Od vrtne zabave za plemstvo do ljetne geološke škole..Zagorje “vrije” odličnim eventima

Puno je dobrih razloga za posjetu Zagorju, a najviše događanja odvija se upravo ljeti. Daleko od mora, no s dovoljno vodene zabave, naša kontinentalna rivijera pruža obilje zbivanja. Sve kulturno – zabavne sadržaje na otvorenom možete kombinirati s gastro delicijama i potpunom relaksacijom na čarobnoj prirodnoj veduti Zagorja koja skriva brojne zabavne evente.

Krenimo u Zagorje po odmor i zabavu – ljeto na kontinentu je najzabavnije ljeto

Sedamnaesta vrtna zabava kod Luje Vraniczany

Mjesto održavanja: Oroslavje

Datum održavanja: 17.8.2019.

U mjestu Oroslavje, udaljenom 45 minuta vožnje od Zagreba možete vidjeti duh nekih starih vremena, kretati se među dvorskim damama i gospodom 18. i 19. stoljeća.

U povijesnom Parku Vraniczany, odvija se glazbeno-scenski prikaz života plemstva i puka koje je živjelo u oroslavskim dvorcima. Posjetitelji će vidjeti izvedbe dvorskih plesova te uživati u predstavama, modnoj reviji, balu kraljevskih lipicanskih konja, mačevanju, i naučiti ponešto o tradicijskim obrtima.

Park Vraniczany

Perivoj je izgrađen po uzoru na onaj u Versailiesu sa jezerom u dnu perivoja i otočićem. U tom perivoju sačuvani su kipovi Flore i Satira, jedini sačuvani barokni kipovi s mitološkim bićima u Hrvatskoj. Ljepota dvorca i perivoj privukla je poznatog skladatelja Franza Liszta da boravi ovdje u dva navrata 1846. i održi koncert za tamošnje plemiće.

Posljednji vlasnik barun Ljudevit Vraniczany, dotjerao je perivoj u duhu romantizma i historicizma. On je bio ljubitelj književnosti i likovnih umjetnosti i u svom dvorcu u Oroslavju ugošćivao tada najveće hrvatske književnike i slikare.

www.tzoroslavje.hr

Vozočašće u Mariju Bistricu

Mjesto održavanja: Zlatar Bistrica – Marija Bistrica

Datum održavanja: 18.8.2019.

Tradicionalna međunarodna manifestacija s kočijama i konjima, prve nedjelje iza blagdana Velike Gospe. Sudionici kreću iz Zlatar Bistrice do Marije Bistrice.  Održava se blagoslov zaprega i jahača, misno slavlje, a druženje svih sudionika vozočašća nastavlja se ‘pod šumom’.

Svetište Majke Božje Bistričke nalazi se u naselju Marija Bistrica smještenom među zagorskim brežuljcima, na pola sata vožnje od Zagreba.

Najveći dio povijesti Svetišta povezan je s crnim kipom Majke Božje Bistričke. Kip Majke Božje se po predaji prvotno nalazio u Marijinoj kapeli na Vinskom Vrhu oko 1545. godine. Kad su Turci provalili sve do Konjščine, tadašnji je bistrički župnik prenio Marijin kip u bistričku župnu crkvu sv. Petra i Pavla i zakopao ga pod korom da ga spasi od oskvrnuća. Uz protjerivanje Turaka nastale su u narodu mnoge legende vezane uz čudotvorni kip.

Tradicija hodočašćenja u Mariju Bistricu traje od pronalaska kipa Majke božje Bistričke 16. srpnja 1684.

www.tz-marija-bistrica.hr

120. obljetnica otkrića krapinskog pračovjeka

Mjesto održavanja: Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina

Datum održavanja: 23.8.2019.

Na Nalazištu Hušnjakovo povodom obljetnice biti će otvorena vanjska putujuća izložba o nositeljima Oznake europske baštine, a koju organizira Europska komisija. Biti će predstavljeno svih 39 nositelja među kojima je i Muzej krapinskih neandertalaca i Nalazište Hušnjakovo.

Godine 1899. pod nadzorom profesora Dragutina Gorjanovića-Krambergera, poznatog hrvatskog geologa, paleontologa i paleoantropologa otkriven je Krapinski pračovjek poznat kao Homo sapiens neanderthalensis. Njegova djela dala su značajan doprinos europskoj i svjetskoj znanosti o fosilnom čovjeku.

U pješčenjačkim naslagama špilje visine 8 metra nađeno je oko devet stotina ljudskih fosilnih kostiju, što predstavlja najbrojniju i najbogatiju zbirku neandertalskog čovjeka prikupljenu na jednom lokalitetu. One pripadaju fosilnim ostacima više desetaka individua različitog spola i životne dobi od 2 do 27 godina.

Nađeni su brojni fosilni ostaci špiljskog medvjeda, sivog vuka, losa, golemog jelena, toplodobnog nosoroga, pragoveda i mnogih drugih životinja. Više od tisuću pronađenih komada kamenog oruđa iz razdoblja paleolitika, odnosno starijeg kamenog doba, svjedoči o materijalnoj kulturi krapinskog pračovjeka. Starost ovog bogatog paleontološkog lokaliteta odgovara vremenu od prije 125 000 godina.

[email protected]

Festival Prvi glas Zagorja 2019.

Mjesto održavanja: Sveti Križ Začretje

Datum održavanja: 24.8.2019. – 31.8.2019.

Kulturno-zabavna manifestacija koja bilježi 51. obljetnicu čiji je središnji događaj Festival pjevača amatera te dječji festival „Prvi glas Zagorja“.

foto: Darko Dragičević

www.sveti-kriz-zacretje.hr
www.srcezagorja.hr

Bučnica Fest

Mjesto održavanja: Desinić

Datum održavanja: 25.8.2019.

Natjecanje ugostiteljskih objekata u kojem se bira najbolja bučnica. Posjetitelji mogu degustirati bučnice i druge proizvode i jela od buča te se zabaviti uz glazbeni program, demonstraciju izrade bučnice, igre za djecu i odrasle te druge sadržaje.

tz-kumrovec-desinic-zagorskasela.hr

XX Ljetna geološka škola – Krapina 

Mjesto održavanja: Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina  svaki dan od 10:00 do 12:00 sati

Datum održavanja: 26.8.2019. – 30.8.2019.

Edukativni program koji se sastoji od raznovrsnih geološko-paleontoloških radionica namijenjen djeci predškolske i osnovnoškolske dobi.

www.mhz.hr

100% Zagorsko – Rijeka

Mjesto održavanja: Rijeka

Datum održavanja: 23.8.2019. – 24.8.2019.

100% zagorsko je manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera, izlog raznovrsne zagorske hrane, pića, kulture, tradicije, zabave. Prezentacija je to bogatstva kulturnog, gastronomskog, zdravstvenog, rekreacijskog i vjerskog turizma Krapinsko-zagorske županije.

Cilj je kroz prezentaciju proizvoda i usluga promovirati Krapinsko-zagorsku županiju kao destinaciju u kojoj se njeguje tradicija, vrednuje kvaliteta proizvoda i usluga. Manifestacijom 100% Zagorsko, izložbom poljoprivrednih proizvoda uzgojenih na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te predstavljanjem tradicijskih obrta, seoskih gospodarstava, turističkih objekata i toplica, Krapinsko-zagorska županija promovira se kao poželjna turistička destinacija bogate kulturne baštine i enogastronomske ponude, s brojnim manifestacijama i rekreativnim sadržajima.

www.kzz.hr

Likovna kolonija „Stubaki 2019.“

Mjesto održavanja: Park Maksimilijana Vrhovca i ostali kulturno – povijesni lokaliteti u Stubičkim Toplicama

Datum održavanja: 24.8.2019.

Ljetna Likovna kolonija kreativna je manifestacija  tijekom koje Stubaki postaju radionica likovnih umjetnika iz različitih krajeva Hrvatske i Slovenije.

www.tz-stubicke-toplice.hr

www.visitzagorje.hr
Facebook

 

fotografije: arhiv Visit Zagorje