Zlatna jesen u Zagorju, zove te u potragu za doživljajem!

Želite li obići nekoliko atrakcija nadomak Zagreba nakon ljeta, ali ne znate odakle krenuti, pozivamo vas da isplanirate posjetu jednoj destinaciji u kojoj ove jeseni imate mnoštvo atraktivnih izleta i još zanimljivijih doživljaja kroz sve te izlete u ponudi. 

foto: Branko Balaško

Bilo da se radi o kulturnim tradicijskim susretima, kupovini 100% domaćih povoljnih a autentičnih proizvoda u samom centru Zagreba, zajedničkom branju grožđa u poznatim zagorskim kletima, atraktivnom muzeju za djecu i odrasle kao savršenom čuvaru uspomena, branju i degustaciji gljiva podno zagorskih obronaka..sve ima svoje čari i draži dovoljne za planiranje vikenda, pa pa pogledajte  raspored događanja te si izaberite nešto po ukusu i želji za planiranje super izleta:

Jesen u Zagorju – Dani kajkavske riječi Zlatar 2019.

KADA? 20.9.2019. – 29.9.2019.

GDJE? Zlatar, Belec

 

Ova višednevna manifestacija odvijati će se  brojne kulturno-etnološke sadržaje posvećene kajkavskoj riječi: Zbor malih pjesnika, Festival dječje kajkavske popevke, prikaz starih zagorskih običaja i zanata „Pajdaško sprehajanje“, Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata, izložba tradicijskih kolača i rukotvorina  „Po starinski“, kao i niz kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja.

Jesen u Zagorju – Branje Grojzdja

KADA? 21.9.2019. – 29.9.2019.

GDJE? Pregrada

Branje grožđa je poseban doživljaj a kada ste u Zagorju, branje grožđa postaje i turistička atrakcija. Gledajući i sudjelujući u procesu “Branja grojzdja”  pred vama će se uprizoriti jedinstven običaj branja i prerade grožđa u vino, starinskim načinom i alatima koje su koristili naši stari. Nemojte propustiti ovu manifestaciju u Pregradi, jer je ovo branje ili trganje grožđa, uzdignuto je na razinu prave svečanosti kojom se slavi obilje i s njim povezana radost življenja u ovom krajičku naše domovine. A da bi doživljaj “Branja grojzdja”, bio potpun, pobrinut će se i brojni atraktivni i poznati izvođači koji će nastupati tih dana u Pregradi.

100% ZAGORSKO ZAGREB

KADA? 20.9.2019. – 21.9.2019.

GDJE? Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića

Ljubitelji dobre hrane i autohtonih domaćih proizvoda, ne propustite brojna tradicijska ekološka blaga koja stižu od 20. do 21.rujna u Zagreb, na zagrebački glavni trg! Zagorska vina, štrukli, domaći džemovi, sokovi, bagremov med,ukusni sirevi, domaći pekmez, ajvar, suhomesnati proizvodi, ljekovite kreme te čajevi i začini svih vrsta – čekaju vas na  Trgu bana Josipa Jelačića!
Pripremite najveće cekere jer vas čekaju na brojnim štandovima brojna blaga sa zagorskih brežuljaka!

Centar Zagreba i ove godine će ugostiti ponajbolje zagorske izlagače koji će izlagati vrhunske poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način.
Ljubitelji tradicijskih obrta također neće ostati zakinuti za atraktivne proizvode iz tradicijske škrinjice bogate prošlosti.

Kupnjom nekih od ovih proizvoda imate priliku upoznati autentičnu dušu bajkovitog Hrvatskog zagorja u čijim se domaćinstvima i dan danas njeguje duh tradicijskih obrta koji doprinose stalnoj revitaliziciji bogate domaće baštine.

Muzej prije škole

KADA? 2.9.2019. – 7.9.2019.

GDJE? Gornja Stubica

Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica

Djeco (i roditelji), obavezno posjetite ovu radionicu koja će vas zabaviti, naučiti novim vrijednim znanjima, podučiti čuvanju uspomena, ljekovitom bilju, vještini heraldike, sastavljanju obiteljskog stabla i brojnim drugim vještinama!

Program radionica je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u tjednu prije početka školske godine. Muzejsko – edukacijske radionice će se održavati od 10 do 13 sati.

Raspored radionica po danima:

Ponedjeljak, 2. rujna: Što su jeli seljaci i plemići?

Razgledajte izložbu igračaka te kroz društvenu igru saznajte što se jelo u doba Seljačke bune.

Utorak, 3. rujna: Vidljivo i nevidljivo u muzeju

Upoznajte sadržaje muzeja.

Srijeda, 4. rujna: Povijest naših obitelji (napomena: donijeti obiteljske fotografije)

Saznajte kako je izgledalo obiteljsko stablo Oršića, a zatim sastavite vlastito obiteljsko stablo.

Četvrtak, 5. rujna: Heraldika

Probudite svoju umjetničku stranu i izradite svoj grb.

Petak, 6. rujna: Ubojite oštrice i streličarenje

Upoznajte oružje iz prošlosti, uskočite u ulogu streličara i naučite kako se lijevao srednjovjekovni novac.

Subota, 7. rujna: Ljekovito bilje u našem vrtu

Razgledajte Fellerovu apoteku, postanite doktor na jedan dan i pomoću ljekovitog bilja izliječite grofove i grofice.

Jesen u Zagorju – Gljivarenje v zlatarskom kraju

KADA? 7.9.2019. 

GDJE? Zlatar i okolica

Izletnici, ljubitelji prirode, rekreativci i ljubitelji gljiva, evo prilike da proboravite u prirodi, naučite nešto novo o gljivama, te degustirate ukusan gljivarski kotlić!

Branje gljiva u šumama oko Zlatara uz pratnju vodiča, sortiranje gljiva, predavanje o gljivama, načini pripremanja gljiva, konzerviranje gljiva te degustacija gljivarskog kotlića i druženje u prirodi s Gljivarskim društvom „Medenka“ Zlatar.

Međunarodni festival gljiva Oroslavje

KADA? 27.9.2019. – 29.9.2019.

GDJE? Oroslavje

Još malo gljivarskih aktivnosti za istinske ljubitelje gljiva koji će okupiti Udruge iz cijele Europe. Međunarodni festival gljiva Oroslavje okuplja gljivarske Udruge iz cijele Europe: Slovenci, Mađari, Nijemci i drugi. Organizirano se ide u berbu gljiva, determinatori gljiva vrše  se edukaciju o gljivama, bira se najbolje košara, organizira se sajam OPG-ova, možete kušati brojne ukusne proizvode od gljiva uz mnoštvo zabavnih programa kao što je nastup lokalnih KUD-ova, folklornih sekcija, glazbenih izvođača i ostalih. Dođite u Oroslavlje na Međunarodni festival gljiva!

Autori fotki: arhiva TZ-ova Visit Zagorje, Jasenka Haleuš, Branko Balaško, naslovna fotografija Žarko Piljak

www.visitzagorje.hr
Facebook