9 razloga zašto posjetiti Zadar ovog ljeta

Zadar je smješten u samom srcu jadranske obale s prekrasnom prirodom, povoljnom klimom i bogatom kulturom. To je grad s neodoljivim mediteranskim šarmom koji je uvijek bio prikladan za život i nikad nikoga nije ostavio ravnodušnim.
Zadar je jedan od najstarijih europskih gradova, a tisuću godina bio je glavni grad Dalmacije. Sve povijesne faze, počevši od Liburna, Rimljana, Mlečana, Napoleona i Austrije, ostavile su svoj trag na izgledu i kulturi grada, a mogu se primijetiti i danas. Ako vas zanima povijest Zadra i kultura Zadra, onda biste trebali provjeriti naš prethodni post „Zadarska kulturna ruta“.

foto: Pixabay.com

Stari grad smješten je na poluotoku i okružen plavim morem. Ispred grada protežu se stotine otoka i otočića smještenih u tri niza, dok se u pozadini grada proteže plodna ravnica i vrhovi planine Velebit.

Iako u Zadru vlada opuštena mediteranska atmosfera, to je grad koji karakterizira veselje i ljubaznost domaćina. Puno je toga što možete vidjeti i posjetiti u Zadru, a svatko će naći nešto za sebe.
Pročitajte našu listu 9 razloga zašto trebate posjetiti Zadar ovog ljeta i saznajte zašto su se mnogi zaljubili u ovaj drevni i slikovit grad na obali.

1. Morske orgulje i jedinstvena melodija mora
foto: Pixabay.com

Zadarske morske orgulje su kamene stepenice koje se spuštaju u more s podzemnim sustavom cijevi i zviždaljki koje ispuštaju jedinstvene tonove svaki put kada morski valovi udare o obalu. Izgradnja morskih orgulja dovršena je 2005. godine. Njihova hipnotička melodija je glasnija svaki put kad pokraj zadarske rive prođe brod ili trajekt. Možete sjesti na stepenice i mirno gledati kako sunce zalazi dok slušate zadivljujuću melodiju najpopularnije zadarske atrakcije. Svaki zvuk koji ćete čuti potpuno je jedinstven jer more koje se konstano giba nikada ne svira potpuno istu melodiju dva puta.

2. Pozdrav suncu i svjetlosni spektakl

Pozdrav Suncu je krug širok 22 m postavljen u pločnik rive, ispunjen s 300 višeslojnih solarnih ploča koje tijekom dana prikupljaju Sunčevu energiju. Nakon zalaska sunca instalacija izvodi svjetlosne efekte u raznim bojama.

foto: Magic Croatia
3. Ostatci najvećeg rimskog foruma izgrađenog u Hrvatskoj

Impresivni rimski forum u Zadru je najveći forum izgrađen u Hrvatskoj s dimenzijama 95 m x 45 m i otprilike je jednako velik kao slični forumi u Italiji. Izgrađen je između 1. stoljeća prije Krista i 4. stoljeća i bio je središte javnog života s raznim trgovinama, hramom i prostorom za javna okupljanja. Iako je danas dijelom prekriven zgradama, ipak nudi vjernu sliku antičkog grada jer su njegovi ostatci izloženi javnosti. Na Forumu dominira crkva sv. Donata iz 9. stoljeća, koja je ujedno i simbol grada.

foto: Pixabay.com
4. Veličanstvene i netaknute plaže

Zadar nudi netaknute plaže s kristalno čistim morem, zavodljive pješčane obale, šljunčane i stjenovite plaže. Obitelji s djecom više će voljeti plaže smještene u Ninu, dok oni koji traže izolirane plaže trebaju ići na obližnje otoke (Pag, Ugljan, Dugi otok itd.), a Zrće je savršeno za one koji vole kombinirati zabavu i ples dok su na plaži. Pronađite svoj savršeni dio obale i započnite ljetni odmor iz snova.

foto: Magic Croatia
5. Blizina 4 nacionalna parka

Zadar je grad koji se nalazi u blizini četiri nacionalna parka: Kornati, Plitvice, slapovi Krke i kanjon Paklenice. Više o nacionalnim parkovima koje možete posjetiti iz Zadra pročitajte u našem prethodnom blogu.

6. Arhipelag s 300 otoka

Otoci su najatraktivniji dio jadranske obale i prepoznatljiv simbol Hrvatske u Europi. U zadarskoj otočnoj skupini nalazi se oko 150 otoka, a zajedno s Nacionalnim parkom Kornati njih 300! Na otocima nema gradova, a samo su neki od njih naseljeni, pa je Zadar je njihovo urbano središte. Stoga su otoci njegova predgrađa ili njegovi vrtovi, kako ih je car Justinijan nazvao u 6. stoljeću. Zadarski otoci su raznih oblika, a možda je najpoznatiji Galešnjak, jedinstveni otok u obliku srca. Otoke možete posjetiti trajektom iz Zadra ili u nekom od organiziranih izleta iz Zadra.

foto: Magic Croatia
7. Maraschino liker s 500 godina tradicije

Maraschino je autentični liker zadarske regije čiji je recept zabilježen početkom 16. stoljeća u dominikanskom samostanu u Zadru. Višnje maraske rastu isključivo na zadaskom području te daju likeru njegovu jedinstvenu aromu. Konzumirao ga je svjetski ljubavnik Casanova, svjetski vojskovođa Napoleon, svjetski poznati filmski redatelj Hitchcock, a konzumirali su ga i na prvom i posljednjem putovanju legendarnog Titanika, dok je pisac Honoré de Balzac o tome pisao u svom romanu “Un début dans la vie” iz 1842.
Tijekom toplih ljetnih večeri, pronađite svoje mjesto uz more i opustite se dok ispijate zadarski Maraschino ili kušajte neki od brojnih koktela s ovim plemenitim likerom.

foto: Magic Croatia
8. Gastronomija – najbolje od dalmatinske kuhinje

Gastronomska ponuda zadarskog kraja sadrži najbolje od dalmatinske kuhinje. Provjerite naš popis 15 tradicionalnih jela i lokalnih proizvoda.

9. Jedini grad u Hrvatskoj koji ima u ponudi razgled grada s naočalama za virtualnu stvarnost

Stavite naočale za virtualnu stvarnost i uronite u uzbudljivi svijet zadarske povijesti. Hodat ćete zlatnim vremenima rimskog foruma, svjedočiti bojnim brodovima koji su napadali grad u 13. stoljeću, gledati zrakoplove koji bombardiraju grad u Drugom svjetskom ratu i još mnogo toga. Posjetit ćete različite lokacije u starom gradu i nakon što pogledate rekreiran povijesni događaj, moći ćete vidjeti kako ta lokacija izgleda danas. Izvrsna stvar je što će vas asistent voditi kroz grad, a u cijenu obilaska uključena je i degustacija lokalnih proizvoda.

foto: Magic Croatia

Zadar je jedini grad u Hrvatskoj koji nudi obilazak grada s iskustvom virtualne stvarnosti, pa ako ste upućeni u nove načine otkrivanja grada i volite tehnologiju, onda ne propustite priliku iskoristiti ovu turneju dok ste u Zadru.

Izvor: Magic Croatia

fotografije: Magic Croatia, Pixabay.com