5 skretanja s autoceste Zagreb-Varaždin koja će vam uljepšati dan i obogatiti sjećanja

Piše: Karin Mimica,Gastronaut.hr

Autoceste nam pomažu da brže dođemo do ciljanog odredišta, ali nas često čine nesvjesnima potencijala novih doživljaja i lijepih sjećanja koje možemo prikupiti kad s njih skrenemo.  Ovoga puta ćemo skretati s autoceste Zagreb-Varaždin putovima koje je isprobalo nekoliko znatiželjnih turističkih novinara uvijek gladnih novih doživljaja i saznanja.

Skretanje za Varaždinske toplice – 60 km od Zagreba (A4), 17 km prije Varaždina

Svega 1 km od autoceste naći ćete se u kraju u kome vrijeme kao da je stalo. Ne mislim time samo na osjećaj smirenosti koji vlada tim gradićem, komplekse lječilišta koji su desetljećima nepromijenjeni, niti na stara zdanja u hladovini davno posađenih stabala, već i na cijene koje su u lokalnim restoranima i kafićima ostale kao zaleđene u odnosu na obalni dio Lijepe naše. No ne brine stanovnike grada kada će renovacija toplica, oni su koncentrirali svoje snage još dalje u prošlost u doba starih Rimljana i stvorili jedinstvenu manifestaciju Aquafest.

Termalne vode koje i danas liječe, privukle su u 1. st. cara Augusta, a u 2. st. Maraka Aurelija da oko ljekovitih voda koje izviru na 58°C sagrade sve što lijepoj termi i njezinim na estetiku naviklim korisnicima treba – Aqua Iasae.

Kipove iz tog doba danas možete razgledati u Zavičajnom muzeju, a svake godine početkom lipnja tijekom manifestacije Aquafest, u stare rimljane kostimirane formacije opsjedaju grad, bude se nimfe, bore se gladijatori, prinose se žrtve. Starorimska bazilika je ove godine bila i prostor u kome je održan skup na temu termalnih voda, a njezina je akustika došla do punog izražaja koncertom na harfi Doris Karamatić. U Varaždinskim toplicama smo otkrili i jednu novu gastronomsku priču koja se tek počela graditi – restoran Bernarda koji je svoj početak rada bazirao na ponudi menija inspiriranih antičkim Rimom u interpretaciji chefa Roberta Slogara. Našli su se na njemu i rimske savijače sa samoniklim biljem, odresci od crne svinje i golubovi. „Ambicija restorana je pripremati namirnice iz vlastite i okolnih proizvodnji na kreativan način“, kaže voditelj Boris Perovski.

Skretanje za Ivanec –  50km od Zagreba (A4), 26  km od autoceste

Kada se osoba koja voli svoj kraj kao Boris Jagetić Daraboš te poznaje njegove prirodne potencijale i povijest, a spreman ju je i graditi, uhvati vođenja turizma svoga kraja, Ivanečki vitezovi dobivaju najbolje ruho, tiskaju se razglednice i izrađuje prigodan poštanski žig posvećen majstoru umjetničke fotografije Otokaru Hrazdirta, nastaje Muzej planinarstva, tiska se „Knjiga rudarske i viteške mudrosti“,  legende oživljavaju, priroda se bez narušavanja prilagođava planinarima, a i onima koji se žele vozilom popeti na Krov Zagorja – planinu Ivančicu.

A na vrhu, s vidikovca Piramida pruža se pogled na Zagorje od kojeg zastaje dah. Tamo se nalazi i Planinarski dom u kojem možete probati meso iz tiblice, dimljeni jezik, vepra, jelena i vrganje s domaćim rezancima i druge delicije zagorskog kraja.

Oko Černe Mlake na Ivančici se predu brojne legende, a na posebne dane možete oko nje sresti i kostimirane vještice.  U podnožju Ivančice nalazi se Friščićev mlin sagrađen 1956, koji i danas radi i pogonom na vodenicu melje heljdu, kukuruz i pšenicu. Možete u njemu kupiti i razne vrste meda i druge domaće proizvode. Tradicionalna slastica u kojoj možete upotrijebiti Friščićevo brašno je ZljevankaKrilatica kraja je da svaki posjet Ivancu završi u kleti, i teško da će vas domaćini pustiti dalje na put, bez da vas obogate tim ljudski toplim doživljajem.

 

Skretanje za Lepoglavu – 40 km od Zagreba (A2), 21 km od autoceste

Najveći brandovi Lepoglave su lepoglavska čipka, lepoglavski ahat i lepoglavski zatvor.

Jeste li znali da se oko Lepoglave nalazi 7 lokacija s mineralima? Unutar 3 km nalaze se i dvije lokacije s ahatima. Jedni su nastali u jedinom sačuvanom foslinom vulkanu u Hrvatskoj nastalom prije 22 milijuna godina – vulkanu Gaveznica na kome danas pametni mladi održavaju svoje edukacije u prirodi, a predsjednik udruge Lepoglavski ahat Damir Vrtar ih s ponosom predstavlja po svijetu.

Drugi ahati došli su riječnim tokom prije 8,5 miliona godina. U Turističko informativno kulturnom centru Lepoglave može ih se proučavati kroz mikroskope, a okružje im uz izložbu minerala čini i stalna postava izložbe poznate lepoglavske čipke te povremene radionice izrade licitarskih srca.

Kaznionica Lepoglava proizvodi svoja vina, a drži i gradski restoran Ivančica s lepoglavskim specijalitetima.

Prve bilješke o zagorskom puranu datiraju iz 1561. kada je na Veliku gospu bio poslužen na pavlinskom stolu, a pavlinska crkva i samostan i danas svojom impozantnom arhitekturom i bogatim interijerom dominiraju središtem mjesta. Red pavlina stvarao je od 1400 g. od Lepoglave kolijevku umjetnosti, kulture i znanosti dok ih nije ukazom 1786. g. ukinuo kralj Josip II.

Pavlinski samostan je 1854. pretvoren u kaznionicu.

Direktorica TZ Ljubica Dubovečak vješto osmišljava programe koji mogu u privući istraživače minerala i one željne znanja kako se izrađuje svjetski poznata leopoglavska čipka i licitarka srca. Svake godine u rujnu u Lepoglavi se održava Međunarodni festival čipki.

Skretanje za Novi Marof i Breznički hum – 40-ak km (A4) od Zagreba, 10 km od autoceste

Kraj pun iznenađenja – srednjevjekovni grad Grbengrad, kraj Rabuzina, umjetničkih kolonija, magičnih trava i Šafranovih Misnih vina. Zašto sve skrenuti s autoceste možete pročitati u tekstu Rabuzinove šalice, magične trave i misna vina koji smo tom kraju nedavno posvetili.

Skretanje za Varaždin – 80-ak km (A4) od Zagreba

Glavni grad Varaždinske županije je grad prelijepe arhitekture, bogate povijesti, umjetnosti, kulture i manifestacija. Najpoznatija manifestacija je Špancirfest za koga je umjetnica Maje Patafte već počela tiskati majice na umjetničkoj instalaciji – podu šahte staroga grada.

Varaždin se sve više prilagođava mladima, pa je tako sagrađen i novi Studentski cetar koji može biti ugodan i moderan dom za oko 600 studenata, a ima i svoju ostakljenu garažu za bicikle. U smjeru sve popularnijeg cikloturizma nedavno je otvoren i novi Bad & Bike  hostel za koji ne sumnjam da će biti ugodan smještaj mnogim mladima.

Dva su Varaždinske restorana nositelji titule jednog od 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica – restoran Palatin i restoran Bedem. Tijekom ovog posjeta svratili smo u  restoran Bedem čija dva chefa – Zlatko Novak i Anđelko Levanić čuda stvaraju i kulinarske medalje osvajaju. U prošlogodišnjem izdanju 100 vodećih Restaurant Croatica Bedem se prezentirao receptom Štrukli od fazana. Zlatko Novak će uskoro na mađunarodnom natjecanju kuhara Bocused’Orbraniti boje Hrvatske.

U vrijeme kada sam prošli tjedan posjetila Varaždin, upravo se održavala manifestacija Vintage Day, sva u stilu 50-ih godina.

Priče koje su turistički novinari u tri dana lutanja varaždinskim krajem doživjeli u Varaždinskim toplicama, Ivancu i Lepoglavi su potpuno različite, ali nešto ih povezuje – svaka od njih nam je otkrila svoje posebnosti i povezala nas sa svojim mikrokozmosom te potakla želju da što češće skrećemo s autoceste, otkrivamo i doživimo druge svjetove.

Brojne gastronautske putanje i ukusne svjetove, istražite na Karininom blogu.