Bili smo u Grabrovnici, u rodnoj kući pjesnika koji je domovinu ljubio iznad svega

Piše: Elizabeta Milanović Glavica 

Putujemo iz fotelje – upoznajmo rodno mjesto Petra Preradovića 

Grabrovnica je malo selo koje se nalazi u sastavu općine Pitomača, u Virovitičko-Podravskoj županiji.

Južnim dijelom naselja, još se uvijek vide tragovi nekadašnje rimske ceste koja je tuda prolazila, dok u se u samom mjestu, kao i u njegovoj okolici, nalazi velik broj arheoloških nalazišta od kojih dio datiraju još iz pretpovijesnog perioda. Arheolozi tvrde da se u blizini Grabrovnice nalaze ostaci srednjovjekovnog naselja, utvrde Gorbonok, koja se spominje još u 17. stoljeću. U vrijeme Vojne krajine, ovdje su živjeli krajišnici – graničari Đurđevačke pukovnije. Oni su često ratovali diljem Europe, na poziv Austrijskog, odnosno Ugarskog carstva.

Iako naizgled mala, Grabrovnica je vrlo zanimljivo i živopisno mjesto. U Grabrovnici je 1775. godine izgrađena krajiška zidana štancija čija je svrha bila održavanje straža. Ova je kuća imala iznimno važnu ulogu u selu, bila je svojevrsno sjedište mjesta. Pred njom su se čitali važni proglasi, ispred nje se krajišnike kažnjavalo batinama, krajišnici su odavde odlazili u ratove, no… najzanimljivija činjenica je da je u toj kući živio podoficir Ivan Preradović sa svojom ženom Pelagijom i svoje troje djece. Kćerima Marijom i Anom i sinom koji je svojim djelovanjem proslavio svoje rodno mjesto.

Riječ je o, pogađate, Petru Preradoviću koji je rođen upravo u toj štanciji 1818. godine. Zahvaljući njemu, kuća je sačuvana do današnjih dana. U njoj se od 1968. godine nalazio muzej, a osnovan je na poticaj Luke Hrvatića, nekadašnjeg nastavnika Osnovne škole „Petar Preradović“ iz Pitomače, koji je 1962. godine pokrenuo inicjativu otvaranja spomen kuće i muzeja. Time je pokrenuta i zaštita kuće, te je odlukom konzervatora Preradovićeva kuća zaštićena kao kulturno dobro, odnosno spomenik kulture. Budući da je kuća vremenom propadala, pojavila se ideja o obnovi i otvaranju suvremenog interpretacijskog centra, no uvijek je nedostajalo financijskih sredstava za njenu realizaciju. Na koncu se i tome doskočilo, ostvarenjem prekogranične suradnje s Mađarskom, u sklopu projekta Interreg s mađarskim gradom Csurgom. Tako je javnosti od nedavno, točnije od 13. lipnja 2019. otvoren Interpretacijski centar Petar Preradović.

U interpretacijskom centru, od njegovog samog osnutka radi voditeljica centra, Danijela Rešetar, koja nas je i vrlo lijepo ugostila. Prvo što nas je zanimalo bilo je tko upravlja Interpretacijskim centrom.

Danijela nam je susretljivo sve pojasnila – Interpretacijskim centrom Kućom Petra Preradovića upravlja Centar za kulturu Drago Britvić iz Pitomače. Usko surađujemo s brojnim institucijama, osobito s knjižnicom i čitaonicom Pitomača, Glazbenom školom dr. Marijana Jergovića, raznim udrugama i kulturno umjetničkim društvima s područja općine Pitomača i ponajviše s Općinom Pitomača. Moj je posao vezan uz organizaciju kulturnih manifestacija i događaja, a radno mjesto mi je voditeljica Kuće Petra Preradovića.

Koliko traje obilazak Kuće Petra Preradovića i kako obično izgleda? – Obilazak najčešće traje oko sat vremena, uz projekciju filma „Ja, Preradović“, koji traje oko dvadeset minuta. No, on se može produžiti ili skratiti, odnosno prilagoditi sukladno želji i zanimanju posjetitelja. Cijela Kuća prožeta je multimedijskim i interaktivnim sadržajima poput multimedijalnog izloška “Virtualna Stvarnost“ i holograma Petra Preradovića. Kao zanimljive sadržaje nudimo dovršavanje pjesama, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama kao i pregledavanje audio-vizualnih zapisa o Grabrovnici i pjesniku, preslušavanje skladbi nastalih na temelju Preradovićevih pjesama te brojnih sadržaja koji će sve posjetitelje oduševiti. Posjet Kući Petra Preradovića toplo preporučam svim učenicima, jer se kroz igru i interakciju najviše i najbolje uči.

Vidim da uživate u ovom prostoru, možete li mi reći koji Vam je dio Kuće najzanimljiviji i zašto? – Teško je izdvojiti najdraži dio jer su svi na svoj način interesantni. Nevjerojatno, ali još od vremena od kada sam počela raditi, još se nisam nauživala prostora i stalno smišljam načine kako da što bolje i kvalitetnije posjetiteljima približim razdoblje u kojem je živio Petar Preradović, kao i njegov život koji me iznova fascinira, svakim novim saznanjem. Iz tog sam razloga u rujnu 2019. Pohađala edukaciju za vodiče interpretatore prema licenci Interpret Europe, te sam postala licencirana interpretatorica prirodne i kulturne baštine. Na taj sam način stekla vještine kojima mogu pomoći posjetiteljima da se kroz emocije povežu s životom i djelom Petra Preradovića, ali i upoznaju Grabrovnicu i Pitomaču. Osobno, volim knjižnicu u potkrovlju. Tamo ima mnoštvo zanimljivih publikacija vezanih uz život Petra Preradovića.

O Petru Preradoviću i njegovoj obitelji se mnogo toga zna. Postoji li neka zanimljivost koja iznenadi posjetitelje? – Ima mnogo pojedinosti o Petrovom životu koje posjetitelji upoznaju tijekom posjeta. Lijepo je vidjeti kako ih posjet emotivno veže uz pjesnika. Ono što u mnogima izaziva iznenađenje je poveznica Preradovića s austrijskom himnom. Naime, stihove današnje državne himne Austrije „Land der Berge, Land am Strome“ („Zemljo planina, zemljo na rijekama“) spjevala je Paula Preradović, unuka Petra Preradovića. Zanimljivo je da austrijska himna jedna od rijetkih u svijetu čiji je tekst napisala ženska osoba. Nije li to zanimljivo?

U Kući Petar Preradović je u ovih godinu dana koliko je otvorena bilo mnoštvo kulturnih i zabavnih sadržaja. Možete li mi izdvojiti neke od njih? – Slažem se, zaista je bilo jako puno izvođača. Kulturni program Centra za kulturu iznimno je sadržajan i bogat. Teško je pritom reći tko se istaknuo, no voljela bih izdvojiti Doris Kramarić. Doris nam je gostovala svirajući svoj instrument harfu. Usred nastupa me uspjela rasplakati pred publikom. No, to su bile suze radosnice. Poklonila mi je prekrasan motivacijski govor kojeg se često sjetim. Osobito u trenucima kada zna biti zahtjevno. U srcu i velikom sjećanju mi je ostala i ekipa iz Holywood film music kvarteta i Zagrebačkog salonskog ansambla. Odlična glazba, a svi glazbenici redom topli, divni ljudi, prijateljski nastrojeni. Želja mi je da iznova nastupaju kod nas jer je prostor idealan, a osjećam i da se oni sami osjećaju ugodno, a i odlično su prihvaćeni kod publike. Osim toga, između njih i publike se osjeti baš povezanost, osjeti se koliko uživaju i koliko vole glazbu. To publika osjeti. Tome možda dijelom pridonosi i sam prostor, koji je intimniji, pa se izvođači lakše mogu opustiti i uživati u svim čarima nastupa, a često sam dobila povratnu informaciju od publike, da su ih izvođači odveli u neki sasvim novi svijet. Nevjetojatnu energiju odašilje ovaj naš prostor.

Vidim da imate i suvenirnicu. Što posjetitelji mogu ponijeti kao uspomenu na posjet Kući Petra Preradovića? – Posjetitelji najčešće vole predmete koje mogu upotrijebiti i koristiti i nakon posjete. Najviše vole majice i privjeske. Privjesak je u obliku našeg logotipa kuće, a majice imamo u ponudi dva tipa – s vizualnom Kuće i sa stihovima „Miruj, miruj srce moje“. Iskreno preporučam sve suvenire jer se mogu kupiti samo kod nas, a majice i privjesci su mi dragi srcu jer odaju šarm kuće. Vjerujem da ćemo vremenom proširiti i ponudu.

Danijela je otišla dočekati još jednu najavljenu grupu, a ja sam iskoristila priliku, te u miru i tišini još jednom prošetala kroz čitav postav. Ono što mogu reći je da je interpretacijski centar posebno namijenjen romantičnim dušama jer pršti od emocija, ljubavi, uzvišenih i kićenih fraza. Osim toga, želite li odista uživati u posjeti, tada si pokušajte osigurati barem dva sata. Ako ne i više. Jer zaista imate što istraživati, čitati, upijati… pa čak i pisati krasopisom uz pomoć pera i tinte.

Ovo je raj za ljubitelje poezije, ali se ovdje mogu vrlo ugodno osjećati i oni koje zanima povijest. Puno toga je isprepleteno u ovom lijepom prostoru. No, da vam ne otkrivamo baš sve što kuća krije, pozivamo vas da posjetite Kuću Petra Preradovića čim prođe ovo vrijeme karantene. U blizini možete posjetiti prekrasno imanje Zlatni klas u Otrovancu, podrum Vineda u Vukosavljevici ili restoran Royal u Kloštru Podravskom koji u podrumu ima svoju vinsku kapelicu. Poželite li otkrivati kulturne sadržaje, tada možete nastaviti put Virovitice gdje vas čeka novoobnovljeni dvorac Pejačević.

Posjet i razgovor vođeni su 4. listopada 2019.,

fotografije: Kristijan Toplak, Ena Aragović

Kuća Petra Preradovića ima svoju FB i Instagram stranicu, pa pozivamo da ih sve zapratite. U nastavku i nekoliko znamenitosti i atrakcija ovog kraja, koje možete posjetiti jednog dana kada se život kakav smo znali, vrati u normalu.
Do tada: #StayHome!

Kuća Petra Preradovića

Zlatni klas Otrovanec

Dvorac Pejanović

Restoran Royal