Bajkovit grad satkan od legendi

Kome Ludbreg duguje ime?
Kome Ludbreg duguje svoje ime vjerojatno nikada nećemo pouzdano ustanoviti, no uz novi početak nekadašnjeg rimskog naselja – Castrum Iovia, vezane su barem tri legende o imenu ovoga grada.

Burgundski plemić Lodbring

Dugo se držalo kako je Ludbreg ime dobio po burgundskom plemiću Lodbringu, koji je na antičkim razvalinama oko 1100. godine, utemeljio novo naselje. Vraćajući se iz križarske vojne Lodbring je dospio u naše krajeve, a krajolik uz rijeku Bednju toliko mu se svidio da se odlučio ovdje skrasiti i podići zamak. Naselje koje je s vremenom podignuto oko Lodbringovog dvorca dobilo je naziv prema iskrivljenom imenu ovog križarskog viteza.

Prokleti ludi breg

Uz ime grada Ludbrega vezana je i legenda koja seže u vrijeme turskih osvajanja. Ponad Ludbrega, na brijegu Gradiščak, nekoć je stajao utvrđeni grad s bedemima tako širokim da je po njima običavala šetati i žena vlasnika dvorca. Jednoga dana, šećući sa sinom u naručju, s visokih je bedema ugledala – tursku vojsku. Od silnog straha i uzbuđenja ispustila je dijete, kojeg se dočepao jedan od Turaka i odnio ga u gustu šumu.

Zdvojna zbog gubitka sina nesretna je žena kažu, izrekla kletvu – O prokleti, ludi breg. „Ludi breg“ s vremenom je tako postao – Ludbreg.

Pokajnica Ludberga i okajanje grijeha iz mladosti

No, ove legende natkrilila je ona o – Ludbergi, pokajnici kojoj Ludbreg ima zahvaliti svoje ime, ali i stoljetnu vinarsku tradiciju. Ludberga je navodno, rođena 1. travnja 1141. godine u Varaždinskim Toplicama, a na vinorodnom brežuljku ponad Bednje skrasila se kako bi ovdje, u pokajničkoj, trošnoj kućici okajala grijeh iz mladosti. Naime, ovu je topličku ljepoticu zaveo sam nečastivi u liku „viteza Ulrika“. Rodivši sina Theobalda, osramoćena Ludberga duhovni je mir pronašla u molitvi i uzgoju vinove loze.

Njeno je vino uskoro bilo na glasu u cijelom kraju kao ljekovito, dapače – čudotvorno. No, još uvijek lijepa, Ludberga je opet bila na kušnji. U njenom se vinogradu jednoga dana ponovo uprizorio nečastivi, ovoga puta u liku bogatog grofa koji je nakanio kupiti njeno imanje i ponovo ju – zavesti.

Ludberga je sada prozrela podlu namjeru i u bijesu, dohvativši križ, njime tako silno udarila vraga da ga je protjerala kroz pakleno središte zemlje, sve do suprotne strane Kugle zemaljske. Tako je navodno nastalo  Antipodes, vulkansko otočje u Tihom oceanu.

Ludberga je sačuvala svoju čast i dočekala duboku starost, a zahvalni narod svoje je mjesto odlučio nazvati – Ludbreg.

Što istražiti u ljupkom Ludbregu? 

CENTAR SVIJETA

Centar svijeta nalazi se upravo u Ludbregu, u gradu čuda i legendi, koji će svakoga gosta očarati spojem vjerske, povijesne, znanstvene, stručne i umjetničke građe, zanimljivim pričama, osebujnim humorom i bezuvjetnim gostoprimstvom.

DVORAC BATTHYANY (BAČANI)

Ludbreški Stari grad obuhvaća kvadratno oblikovan dvorac i dvije gospodarske zgrade. Oko dvorca se naziru tragovi obrambenog prstena napajanja vodom iz rijeke Bednje. Dvorac ima prizemlje i tri kata, od kojih je prvi znatno viši.

SVETIŠTE PREDRAGOCJENE KRVI KRISTOVE

Ludbreg je euharistijsko svetište jedinstveno u Hrvata, a među rijetkima u kršćanskom svijetu koje je utemeljeno pismenim ukazom samog Svetog Oca. Bulom pape Leona X , izdanom 14. travnja 1513. god., priznata je i potvrđena čudesna pojava Svete Krvi Isusove u kapeli tadašnje srednjovjekovne ludbreške tvrđave (castrum Ludbreg).

 

LJUBAVNI LOKOTI

Ljubavni lokoti postali su prava atrakcija i tradicija u brojnim gradovima diljem svijeta, a može ih se pronaći na ogradama, mostovima ili gradskim parkovima. Ukoliko želite svoju ljubav zapečatiti lokotom i to baš u centru svijeta, možete to učiniti na mostu rijeke Bednje. Svi zaljubljeni parovi ali i prijatelji ili obitelj na lokot mogu napisati svoja imena ili nešto drugo njima simbolično i zaključati ga na ogradu mosta koji je prilagođen upravo za zaključavanje lokota. Ključ se potom baca u rijeku kako nitko drugi ne bi otključao vašu ljubav.

PRVI LUDBREŠKI MURAL

Mural mjeseca oslikan je na zidu kuće Drahnik, praznom prostoru koji kroz ovaj street art projekt postaje vizualno zanimljiva točka grada i turistička atrakcija. Autor murala je Martin Hrastić koji je svoj rad objasnio ovako: „Mjesec je kao „prva svemirska stanica“ od Zemlje prema svemiru i simbol svemirske beskonačnosti u kojoj sve naše ideje i namjere imaju svoje mjesto.“ Želja autora je da ovim muralom aktivira maštu svih koji se nađu pod „Mjesecom“ te da kod svakoga izazove malu iskru hrabrosti da krene u potjeru za svojim snovima.

PIL SVETOG TROJSTVA

Nakon Drugog svjetskog rata poznati pil Svetog Trojstva bio je uklonjen s trga te je 2000. godine renoviran i stavljen na središnji dio trga. Napravljen je od kamena, a pozlaćeni kipovi predstavljaju Sveto Trojstvo ispod kojega se nalazi pokaznica.

Kip Svetog Roka koji predstavlja zaštitnika od bolesti nalazi se s desne strane, dok je s lijeve strane Sveti Florijan, zaštitnik od požara.

Sve info pronađite na  www.turizam-vzz.hr

www.facebook.com/TZVZZ

VisitLudbreg.hr 

PROMO

fotografije: visitludbreg.hr