Home Blog Domaća slavonska juha od pileta ili kokoši s griz noklicama

Domaća slavonska juha od pileta ili kokoši s griz noklicama

Kako pripremiti savršenu domaću juhu od pileta ili kokoške, onakvu kakvu su pripremale naše bake, tako da uspije i početnicima u kuhanju? Objasnit ćemo i kako pripremiti savršene noklice od griza. Osim što je juha najbolja od domaćeg pileta ili koke, nekoliko je pravila kojih se kod kuhanja svake juhe treba dobro pridržavati:

  1. Ako je bilo u hladnjaku, meso neka stoji na sobnoj temperaturi barem sat vremena.
  2. Meso se ne pere
  3. Juha je najbolja ako se kuha s kostima i iznutricama. *Preporučamo kupiti cijelu kokoš ili pile, odstraniti prsa filetiranjem, te otkloniti batke i zabatke kako biste s njima pripremili neko glavno jelo. Kuhati sve ostalo, zajedno s kožom i krilcima te vratom i iznutricama poput srca, jetrice i želuca. Neke se domaćice kunu u nogice pa ako ih imate, slobodno ih dodajte.
  4. Po želji se pri kuhanju može skidati pjenicu i mast koja se kuhanjem popela na površinu, no bolje je ostaviti ju a juhu kasnije eventualno procijediti kako bi bila što bistrija.
  5. Želite li dobru i ukusnu juhu, meso treba staviti u hladnu vodu i polako zakuhavati te dulje kuhati na niž0j temperaturi. Želite li pak ukusno meso, stavite ga u uzavrijelu vodu.
  6. Soliti treba što manje jer je lakše juhu dosoliti nego popravljati ako je presoljena. Ako i ispadne presoljena, dodajte joj krumpir i kuhajte još neko vrijeme kako bi krumpir upio sol.
  7. Nikakvi vam umjetni dodaci hrani nisu potrebni ako ne pretjerate s tekućinom. Sve sastojke u loncu treba preliti tekućinom samo toliko da ih pokrije.
  8. Češnjak ili luk vam ne trebaju no možete ih dodati, zajedno s ljuskom. Kasnije oboje odstranite.

Povrće u juhi:

  1. Povrće možete odmah staviti kuhati, ako kuhate pileću juhu. Kuhanje kokošje juhe može potrajati ali povrće svejedno možete odmah dodati te ga izvaditi ako je kuhano prije mesa.
  2. Također možete dio mrkve skuhati u komadu, zajedno s mesom a za posluživanje dodatno skuhati mrkve al dente (dakle tvrđe i nikako raskuhane), narezane na kolutove ili naribane za bolji efekt.
  3. Kad gulite korjensko povrće za juhu, oguljene kore stavite kuhati u posebni lonac. Tako ćete dobiti temeljac koji kasnije možete dodati u juhu ili koristiti za kuhanje drugih juha i jela.

Knedlice ili okruglice od griza:

  1. Najbolje će ispasti ako u smjesu ne dodajete nikakvu tekućinu. Ono što se “smije” dodavati su: sol, papar, usitnjeno meso (npr. kuhana jetrica), peršin.
  2. Najukusnije će okruglice biti ako ih se skuha u juhi no vi ih možete skuhati i u vodi pa tek pred posluživanje dodati na kratko dokuhavanje u juhu. ** Ako namjeravate pojesti svu juhu, slobodno ih skuhajte direktno u juhi. Ako ćete dio juhe jesti kasnije ili smrzavati, okruglice je bolje djelomično skuhati posebno. Ako ih baš želite kuhati u juhi zbog okusa, izvadite ih čim isplivaju kako se ne bi raskuhavale i “kvarile” okus juhe.
  3. Smjesa se uvijek dodaje u uzavrijelu vodu ili juhu.
  4. Želite li velike knedle, poput ovih na slici, upotrijebite dvije žlice za vađenje smjese i dodavanje u lonac s uzavrijelom vodom ili juhom. Ako želite manje knedlice – smjesu vadite s dvije čajne žličice. Jednom se grabi a drugom smjesu spušta u juhu.
  5. Kako biste postigli savršenu gustoću griz smjese, dobro je nakon miješanja ostaviti ju oko pola sata, kako bi griz upio dio tekućine od jaja i nabubrio.

Koraci

  •  Korak 1

    Pripremiti pile prema uputama iz uvoda* i u komadu staviti kuhati u lonac hladne vode (tek toliko da pokrije), zajedno s korijenastim povrćem, vratom, iznutricama i kožom. Kuhati na laganoj do srednje jakoj vatri. Posoliti samo malo i dodati oko 5 zrna papra i izdanke celera i dio peršinovog lista.

  •  Korak 2

    Pripremiti noklice: vilicom dobro razmutiti dva jajeta, malo posoliti i popapriti, dodati sitno narezani svježi peršin te jetricu ako koristite. Polako dodavati griz i miješati kako se ne bi stvarale grudice, dok smjesa ne bude nešto gušća od one za palačinke. Ostaviti neka odleži oko pola sata do sat, kako bi griz upio tekućinu i nabubrio. Tada po potrebi dodajte još griza kako bi smjesa bila gušća. Smjesa ne smije biti rijetka da se izlijeva sa žlice a niti jako gusta da se jedva miješa, jer će u tom slučaju noklice ispasti pretvrde.

  •  Korak 3

    Smjesu uz pomoć dvije žlice ili žličice polako dodavati u uzavrijelu juhu ili vodu** tako da jednom zagrabite a drugom polako potisnete smjesu u juhu.

  •  Korak 4

    Poslužiti posuto svježim paprom, narezanim listovima peršina i celerovih izdanaka.

    Sastojci

    • 1 pile ili kokoš (pripremljeno prema uputama u uvodu)*
    • mrkva, barem 5 komada
    • komad celerovog korijena
    • 1-2 korijena peršina
    • peršinov list, za kuhanje i za posluživanje
    • 1-2 korijena žute mrkve
    • sol
    • papar, u zrnu i svježe mljeveni
    • po želji: celerovi izdanci za posluživanje
    • za noklice:
    • 2 jaja
    • griz
    • sol, papar
    • peršinov list
    • po želji: usitnjena jetrica, srce ili želudac

    Izvor: Okusi.eu