10 knjiga koje bi trebala pročitati svaka žena

Obilježavanje Međunarodnog dana žena idealan je povod da se malo odmaknemo od čitanja magazina, chic lita, facebook ili instagram profila te zagrebemo ispod površine, gdje ćemo primijetiti vrlo zanimljive i duboke knjige koje su toliko snažne da mogu promijeniti naš (ženski) pogled na svijet, potaknuti nas da preispitamo svoj život i stavove, inspirirati nas prema promjenama zbog kojih ćemo se osjećati bolje, ljepše, snažnije, ispunjenije, kreativnije i nesputanije..

Knjige vam mogu promijeniti život. Jer mnogima već jesu. U slučaju da niste sigurni gdje početi, za vas smo sastavili popis naslova za koje smatramo da svaka žena treba pročitati u nekom trenutku svog života. U udobnoj fotelji, uz jutarnju kavicu ili večernji čaj posvetite vrijeme samo sebi i uronite u neke nove svjetove…

1. Virginia Woolf: Izlazak na pučinu

“Zaključajte svoje knjižnice ako želite; ali ne postoje vrata, brava ni lokot koje možete staviti na slobodu mog uma.” – poručila je Virginia Woolf, i danas simbol feminizma, svojim kritičarima i protivnicima.

Roman Izlazak na pučinu prvi je i možda manje poznat roman Virginije Woolf, ali ne i manje vrijedan od ostalih. Već u ovom romanu Virginia se bavi glavnim pitanjima ženske emancipacije koja su i danas više nego aktualna.

Roman prati proces samootkrivanja mlade Rachel Vinrace te najavljuje mnoge od tema koje autorica razvija u kasnijim djelima.

2. Erica Jong: Fanny

Ericu Jong sigurno već znate kao autoricu kultnog romana Strah od letenja. Ako ste nešto mlađa generacija i Ericu niste čitale, onda ste ju barem vidjele na policama vašim baka, mama, tetki… i krišom pročitale koji sočan redak. Lascivna, izravna, bez dlake na jeziku, Erica Jong i danas privlači čitateljice diljem svijeta. Roman Funny istinita je priča koja obuhvaća život Fanny u Lymeworthu, njezino proglašavanje vješticom, njezino putovanje s lakrdijašima, njezin život u javnoj kući, otmjeni život u Londonu, život žene gusara, konačno rješavanje njezine sudbine…

3. Nancy Friday: Moj tajni vrt (Ženske seksualne maštarije)

Kada je prvi put objavljena 1973. godine, knjiga Moj tajni vrt je pokrenula žestoku reakciju cijelog svijeta – od bijesa do oduševljene podrške. Nastala iz detaljnih osobnih intervjua sa stotinama žena različitog podrijetla diljem svijeta, ova knjiga predstavlja nepristran iskren prikaz ženskih unutarnjih životnih seksualnih fantazija. U svoje je vrijeme ova knjiga razbila tabue i otvorila razgovor o krajoliku ženske želje na način koji je bio bez presedana. Danas je Moj tajni vrt jedno od najvažnijih ikoničkih djela feminističke literature našeg vremena koje je još uvijek relevantno za milijune žena širom svijeta.

4. Naomi Woolf: Mit o ljepoti

Žene današnjice imaju više moći, prava te priznanja i profesionalnih postignuća nego ikada u povijesti. Napredak ženskih pokreta je očit, no Naomi Wolf brinu oblici socijalne kontrole koji se, kako obrazlaže, pokazuju podjednako restriktivnima kao i tradicionalne slike kućanice i supruge. Riječ je o mitu o ljepoti, opsjednutosti fizičkim savršenstvom, koji moderne žene zarobljava u beskonačnoj spirali nadanja, preispitivanja i samoprezira.

Ovu kontroverznu knjigu koja je u gotovo dva desetljeća otkako je prvi put objavljena bila predmetom polemika, istodobnog obožavanja i negodovanja, čitamo prvenstveno kao priču o kulturi, esejistički ali i argumentacijski ekskurs. Perspektiva koju nudi danas nam više uglavnom nije strana, ali je povijesno odigrala ulogu koja nas je, između ostalog, dovela do mogućnosti današnje pozicije. Pročitajte knjigu i saznajte zašto je i danas esencijalno štivo za sve žene.

5. Dr. Christiane Northrup: Tajni užici zrelosti

Christiane Northrup, nezaobilazna autorica i guru ženskog holističkog zdravlja uvjerena je da s menopauzom život pun užitaka tek počinje. No, usprkos istraživanjima koja potvrđuju da menopauza ne slabi libido i smanjuje postizanje orgazma većina žena još uvijek ne doživljava seksualno zadovoljstvo za koje je sposobna, tvrdi Northrup.

Znanstveno objašnjavajući mehanizme tijela, u ovoj knjizi ona poziva sve žene, ali ponajviše žene srednjih godina, koje možda strahuju da su na početku silazne putanje, da vode ispunjeni život pun strasti i užitaka bez obzira na svoju dob – jer sad imaju vremena, snage i mudrosti – uživati.

6. Susan Nolen Hoeksema : Žene koje pretjerano razmišljaju

Jeste li sklone pretjeranom razmišljanju? Mnoge su žene na ovo pitanje potvrdno odgovorile, što je samu spisateljicu i navelo da napiše ovu jako pitku, a u isto vrijeme i duboku knjigu u kojoj sjajno opisuje kako zaokupljenost negativnim razmišljanjem može uništiti pametna rješenja životnih problema. Autorica također nudi i praktične metode samodijagnosticiranja i utiranja puta prema većoj emocionalnoj slobodi a samim time i ispunjenijem i lakšem životu. Ako ste i vi od onih žena koje previše razmišljaju (a postoji li uopće neka žena koja to nije? 😉 ), nipošto ne propustite pročitati ovu korisnu i značajnu knjigu.

7. Louise Hay: Volite sebe i budite zdravi

Ova je knjiga ljubavna priča. Pokazuje vam da voleći sebe možete stvarati zdravlje, sreću i dugovječnost. Dobit ćete savjete, jelovnike, recepte, afirmacije i vježbe koje su mi cijelog života pomagale da ostanem zdrava, puna života i snažna. Ali, što je još važnije, na ovom će vam se nevjerojatnom putovanju otvoriti srce i otkrit ćete na koje sve načine možete voljeti i podržavati sebe.

8. M. Lauren & J. Clark: Vježbajte bez sprava za žene

Ovaj uistinu jedinstven i revolucionaran priručnik nastao je zbog autorove osobne zgroženosti činjenicom da se žene bespotrebno izgladnjuju i muče raznim dijetama, troše mnogo novca na skupe satove u teretanama ili fitnes centrima, a da rezultati nikada nisu onakvi kakve priželjkuju. U knjizi zato objašnjava zašto biti mršav ne znači i imati lijepo te zdravo tijelo. I zbog čega izgladnjivanje i dijete neće uroditi željenim rezultatom te kako izbjeći jo-jo efekt ponovnog vraćanja prekomjerne tjelesne težine.

Motivacijske tehnike, stručni trening i savjeti o prehrani osmišljeni su da bi ženama olakšali vježbanje i omogućili im da, u samo trideset minuta dnevno, tri dana tjedno, vježbaju gdje god to požele – u dnevnoj sobi, dvorištu, pa čak i u uredu – te štedeći novac i vrijeme brzo dođu do vrhunske tjelesne kondicije i tijela kakvo priželjkuju.

9. Sean Smith: J. K. Rowling

A sada jedna odlična biografija za inspiraciju svim ženama!

Temeljena na detaljnim istraživanjima i razgovorima s ljudima koji su J. K. Rowling okruživali u njenoj prošlosti i sadašnjosti, od kojih su mnogi poslužili kao nadahnuće za likove u romanima o Harryju Potteru, ova je biografija prvi potpuni portret jedne od najznačajnijih spisateljica današnjice.

Stvorivši Harryja Pottera, jednog od najomiljenijih književnih junaka u modernoj književnosti, J. K. Rowling ostvarila je ne samo blistavi književni uspon, nego i bijeg od siromaštva i besperspektivnosti, i potpuno ostvarenje snova, baš kao u klasičnim bajkama.

10. Robert J. Waller: Mostovi u okrugu Madison

I za kraj jedan bezvremenski ljubavni roman!

Kultna ljubavna priča o domaćici i slavnom fotografu National Geografica u filmu “Mostovi okruga Madison” rijetko kojoj ženi (pa i ponekom muškarcu) nije izmamila suze na lice.

Mostovi u okrugu Madison je knjiga koja naša srca ni danas ne ostavlja ravnodušnima i koja nam uvijek iznova pokazuje kako se granice odnosa između dvoje ljudi mogu protegnuti puno dublje nego što smo to uopće i mogli zamisliti.

antikvarijat-studio.hr

Facebook

Kontakt