Opojan miris pilećeg paprikaša uskoro će zamirisati u Belom Manastiru..

Baranja – multikulturalna meka gastronomskih običaja i ovo ljeto priređuje odličnu gastro feštu. Zahvaljujući Mađarskoj kulturnoj udruyi (MKU) Pelmonostor, koja ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja, uskoro će u Belom Manastiru zamirisati opojan miris pilećeg paprikaša s trgancima.

O udruzi:

Pri MKU-u Pelmonostor djeluje folklorna sekcija, ženski pjevački zbor i dramska sekcija. Redovito održavaju dječje igraonice. Ponosni su na to što su organizirali na stotine manifestacija, kako zabavnih i gastronomskih, tako i onih kulturnih, vjerskih, povijesnih odnosno stručnih. Cilj MKU-a je njegovanje jezika, kulture i običaja, upoznavanje drugih naroda s mađarskom kulturom, promocija grada i predstavljanje kulturne baštine Baranje. A u svrhe gastronomske promocije, udruga već gotovo dva desetljeća organizira kulturno gastronomsku manifestaciju “natjecanje u pripremanju pilećeg paprikaša sa trgancima“, na veselje baranjaca i njihovih gostiju.

Manifestacija se organizira 4. kolovoza 2018, u prostoru Mku Pelmonostor  Augusta Cesarca 16, Beli Manastirsa pocetkom u 17 sat. Prijavljuju se ekipe koje broje do 8 clanova. Kotizacija po ekipi iznosi 160 kn a svaka ekipa dobiva pile cca 3 kg 2 jaja i pola kg brasna a na raspolaganju su im drva  klupa i stol, dok sudionici donose pribor za jelo, kotlić i začine. Međi nezaobilaznim začinima je i crvena paprika. 

Baranja dolazi od mađaraskih riječi bor i anya što znači vinska majka a pošto su Mađari imali veliki utjecaj na baranjsku gastronomiju, crvena mljevena paprrika je u tom smislu nezaobilazan i ključni sastojak većine jela  dok je pileći paprikaš najautohtonije baranjsko jelo i da ga se po tom receptu može jesti samo u Baranji. Isprobajte ga 4.kolovoza u Belom Manastiru i dobro došli u Baranju.

Izvor: 

Turistička zajednica Baranje

Facebook

foto: arhiv TZ Baranje, Ana Matijaković