Home Blog Gastro ideje za fine šparoge – kraljicu sezone

Gastro ideje za fine šparoge – kraljicu sezone

Jeste li znali da se šparoge od davnina smatraju afrodizijakom? No one su to ne samo zbog svog falusnog oblika, već i zbog visokog udjela vitamina E, za koji se često zna reći da je vitamin plodnosti budući da stimulira proizvodnju seksualnih hormona. Osobito se preporučuju trudnicama zbog folne kiseline kojom obiluju. Folna kiselina pomaže tijelu da se zaštiti od raka pluća, debelog crijeva i uterusa. U šparogama se nalazi i jak antioksidans glutatin koji štiti organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju rak. U nastavku donosimo tri kreativna recepta a do punih recepata možete doći klikom na svak naslov jela:
Bijele su šparoge prava delikatesa kojoj ne treba puno začina i dugotrajnog kuhanja kako bi osvojile svojim blagim okusom. Ovako pripremljene mogu poslužiti kao predjelo ili salata.

Ako nemate orahovog ulja, koristite maslinovo ili neko drugo biljno ulje, u vrlo maloj količini. Ako imate octa od oraha, dodajte koju kap – oduševit ćete se okusom.

Riža sa tikvicama i šparogama: Rižot pripremiti prema osnovnom receptu, a pri kraju dodati tikvice i šparoge pirjane na maslinovom ulju.

I zato, uživajte kad god imate priliku u triljama od kamena, osim što imaju ovu krasnu elegantnu crvenkasto-rozu, gotovo koraljnu boju, zaista su neodoljive! Naravno, himalajsku sol možete zamijeniti običnom solju, a ulje od peršina običnim maslinovim uljem.

Šparoge i grašak u kombinaciji daju juhu odličnog okusa!

Koje se šparoge gule i kako se čiste, pročitajte ovdje.

Za još zgodnih proljetnih recepata posjetite gastro portal Okusi.eu

Naslovna fotografija: Pixabay.com, fotografije u tekstu: Okusi.eu