi promocije tradicionalnih slavonskih okusa za gastronomiju danas

Lokalna gastronomija sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, sve se izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Uz to uživanje u hrani danas je sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta destinacijom. Potražite svoju trpezu i svoj obrok u odabranim objektima – nositeljima standarda Okusi Hrvatske tradicije – Okusi graničarskog Posavlja.

Gdje jesti tematske menije za 75,00 kuna? Donosimo letak kojeg možete preuzeti i odabrati željeni restoran.

Priča o dobroj hrani i tradiciji slavonskih salaša

Priča o jelima Slavonije priča je o posebnoj tradiciji. Gastro razglednica  uvijek započinje s kulenom, ili kulinom, koji se pripremljen od najboljeg svinjskog mesa, više od pola godine suši i zri da bi kao osobita delicija, sam ili u pratnji domaćih čvaraka i slanine, došao na stol domaćina.

foto: Ena Kokanović

Otvorena vatra i priprema jela na  otvorenoj vatri kroz pečenje (ribe, uglavnom šarana), poseban je doživljaj a isto tako zanimljiva je priprema ribe u jednom loncu, kako majstori domaće kuhinje i dan danas ovdje pripremaju kultni riblji paprikaš – fiš ili pak čobanac… Kolači i slastice slavonskih baka koje su marljivo umješno i spretno od različitih sastojaka radile bogate kolače i torte, također spadaju u bogatstvo baštine ove specifične slavonske regije, koje jednostavno treba  doživjeti,kušati i pojesti.

foto: Ena Kokanović

Bogata trpeza tradicijskih jela koja plijene svojim osebujnim okusima i mirisima, ne bi bila potpuna bez slavonskog vinogorja. Sljubljena s elegancijom i lepršavim finim aromama vrhunskih vina ovdašnjih vinogorja, svako blagovanje čine istinskim užitkom. Potražite svoju trpezu i svoj obrok u odabranim objektima – nositeljima standarda Okusi Hrvatske tradicije – Okusi graničarskog Posavlja.

Fotografije preuzete: arhiv www.tzbpz.hr, autorica fotografija Ena Kokanović

Zapratite nas na: facebook.com

Više informacija: www.tzbpz.hr