Što raditi dok smo u karanteni?

Piše: Ivana Radić

Prvi dan proljeća je prošao, a nas je zadesio snijeg. Uz karantenu koja nas je zatvorila u kuće i stanove te potres koji je zadesio Zagreb ostali smo ne samo zatvoreni nego i potreseni od svih događanja u zadnjih nekoliko tjedana. Ipak iza svake ovakve situacije izrodi se nešto novo i drugačije.

Svima nama je ovo prije svega prilika da se usmjerimo na sve ono što smo možda htjeli napraviti, a nismo do sada. Kada to gledam iz svoje perspektive neke knjige već dulje vrijeme čekaju da ih pročitam, neke serije da ih pogledam,ali i mnoge druge stvari koje sam htjela napraviti, ali nisam imala vremena za njih.

Pročitajte neku novu knjigu.

Odmaknite se od svakodnevnih stvari, televizije i loših vijesti i uronite u neki drugi svijet barem na neko vrijeme. Odmorit ćete se, razmišljati ćete o nečem drugom i naučit ćete nešto novo.

Pogledajte filmove i serije koje niste stigli.

Ponovno pogledajte omiljeni film ili seriju, prisjetite se osjećaja koji ste imali kada ste ih gledali ili uživajte u novima. Sjećam se da sam u periodu bez posla, pogledala sve sezone serije Seks i grad i ono što mi je bilo interesantno prije nije mi bilo interesantno u drugom gledanju. Čak su mi i likovi drugačije „sjeli“.

 Pozabavite se svojim željama, osjećajima, unutarnjim svijetom.

Vrlo često nemamo vremena baviti se sobom jer nam je sve drugo važnije. Možda sada imate priliku napraviti rekapitulaciju svega onoga što želite i ne želite, što ste prošli i što ne biste voljeli prolaziti. Pospremite svoj unutarnji život, počistite sve ono što vam ne ne stvara zadovoljstvo i što vas ne čini sretnima. Sada je vrijeme osluškivanjai donošenja novih odluka. Pokušajte meditirati.

Meditacija je dobra za smirivanje misli, opuštanje i fokusiranje na unutarnje biće. Naučite meditirati, pustite neku meditaciju s Youtuba i prepustite se osjećaju. Možda će vam u početku biti teško koncentirati se, ali vježbom ćete doći do toga da se prepustite.

Razmislite o poslu koji radite.

Ispunjava li vas ili ne? Što možete bolje ili drugačije? Imate li prilike za rast i razvoj?

Ekonomski analitičari predviđaju recesiju goru od one 2008.godine. Sasvim je izvjesno je da će doći do promjena, ali ta promjena treba doći od svakoga od nas. Nije vrijeme za paniku, vrijeme je za kreativnost i razmišljanje kako krenuti dalje, ne posustati nego se boriti.

 

Nema predaje, nema odustajanja. Ono čega treba biti svjestan je da smo svi u istoj ili sličnoj situaciji i da smo svi povezani. Možda nije vrijeme da mijenjate posao, ali možda možete shvatiti trenutak u kojem ste,a  realizacija će doći kada bude vrijeme za nju.

 Kreirajte nešto novo.

U najgorim krizama ljudi su smišljali načine kako da se izvuku. U tim istim vremenima kreirale su se nove ideje, prilagođavali smo se i stvarali novo. U vrijeme iza 2. Svjetskog rata trebalo je sve obnoviti i krenuti ispočetka.

Srećom mi još nismo u toj fazi, ali se treba  prihvatiti posla i to onoga koji je isplativ i koji će biti održiv. Vremena su neizvjesna i nitko ne zna kako će se okolnosti razvijati, ali čovjek je biće koje se može prilagoditi. Pustite da vam se dogode ideje, neka um kreira nešto novo. Dopustite si da nemate kontrolu i vidjeti ćete da se stvaraju neke nove ideje.

Pomozite bližnjima.

Nitko nije sam na ovome svijetu, pomozite drugima i pokažite da vam je stalo, ali onako iskreno i bez fige u džepu. Nemojte raditi nešto da bi se svidjeli nekome ili mogli objaviti na društvenim mrežama. Neka vaš razlog bude želja da pomognete bez ikakve dodatne pogodnosti ili prilike.

Družite se sa svojom obitelji.

Korona virus nas je sve zaključao u naše domove. Je li to zaista tako strašno? Ako je strašno znači da niste zadovoljni s onim pto ste do sada napravili. Jesu li vaši partneri zaista onakvi kakvi su bili do sada i vidite li ih u novom svjetlu? Kako provodite vrijeme sa svojom djecom? Može li to vrijeme biti kvalitetnije i možete li im se sada više posvetiti.

Moja majka je uvijek govorila da sa djecom treba naučiti razgovarati, razumjeti njihov jezik i naučiti ih privrženosti. Sada je trenutak da se zapitate što možete poboljšati, kako možete sebe korigirati da biste bili bolji roditelj ili partner.

Možda zaključak ne bude baš lijep, ali možda baš taj zaključak ne želite prihvatiti iako znate kakav je. S druge strane možda baš sada shvatite da ste blagoslovljeni i da imate sve ono što želite i trebate.

 Poradite na sebi.

Pri tome mislim prvenstveno na vlastiti karakter. Obično volimo druge optužiti da su odgovorni za nešto,a jesmo li mi odgovorni za nešto? Za sebe i vlastito ponašanje zasigurno jesmo.

Nedavno je na televiziji bio jedan prilog u kojem su se dva muškarca potukla u trgovini oko teglice Nutele. Zar je to sada stvarno najvažnija stvar na svijetu? Je li to nešto što je toliko važno da bez toga vaš svijet neće biti dovoljno dobar?

Utvrdite prioritete.

Kada stvari krenu loše onda je teško misliti na sve ono nebitno, uglavnom se fokusiranmo na preživljavanje. No, prije nego nastupi to vrijeme možete odrediti prioritete i posvetiti se tome što ste stavili kao važno.

Nadam se da će iz ove krize doći do kolektivnog otrežnjenja i da će se mnoge vrijednosti preokrenuti za sve nas. Vjerujem da je ovaj život namijenjen da bismo živjeli njegovu puninu, a ne preživljavali i bavili se svim sporednim nebitnim stvarima.

Pred nama je novo vrijeme, vrijeme za hrabre odluke, nove uvide, veću humanost i zajedništvo, iskoristite priliku jer kao što bi Churchill rekao: „ Nikad nemojte dopustito da dobra kriza propadne.“ Ili „Ne mogu vam obećati ništa osim krvi, patnje, suza i znoja.”

Photo. Pexels.com, Pixabay.com