Naslovnica Aktivni odmor Od vrtne zabave za plemstvo do ljetne geološke škole..Zagorje "vrije" odličnim eventima

Od vrtne zabave za plemstvo do ljetne geološke škole..Zagorje “vrije” odličnim eventima

Puno je dobrih razloga za posjetu Zagorju, a najviše događanja odvija se upravo ljeti. Daleko od mora, no s dovoljno vodene zabave, naša kontinentalna rivijera pruža obilje zbivanja. Sve kulturno – zabavne sadržaje na otvorenom možete kombinirati s gastro delicijama i potpunom relaksacijom na čarobnoj prirodnoj veduti Zagorja koja skriva brojne zabavne evente.

Krenimo u Zagorje po odmor i zabavu – ljeto na kontinentu je najzabavnije ljeto

Sedamnaesta vrtna zabava kod Luje Vraniczany

Mjesto održavanja: Oroslavje

Datum održavanja: 17.8.2019.

U mjestu Oroslavje, udaljenom 45 minuta vožnje od Zagreba možete vidjeti duh nekih starih vremena, kretati se među dvorskim damama i gospodom 18. i 19. stoljeća.

U povijesnom Parku Vraniczany, odvija se glazbeno-scenski prikaz života plemstva i puka koje je živjelo u oroslavskim dvorcima. Posjetitelji će vidjeti izvedbe dvorskih plesova te uživati u predstavama, modnoj reviji, balu kraljevskih lipicanskih konja, mačevanju, i naučiti ponešto o tradicijskim obrtima.

Park Vraniczany

Perivoj je izgrađen po uzoru na onaj u Versailiesu sa jezerom u dnu perivoja i otočićem. U tom perivoju sačuvani su kipovi Flore i Satira, jedini sačuvani barokni kipovi s mitološkim bićima u Hrvatskoj. Ljepota dvorca i perivoj privukla je poznatog skladatelja Franza Liszta da boravi ovdje u dva navrata 1846. i održi koncert za tamošnje plemiće.

Posljednji vlasnik barun Ljudevit Vraniczany, dotjerao je perivoj u duhu romantizma i historicizma. On je bio ljubitelj književnosti i likovnih umjetnosti i u svom dvorcu u Oroslavju ugošćivao tada najveće hrvatske književnike i slikare.

www.tzoroslavje.hr

Vozočašće u Mariju Bistricu

Mjesto održavanja: Zlatar Bistrica – Marija Bistrica

Datum održavanja: 18.8.2019.

Tradicionalna međunarodna manifestacija s kočijama i konjima, prve nedjelje iza blagdana Velike Gospe. Sudionici kreću iz Zlatar Bistrice do Marije Bistrice.  Održava se blagoslov zaprega i jahača, misno slavlje, a druženje svih sudionika vozočašća nastavlja se ‘pod šumom’.

Svetište Majke Božje Bistričke nalazi se u naselju Marija Bistrica smještenom među zagorskim brežuljcima, na pola sata vožnje od Zagreba.

Najveći dio povijesti Svetišta povezan je s crnim kipom Majke Božje Bistričke. Kip Majke Božje se po predaji prvotno nalazio u Marijinoj kapeli na Vinskom Vrhu oko 1545. godine. Kad su Turci provalili sve do Konjščine, tadašnji je bistrički župnik prenio Marijin kip u bistričku župnu crkvu sv. Petra i Pavla i zakopao ga pod korom da ga spasi od oskvrnuća. Uz protjerivanje Turaka nastale su u narodu mnoge legende vezane uz čudotvorni kip.

Tradicija hodočašćenja u Mariju Bistricu traje od pronalaska kipa Majke božje Bistričke 16. srpnja 1684.

www.tz-marija-bistrica.hr

120. obljetnica otkrića krapinskog pračovjeka

Mjesto održavanja: Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina

Datum održavanja: 23.8.2019.

Na Nalazištu Hušnjakovo povodom obljetnice biti će otvorena vanjska putujuća izložba o nositeljima Oznake europske baštine, a koju organizira Europska komisija. Biti će predstavljeno svih 39 nositelja među kojima je i Muzej krapinskih neandertalaca i Nalazište Hušnjakovo.

Godine 1899. pod nadzorom profesora Dragutina Gorjanovića-Krambergera, poznatog hrvatskog geologa, paleontologa i paleoantropologa otkriven je Krapinski pračovjek poznat kao Homo sapiens neanderthalensis. Njegova djela dala su značajan doprinos europskoj i svjetskoj znanosti o fosilnom čovjeku.

U pješčenjačkim naslagama špilje visine 8 metra nađeno je oko devet stotina ljudskih fosilnih kostiju, što predstavlja najbrojniju i najbogatiju zbirku neandertalskog čovjeka prikupljenu na jednom lokalitetu. One pripadaju fosilnim ostacima više desetaka individua različitog spola i životne dobi od 2 do 27 godina.

Nađeni su brojni fosilni ostaci špiljskog medvjeda, sivog vuka, losa, golemog jelena, toplodobnog nosoroga, pragoveda i mnogih drugih životinja. Više od tisuću pronađenih komada kamenog oruđa iz razdoblja paleolitika, odnosno starijeg kamenog doba, svjedoči o materijalnoj kulturi krapinskog pračovjeka. Starost ovog bogatog paleontološkog lokaliteta odgovara vremenu od prije 125 000 godina.

[email protected]

Festival Prvi glas Zagorja 2019.

Mjesto održavanja: Sveti Križ Začretje

Datum održavanja: 24.8.2019. – 31.8.2019.

Kulturno-zabavna manifestacija koja bilježi 51. obljetnicu čiji je središnji događaj Festival pjevača amatera te dječji festival „Prvi glas Zagorja“.

foto: Darko Dragičević

www.sveti-kriz-zacretje.hr
www.srcezagorja.hr

Bučnica Fest

Mjesto održavanja: Desinić

Datum održavanja: 25.8.2019.

Natjecanje ugostiteljskih objekata u kojem se bira najbolja bučnica. Posjetitelji mogu degustirati bučnice i druge proizvode i jela od buča te se zabaviti uz glazbeni program, demonstraciju izrade bučnice, igre za djecu i odrasle te druge sadržaje.

tz-kumrovec-desinic-zagorskasela.hr

XX Ljetna geološka škola – Krapina 

Mjesto održavanja: Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina  svaki dan od 10:00 do 12:00 sati

Datum održavanja: 26.8.2019. – 30.8.2019.

Edukativni program koji se sastoji od raznovrsnih geološko-paleontoloških radionica namijenjen djeci predškolske i osnovnoškolske dobi.

www.mhz.hr

100% Zagorsko – Rijeka

Mjesto održavanja: Rijeka

Datum održavanja: 23.8.2019. – 24.8.2019.

100% zagorsko je manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera, izlog raznovrsne zagorske hrane, pića, kulture, tradicije, zabave. Prezentacija je to bogatstva kulturnog, gastronomskog, zdravstvenog, rekreacijskog i vjerskog turizma Krapinsko-zagorske županije.

Cilj je kroz prezentaciju proizvoda i usluga promovirati Krapinsko-zagorsku županiju kao destinaciju u kojoj se njeguje tradicija, vrednuje kvaliteta proizvoda i usluga. Manifestacijom 100% Zagorsko, izložbom poljoprivrednih proizvoda uzgojenih na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te predstavljanjem tradicijskih obrta, seoskih gospodarstava, turističkih objekata i toplica, Krapinsko-zagorska županija promovira se kao poželjna turistička destinacija bogate kulturne baštine i enogastronomske ponude, s brojnim manifestacijama i rekreativnim sadržajima.

www.kzz.hr

Likovna kolonija „Stubaki 2019.“

Mjesto održavanja: Park Maksimilijana Vrhovca i ostali kulturno – povijesni lokaliteti u Stubičkim Toplicama

Datum održavanja: 24.8.2019.

Ljetna Likovna kolonija kreativna je manifestacija  tijekom koje Stubaki postaju radionica likovnih umjetnika iz različitih krajeva Hrvatske i Slovenije.

www.tz-stubicke-toplice.hr

www.visitzagorje.hr
Facebook

 

fotografije: arhiv Visit Zagorje

NAJČITANIJE

Romantično putovanje kao najljepši poklon ove zime

Putovanje kao savršen dar Kako putovanje utječe na ljubavnu vezu? Savršeno! U mjesecu ljubavi ponovo se zaljubite u romantičnom resortu Falkensteiner Punta Skala. Gotovo dvije trećine...

Čarolija europskih snježnih gradova

Autor: Putni kofer Svatko od nas ima svoje najdraže godišnje doba kada se osjećamo neobično veselo i jednostavno sretno. Jesen nam daruje eksploziju boja, u...

Zasladite zimske dane savršenim receptima s narančom i ostalim citrusima

Zdrava svojstva agruma nije potrebno naglašavati. Velike količine vitamina C odlične su za jačanje imuniteta zimi. Ujutro je dobro započeti dan čašom tople vode...

PRATITE NAS

7,883ObožavateljiLajkaj

IZDVOJENO

Zasladite zimske dane savršenim receptima s narančom i ostalim citrusima

Zdrava svojstva agruma nije potrebno naglašavati. Velike količine vitamina C odlične su za jačanje imuniteta zimi. Ujutro je dobro započeti dan čašom tople vode...

Romantično putovanje kao najljepši poklon ove zime

Putovanje kao savršen dar Kako putovanje utječe na ljubavnu vezu? Savršeno! U mjesecu ljubavi ponovo se zaljubite u romantičnom resortu Falkensteiner Punta Skala. Gotovo dvije trećine...

Čarolija europskih snježnih gradova

Autor: Putni kofer Svatko od nas ima svoje najdraže godišnje doba kada se osjećamo neobično veselo i jednostavno sretno. Jesen nam daruje eksploziju boja, u...

Iskoristite posljednje dane školskih praznika za obiteljski odmor

Spa oaza za klince i klinceze, neograničeno uživanje u vodenim atrakcijama, zimska idila Hrvatskog zagorja i atraktivan paket koji uključuje boravak dvoje djece gratis...

Vodič za zimu u Gorskom kotaru

Piše: Jelena Holenko, Lynx and Fox Kamo na snijeg ove godine? U Gorski kotar, naravno! Veliki info blog – zima 2021. Pročitajte naš vodič za mogućnosti uživanja...