Čuvari prošlosti u Podravskim Sesvetama

Etno dragulji skriveni u srcu Podravine čekaju svoje goste.
Upoznajmo
Etnografsku zbirku Josipa Cugovčana!

Ovaj dragulj etno naslijeđa, nezaobilazna je stanica za sve posjetitelje željne narodnog blaga, bogatstva naivne umjetnosti, vrijednih paleontoloških nalaza, te mnoštva predmeta tradicijske škrinjice. Želite li saznati više o narodnom životu Podravaca, posjetite ovu zbirku.

Što možemo naći u Etnografskoj zbirci?

U kući uz obiteljsko dvorište, prikazan je ambijent i način života na selu, a osobita su vrijednost dijelovi i kompleti narodne nošnje, tkanje, vezovi i oglavlja te tkalački stan. Uz brojne komade namještaja, kućnog inventara i pribora, različitih pomagala, alata i predmeta iz svakodnevne upotrebe, važan dio zbirke su i predmeti vezani uz narodne običaje. Također se ističu brojne bojane i ukrašene pisanice iz Podravine te bogato ukrašene preslice starije od sto godina. Osim etnografske građe, tamo se nalaze i paleontološki nalazi (zub mamutovog mladunca i kosti izumrlih životinja) te arheološka građa od brončanoga doba do kasnoga srednjega vijeka.

Mnogo je razloga zašto posjetiti ovu zbirku jednom kad dođete  u Podravske Sesvete,  no jedan je ključan: Romantičan povratak u prošlost, u vremena umješnosti, marljivosti i kreativnosti kada se vlastitim rukama i trudom, bez tehnologija i današnjeg vrtoglavog napretka, živjelo u prirodi i uz prirodu.

Povratak u prošlost prilika je za promisliti budućnost, da resetiramo misli, ideje i osjećaje i vratimo se jednostavnijem životu. Napredak je uvijek dobrodošao kada ide za svrhom čovjeka i prirode udružene zajedno. Jer poštujući prirodu, možemo dobiti pravo na  skladan suživot.  Nažalost nikad nismo bili veći svjedoci nužnosti poštivanja prirode i njenih zadatosti. U bajkovitim Dravskim Peskima vjeruju i dalje da vam prirodu i najljepši dio hrvatske ruralne priče, mogu predstaviti na njen originalan i autentičan način.

Fotografije: Turistička zajednica Područja Dravski Peski