Šest zanimljivosti o Božiću koje sigurno niste znali!

Božić je bez sumnje najmagičnije doba u godini, toliko magično da se uz njega često vežu razni misteriji, nepoznanice i zablude. Stoga vam donosimo nekoliko provjerenih književnih činjenica o Božiću, jer knjige nikada ne lažu.

  1. Iako je dobio nadimak “čovjek koji je izumio Božić”, Charles Dickens Božić ipak nije izumio, ali je svakako jedan od najzaslužnijih za širenje njegove popularnosti. Kada je u prosincu 1843. godine izdao Božićnu priču (Christmas Carol), knjiga je rasprodana do samog Božića, a iste je godine zabilježen i znatan porast kupovine božićnih poklona i jelki. Zbog tog se smatra kako je upravo Charles Dickens svojom pričom o važnosti dobrote i velikodušnosti probudio u ljudima božićni duh.

  1. Ideju djeda Božićnjaka kako leti na svojim sanjkama iznad grada prvi je prikazao američki pisac Washington Irving 1819. godine u svojoj knjizi Povijest New Yorka. Mnogi smatraju kako se “kult djeda Božićnjaka”, kako su ga mnogi tada nazivali, diljem svijeta proširio u 19. stoljeću upravo iz New Yorka, čiji je svetac zaštitnik tada bio sveti Nikola (iz kojeg se kasnije i razvio lik djeda Božićnjaka). Upravo je Irving inspirirao i Charlesa Dickensa prilikom pisanja svoje Božićne pjesme.

 

  1. Iako urbana legenda kaže kako je Coca-Cola 1920. godine u svojoj reklami osmislila djeda Božićnjaka kakvog danas poznajemo – dobrodušni bradati starac u cvenom odijelu koji nosi darove – nažalost, i to je zabluda.
    U poemi iz 1823. godine,  Posjet svetog Nikole, tada nepoznatog autora, sveti Nikola je opisan točno onako kako danas zamišljamo djeda Božićnjaka. Poema je kasnije pripisana autoru Henryju Livingstonu Jr.-u i postala je odgovorna za širenje popularnosti djeda Božićnjaka najprije na američkom području, a kasnije i diljem svijeta.

 

  1. Poznata američka kompanija The Montgomety Ward stvorila je lik Rudolfa ne bi li na taj način povećala prodaju dječjih knjiga i bojanki. Zanimljivo je i kako njihov Rudolf nije imao svoj prepoznatljivi crveni nos, jer je u to doba smatrano kako samo alkoholičari imaju crveni nos, a asocijacija Rudolfa s alkoholizmom je bilo zadnje što su željeli postići.

 

  1. Sigurno niste znali kako je američki pisac William Faulkner za božićne poklone prihvaćao samo čistače odvodnih cijevi. Sve ostale poklone ostavljao je neotvorene u svom uredu. Zašto je Faulkner bio toliko opsjednut tim šarenim čistačima cijevi, do danas nije poznato. Možda je od njih pravio božićne ukrase. 🙂

  1. Na Islandu se tradicionalno za Božić poklanjaju upravo knjige. Na božićnu večer okupi se cijela obitelj i svatko od njih na glas čita ulomak iz knjige koju je dobio.

Ako još niste odabrali božićne poklone za svoje voljene, posjetite naš webshop ili navratite u Masarykovu 20 i odaberite im idealan poklon koji će dugo pamtiti, jer dobre se knjige nikada ne zaboravljaju.

Online narudžbe: antikvarijat-studio.hr

Facebook

Kontakt