Od salaša do bazena.. od jezera do planina

BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA OSVAJA GASTRO UMIJEĆEM,KUPALIŠTIMA, RIJEČNIM PRIZORIMA, ČAROLIJOM PRIRODNOG SKLADA I POZNATIM SLAVONSKIM ŠARMOM.

Od salaša  do bazena i ručnika..

I ovo ljeto se u Brodsko posavskom kraju, možete dobro rashladiti i osvježiti. Tko kaže da u Slavoniji nema ljetne zabave, taj se vara! Svako ljeto stanovnici Brodsko – posavskog kraja i njihovi posjetitelji mogu birati između nekoliko atrakcija, bilo da se odluče na smirujuće aktivnosti ribolova, kupanja u rijeci, osvježenja na bazenu, atraktivnih ciklo i jogging staza ili bijega u prirodu, gdje se mogu prepustiti spokoju drevnih šuma i djevičanske prirode koja je ljeti posebno umirujuća.
Predlažemo vam nekoliko kupališnih zona za rashlađenje, te vas vodimo na nekoliko atraktivnih lokacija ove zanimljive županije.

Rashladi se u ŠRC Poloj – uživaj u predivnoj pješčanoj plaži na zavoju Save

Sportsko rekreativni centar Poloj je omiljeno ljetno okupljalište Brođana, udaljeno od gradskog centra samo 3 km, istočno od grada. Predivna pješčana plaža na  zavoju rijeke Save, okružena šumom i obogaćena brojnim sadržajima (ugostiteljstvo, sportski tereni, javni roštilji, dječja igrališta…) predstavlja jednu od najljepših riječnih plaža u Europi. Do ovog uređenog kupališta sa organiziranom službom spašavanja vode 2,5 km duge jogging i biciklistička staza. Posebna atrakcija su riječni splavovi s kućicama  koji se protežu na cijelom potezu od gradskog riječnog šetališta do Poloja.

U sportskoj zoni Slavonskog Broda između kompleksa sportskih dvorana i nogometnog stadiona, smjestili su se bazeni Vijuš. Tri su zatvorena bazena s pogledom na rijeku Savu; sportski, bazen za rasplivavanje i dječji te vanjski olimpijski bazen sa lijepim sunčalištem. U sklopi kompleksa su i fitenss centar i ugostiteljski objekti.

Bazeni u Selni

Na bazenima u Selni, uz kupanje  na raspolaganju su vam restoran, caffe bar i prenoćište. Pored čiste vode, bogate gastronomske ponude i prenoćišta, uprava bazena nudi i besplatnu školu plivanja za djecu koja, svakim danom, počinje s radom od 10 sati.

Bazeni Selna

Kajak i planine

Zbog smještaja na rijeci Savi kao i na jezeru Petnja Brodsko posavska županija ima veliku tradiciju sportova na vodi, kajaka i kanua.  A zahvaljujući blagotvornom zagrljaju Dilj Gore Požeškom gorju i Psunju na sjeveru, Brodsko posavska županija obiluje planinarskim stazama o kojima vode brigu dva planinarska društva; HPD dilj Gora iz Slavonskog Broda i HPD Strmac iz Nove Gradiške. Dilj gora je idealna za lijepe šetnje jer širok splet staza omogućuje brojne kratke izlete, a veličina gore omogućuje iznimno dugačke ture. Za većinu izleta iz smjera Slavonskog Broda u Dilj goru ishodišna točka je planinarski dom “Đuro Pilar” na rubu grada. Psunj je pak najviša planina Požeškog gorja i Slavonije. Važna polazišna točka je izletište Strmec.

Ribolovni turizam

Ukoliko vas ne zanima pretjerano kupanje i sunčanje tada imate izbor po mnogima jednog od najsmirenijih aktivnosti koji mnogi povezuju s jednim oblikom meditacije. Priroda, fokus, strpljenje, umješnost, nagrada na kraju..sve je to ribolov.

Dozvoljen sportski ribolov je na područjima; akumulacije Ljeskove vode, Petnja, Orašje, Štuka Nova Kapela, brojne bare, ciglarske jame, kanali, potoci i naravno rijeka Sava. Na području županije postoje i manji ribnjaci koji su namjenjeni sportskom ribolovu, a u privatnom su vlasništvu (Velika Kopanica, Donji Andrijevci, Staro Petrovo Selo…).
U vodotoku Save ima oko 50 vrsti riba, a najpoznatije u ovom kraju su šaran, amur, som i smuđ. Ribiči, ovo je vaš raj.

bazen strmac

Ljeskove vode – jezero iz bajke
Ljeskove vode, pitoreskni raj, udaljene od Slavonskog Broda dvadesetak kilometara, smještene su u općini Bukovlje, 2 km sjeverno od naselja Korduševci. U području Ljeskovih voda nalazi se osam izvora, a voda koja iz njih izvire čista je i bistra, jer u blizini nema nikakvih zagađivača.
Umjetno jezero, s branom visokom 10 m sa svih je strana okruženo gustom šumom, hrastovom, bukovom, grabovom i borovom. Osim za kupanje, jezero se tijekom godine koristi i za ribolov, dok su travnati tereni uz jezero idealno mjesto za sportske aktivnosti.

Za sve informacije vezane za ovoljetni đir, posjetite web: Turistička zajednica Brodsko – posavske županije. Vidimo se ovog ljeta, svratite do rijeke ili bazena, udobno se smjestite u ručnike, jer kupanje u Slavoniji je posebno iskustvo!

A zašto nakon kupanja s pogledom na ravnicu, navratiti u naše glasovite salaše i ranč, otkriti ćemo u slijedećem tekstu.

fotografije: Turistička zajednica Brodsko posavske županije

Zapratite našu Facebook stranicu

Sponzorirani članak