Gdje zasladiti život u Zagrebu? Top 7 slastičarni

Najbolji kolači u Zagrebu

Gdje u Zagrebu pojesti najbolje kolače? Uz pomoć food blogera, foodija, i gurmana smo pripremili za vas ovu TOP 7 listu. Trenutni veliki trend su definitivno francuske slastice ali kvalitetom i dalje privlače i klasici –  tradicionalne zagrebačke slastičarnice.

Nikako se nismo mogli odlučiti oko prvog mjesta pa ga zasluženo dodjeljujemo ovim slastičarnicama:

  1. Meet mia, Amélie i Jolie Petite
autor: Meet Mia Facebook

Meet Mia – Kod Mie se teško odlučiti koji kolač naručiti. Svi izgledaju prelijepo a okus ne zaostaje. Ovdje je najbolje svratiti s prijateljicama, naručiti što više toga pa podijeliti i što dulje uživati u savršenstvu okusa. U malom i ugodnom prostoru je često i sama vlasnica a ova slastičarnica kao i Jolie Petite poseban plus dobivaju za uslugu i osoblje koje lako stupa u razgovor i pridodaje opuštenom ugođaju.

autor: Jolie Petite kolač

Svoj vrhunski okus slastice koje Amélie nudi zahvaljuju i vrhunskim sastojcima. Bademovo brašno za macarons se uvozi iz Francuske a čokolada za torte pristiže direktno iz Belgije. Kod Amelie je moguće pojesti i ukusan sladoled ali i naručiti i prelijepe te majstorski izrađene torte za dječje rođendane, vjenčanja ili druge prigode. Od slanog su tu izvrsni quichevi.

autor: Amelie kolači

Jolie Petite Patisserie slastičarnica je, ubrzo nakon otvaranja 2019 godine postala jedno od omiljenih zagrebačkih mjesta za pojesti odlične kolače. Smještena na Knežiji, Jolie Petite Patisserie je u vlasništvu manekenke Ljupke Gojić Mikić, i nudi slastice uglavnom inspirirane francuskim desertima. Od početka ove godine u slastičarnici je moguće pojesti i brunch a osim slanih jela, na brunch meniju se nalaze i tri slatka peciva, MakovnjačaOrahnjača i cimet rolica Cinnamon roll.

  1. Slastičarnica Horak
autor: slastičarna Horak

Prva asocijacija na povijest slastičarstva u Zagrebu danas je za mnoge slastičarnica “Horak”. Davne 1929. godine Jaroslav Horak je otvorio slastičarnicu u Preradovićevoj ulici. Tijekom rata prestala je s radom da bi pedesetih godina ponovno bila otvorena u Ilici 160, u kojoj je i danas.

Visoka kvaliteta proizvoda, eksperimentiranje s novim okusima, a u isto vrijeme vjernost tradiciji čine slastičarnicu “Horak” posebnom i prepoznatljivom. Sve slastice rade se od svježih sastojaka po originalnim recepturama i novim slastičarskim trendovima. Horak ima veliku ponudu torti, kolača i čajnih peciva. Naš su favorit upravo starinski kolačići koji se jedu posebno oko Božića i blagdana ali i uz poslijepodnevnu kavu ili čaj. Krancli, starinski prhki mali kolačići sa pekmezom od marelica, Išleri, Mađarice, smokvice, Linzeri, žarbo šnite, nus štangice … sve bismo ih jeli svaki dan. Uz kavicu nema ničeg boljeg. Za Božić ne morate dalje lutati, Horak u svojoj bogatoj ponudi ima čak i raspucance. Breskvice ovdje naručite za vjenčanja. Još jednu stvar obožavamo a nismo ju drugdje našli: voće u čokoladi i marcipanu! Naš je favorit kandirana korica od naranče prelivene čokoladom, ali nećemo odbiti niti marelice, datulje i šljive u marcipanu.

autor: Breskvice, slastičarna Horak
  1. Le kolač i Franco’s Sweets by Le Kolač

Slastice Le kolač pripremljene su od vrhunskih sastojaka i dizajnirane od strane talentiranog Roberta Hromalića koji je svoje školovanje završio na prestižnoj kulinarskoj školi Ferrandi. Posebnim tehnikama izrađeni slatki proizvodi boutique slastičarnice Le Kolač, sadrže samo provjerene sastojke vrhunske kvalitete, bez umjetnih aroma i bojila. U ponudi možete pronaći kolače, torte, financijere, kekse, teglice i sladolede, a za sve ostale upite slobodno se javite na mail. Le Kolač izrađuje slastice po narudžbi za vjenčanja, poslovne poklone i različite proslave.

autor: Franco’s Sweets by Le Kolač

Iako sve ideje i kreacije nastaju u maloj slastičarnici Le Kolača, njihove kolače možete pronaći na više lokacija u Zagrebu. Svi kolači ručno su rađeni od provjerenih i najkvalitetnijih sastojaka, bez umjetnih bojila i aroma. Naši favoriti su izvrsni Yuzu cheesecake kolač, Bajadera i Čokolada Tonka. Ljubitelji voćnog će se oduševiti Griottom i Ruby.

autor: Franco’s Sweets by Le Kolač
  1. Slastičarnica Orijent

Još jedna slastičarna koja funkcionira kao obiteljski obrt još od 1936. godine, a ističe se po tome što u svojim proizvodima koriste isključivo vrhunske prirodne sastojke. Ovdje je divno pojesti izvrsne kremšnite, šaumšnite, Doboš tortu ili neki drugi od klasičnih kolača.

autor: Slastičarnica Orijent

Orijent danas, nakon više od 8 desetljeća, želi održavati istu kvalitetu, i vjeran je tvrdnji da vrhunski proizvodi nastaju kombinacijom kvalitetnih namirnica i dobrog recepta. Tako i danas sami proizvodi lisnato tijesto za baklavu, a sladoled je domaći i bez ikakvih umjetnih dodataka.

Autor: Slastičarna Horak

Interijer Orijenta u Maksimiru se desetljećima nije mijenjao i dok je to nekim starijim generacijama veliki plus, mlađe generacije ga nazivaju «socijalističkim, hladnim i nepristupačnim» i priželjkuju promjene i moderniziranje. No izgled interijera ih ipak ne sprječava da uživaju u kolačima koje jako hvale kao i «interesantne okuse sladoleda i kombinacije u tortama» te sveukupni vidljivi trud vlasnika, uz malu zamjerku na osoblje koje «ponekad nema ni najmanju potrebu da se kod njih osjećate ugodno».

  1. Bread Club Zagreb

Na našem se popisu se našla i jedna pekarnica koja nema tipične kolače ali definitivno zaslužuje mjesto na ovom popisu. U Francuskoj pekarnice ili boulangeries obično imaju i izvrsne kolače. Bread Club Zagreb navodimo jer ima apsolutno fantastične slatke i slane croissantscruffins punjene slatkim kremama, muffins, danska slatka peciva ili Zlevanku! Za sebe pišu kako su mjesto u kojem se proizvodi i razvija bolji kruh: “naša svakodnevnica je pečenje ručno rađenog kruha proizvedenog procesom duge hladne fermentacije s prirodnim kvascem» ali ovdje možete dobro pojesti i fine slane stvari i na kraju popiti kavu uz neki od izvrsnih slatkiša.

Panettone Bread Club Zagreb

U ovo doba postaju i jedini u gradu koji prodaju vlastiti Panettone, blagdanski slatki kruh porijeklom iz Milana u Italiji! Panettone se izrađuje u varijanti s kandiranim voćem ili bez njega.

Izvor: Okusi.eu

Naslovna fotka: Slastičarna Orijent