5 odličnih preporuka za izlet s djecom u Zagorje

Ljeto je dugo, djeci je dosadno, imate osjećaj da nema kraja dječjoj gnjaveži, pa ni dugom vrućem ljetu koje se sporo vuče kroz svoje beskrajne dane.. Ali rješenje postoji, zove se Hrvatsko Zagorje koje nudi niz sadržaja za djecu, a ni vama neće biti dosadno. Oduzmite im mobitele i tablete iz ruku, krenite ka Zagorju i otkrijte barem 5 načina kako će novim znanjima učenici impresionirati svoje učitelje i profesore već u prvim danima nove školske godine!

Park znanosti

Najcool izlet ovog ljeta čeka vas u Zagorju, i to na svega pola sata od Zagreba gdje se nalazi prvi Park znanosti u Hrvatskoj.

Je li moguće razgovarati šaptom na udaljenosti od 30 metara? Kako naučiti Pitagorin poučak u jednom pokretu? Je li moguće odsvirati Odu radosti bez poznavanja nota? Ili, kako dokučiti Newtonovo njihalo? Kakav je odraz u prugastom ogledalu? Jeste li čuli za spretne vektore? … sve ovo pa i još više, djelić je pitanja na koja će sve dobne skupine u igri, na zabavan i interaktivan način pronaći odgovore u Parku znanosti! U parku gdje je znanost zabava, vaši mališani i oni malo stariji, u čudesnom i inspirativnom prirodnom ambijentu moći će naučiti i doznati nevjerojatno zanimljive i edukativne činjenice o našem svijetu i svemiru.

Park znanosti, nalazi se u Oroslavju, a sadržaj čine edukativne eksponati, koje je potrebno pokretati, osluškivati, mjeriti ili dodirivati i tako spoznati kako i zašto određeni eksponat funkcionira. Sadržaj je namijenjen svim dobnim uzrastima, osobito najmlađima, kako bi u sklopu igre i istraživanja eksponata učili i lako usvajali određene spoznaje!

Tijekom ljetnih mjeseci, osim vođenih tura tijekom dana, do 15.08. organiziraju se i noćne ture. Kako bi svim istraživačima osigurali nesmetano uživanje u proučavanju eksponata, organiziraju se za individualne goste vođene ture s ograničenim brojem ulaznica. Zato ne čekajte, priključite se uz prethodnu rezervaciju termina koji vam najbolje odgovara.

Ulaznice po cijeni od 25 HRK za djecu, studente i umirovljenike te 35 HRK za odrasle odnosno obiteljska ulaznica (za 4 osobe, do max 2 odrasle osobe) 100 HRK, odnosno za noćne ture od 35 HRK po osobi.

Sve informacije o uvjetima posjete, ulaznicama, znanstvenim rođendanima te o ovom zanimljivom, poučnom i posve jedinstvenom sadržaju potražite na http://www.parkznanosti.comi na e-mail adresi: [email protected].

Muzeji Hrvatskog zagorja

Muzeji Hrvatskog zagorja u čijem sastavu su: Dvor Veliki Tabor, Muzej Staro selo Kumrovec, Muzej seljačkih buna, Muzej krapinskih neandertalaca i Galerija Antuna Augustinčića, nude niz edukativnih sadržaja za djecu svih uzrasta.

Krenimo redom…

Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina – Ljetna geološka škola

Geološka škola namijenjena je djeci predškolske dobi i osnovnih škola s ciljem popularizacije geološke i paleontološke djelatnosti. Sastoji se od edukativnih programa u muzeju i rada na terenu, te se tako ostvaruje didaktička uloga muzeja kroz učenje i  zabavu te razvijanje svijesti o očuvanju kulturne i prirodne baštine, osobito kod mladih generacija.

Ljetna geološka škola održava se već tradicionalno 18 godina i to zadnji tjedan u kolovozu (ove godine od 27.-31.08.), svakog dana od 10 do 12 sati na Hušnjakovom u Krapini.

Program škole uključuje razgled muzeja, likovne radionice, posjet nalazištu, terensko istraživanje, modeliranje, dino igraonice, izradu odjeće pračovjeka, odlazak na jezero Dolac gdje se pronalaze i određuju fosilni materijal i uzorci stijena te kostimirane igre i zabave (tragom pralovaca, bacanje kamena s ramena…)

Svi polaznici na kraju obavljene geološke škole dobivaju prigodne diplome i suvenir krapinskog pračovjeka koji će ih podsjeća na posjet muzeju i nalazištu.

Cijena po sudioniku: 30,00 kn po danu ili 150,00 kn za svih 5 dana.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na  tel. 049/371- 491 ili na [email protected].

Dvorac Oršić – Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica – Muzej prije škole

Program radionica namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola u tjednu prije početka školske godine. Predviđeno je sedam radionica u šest dana održavanja programa i to:

  • Oko nas: otrovno i ljekovito bilje,
  • Ukrasi školski pribor,
  • Lutkarska radionica,
  • Lov oko dvorca,
  • Društvene igre nadahnute poviješću (za mlađe i starije),
  • Upoznaj i zaigraj Muzej,
  • Dramatiziraj bunu.

Radionice se održavaju u razdoblju 27. do 31. kolovoza, svaki dan od 10 do 13 sati. Dnevni raspored muzejsko-edukativnih radionica možete pronaći na Facebook stranici Muzeja seljačkih buna.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, potrebno je ponijeti dobru volju i nešto za užinu, a voda i sokovi vas čekaju.

Muzej Staro selo Kumrovec – Prikazi tradicijskih obrta i zanata

Radionice se odvijaju vikendima odnosno subotama i nedjeljama tijekom ljetnih mjeseci i namijenjene su svim posjetiteljima Muzeja, neovisno o godinama ili uzrastu.

Prikazi tradicijskih obrta uključuju prikaz pletenja košara, kovački obrt, izradu nakita od krep papira, tradicijske drvene igrčake, kožarstvo te izradu licitara.

Raspored prikaz tradicijskih obrta tijekom kolovoza možete vidjeti na stranicama Muzeja Staro selo (www.mss.mhz.hr).

Dvor Veliki Tabor

Svakog vikenda odnosno i subotom i nedjeljom u kolovozu, za sve posjetitelje osnovnoškolske dobi održavat će se radionice na temu misionara Ivana Rattkaya i njegove plovidbe u Meksiko.

Posjetitelji će, prema uputama voditelja pojedinačne radionice, na drugom katu kule D, uz trodimenzionalno kreiran poligon, u 10 točaka pratiti putovanje Ivana Rattkaya, u svim njegovim fazama, od ukrcavanja na lađu u španjolskoj luci Cadiz 1680. godine do preminuća u misiji Jesus Carichic, 1683. godine. Naziv igre je Rattkayeva lađa do Meksika “gađa”.

Kod svake točke igre na poligonu nalazi se prijedlog djetetu koje sudjeluje u igri, za obavljanje neke vrste zadatka vezanog uz temu. Pomoć u tome igrač može potražiti na posebno dizajniranom letku s crtežom lađe iz 17. stoljeća i crticama iz misionarevog života, koji mu ostaje u trajnom vlasništvu.

Radionice se održavaju svake subotu u kolovozu (4., 11., 18. i 25.08.) od 12-14 h i od 16-18 h te svake nedjelje u kolovozu (5., 12., 19., 26.08.) – od 12-14 h.

Nakon provedenog vremena u učenju, vrijeme da se spoji ugodno s korisnim te se nagradite kupanjem ili wellnessom u nekim od zagorskih toplica ili se okrijepiti vrhunskim gastro delicijama u nekom od zagorskih restorana ili agroturizama. Inspiraciju za istraživanje zagorskih brega pronađite na www.visitzagorje.hr.

I zato ne propustite ljeto u Zagorju, gdje je i učenje zabava…

Visit Zagorje izvor objave