Home Blog 10 namirnica idealnih za samoizolaciju

10 namirnica idealnih za samoizolaciju

Doba samoizolacije ili karantene smanjuje količinu kretanja na koje smo inače navikli. Kako i inače velik broj stanovništva pati od zatvora i loše probave, pripremili smo popis savjeta i namirnica koje potiču probavu čak i kad je kretanje smanjeno na sam minimum.

1. Započnite dan čašom tople vode u koju možete dodati i malo limunovog soka. Bez šećera. Preporuča se ovo ponoviti pola sata prije svakog obroka.

Topla tekućina odlično djeluje na rad crijeva. Ista je stvar s kombinacijom: topla tekućina i kiselina, u ovom slučaju limuna.

2. Čaj od metvice također potiču probavu. Eterična ulja iz metvice posebno opuštaju mišiće abdomena. Pripazite na količine, nekima je dovoljno popiti dvije šalice i riješili su problem začepljenja a problem može postati prečest odlazak na wc.

3. Preporučaju se dulji periodi posta, kako bi između dva obroka prošlo oko 12 sati. To je najlakše postići nešto kasnijim doručkom. Također se preporuča uzeti lakši doručak, ako već patite od zatvora ili loše probave. Savršeni su smoothie od voća i vode u kojima ste namočili zobene pahuljice. Ovo će vas zasititi na sat-dva ali i dovesti probavu u red. Kuhane zobene pahuljice pripremljene također samo s vodom su također savršene..

4. Maline čine čuda s vašom probavom zbog Vitamin C koji je također važan za probavu. Nabolje je konzumirati maline, kiwi i naranče kako biste potaknuli probavu. Za vrijeme sezone rabarbare i šparoga, preporučamo i ove dvije namirnice za održavanje dobre probave.

5. Suhe su šljive poznato provjereno tradicionalno sredstvo za poticanje probave, zbog sorbita koji sadrže.

6. Bademe preporučamo zbog magnezija, koji je uz toplu vodu, vitamin C i čaj od metvice možda i najbrže sredstvo za pokretanje probave.

7. Svo lisnato povrće će vam isto pomoći da ne patite od konstipacije. Najbolji su špinat i blitva.

8. Crni je grah se preporuča zbog magnezija i kalija koje sadrži. Kalija također ima u avokadu, bananama, krumpiru i gljivama s tim da gljivama treba više sati da se probave pa ih je bolje ne konzumirati na večer.

9. Sjemenke anisa i koromača će vam najbolje pomoći ako ih prožvačete. U Indiji su popularne mješavine zvane Mukwas, koje svojom kombinacijom osiguravaju dobar dah i probavu čak i nakon obilnijih obroka. Preporuča se pojesti oko 1-2 žlice. U našim se kulturama priprema i čaj od ovih sjemenki i posebno je dobar za majke dojilje i malu djecu ili sve koji pate od nadutosti.

Izvor: Okusi.eu