Komfor na osami kao prilika za drukčiji tip turizma

Kuća za odmor Luka – od kuće za življenje do kuće za savršeni odmor

Na sjeveru Hrvatske, gdje se obronci Alpa spajaju s Panonskom nizinom, nalazi se kraj prepun zanimljivosti, ljepote i zelenila djevičanske prirode.  Fosilni vulkani, spilje, poludrago kamenje, šume i parkovi prirode, stari dvorci i utvrde, termalni izvori i očuvana tradicija življenja zovu vas na otkrivanje i istraživanje Varaždinske županije.  Njeni pitomi bregi skrivaju Kuće s pričom, jedinstveni projekt Varaždinske županije koja nosi oznaku kvalitete, u kojima ćete naći smještaj po vašoj želji. Kao što je ovaj kraj različit, tako su i različite „priče“ ispričane kroz arhitekturu, predmete, doživljaj i ugođaj svake „Kuće za odmor s pričom.“ Danas pričamo s jednim vlasnikom takve kuće za odmor – Damirom Toplakom.

Pogled s glavne terase

Kuća za odmor Luka, nalazi se u Topličici pored Novog Marofa. Smještena u samo srce prirode, s neobično lijepim pogledom s glavne terase, kuća raspolaže sa 3 parkirna mjesta, garažom, 2 terase, balkonom te vanjskom kuhinjom sa roštiljem. U sklopu kuće je bazen sa slanom vodom. Kuća je kompletno uređena za dug i ugodan boravak. U kući se nalaze 3 spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinja sa blagovaonom, 2 kupaone i sauna. Gostima je dostupan Wi-fi, klima uređaji te igračke za djecu. Na raspolaganju su i bicikli s kojima se možete provozati do obližnjeg izletišta Topličica gdje se nalaze bazeni, restoran i puno ostalih sadržaja koje možete istražiti ovdje, a za ljubitelje hodanja i penjanja, u blizini se nalazi tvrđava Grebengrad.

Razgovarali smo s vlasnikom kuće  za odmor Luka, g. Damirom Toplakom o tome kako je došao na ideju uključiti se u projekt Kuće za odmor s pričom.

Kako je sve počelo?

U kući smo živjeli pune dvije godine a nakon preseljenja u Novi Marof, svrha joj je bila vikend kuće za druženje s obitelji i prijateljima. No svi su komentirali kako je kuća prekrasna i da je šteta uz ovakav pogled ne napraviti i bazen. Onda smo ja i moj prijatelj Francek krenuli u akciju i nastao je u sklopu kuće i bazen. 

Koliko je trebalo od ideje do realizacije da bi kuća izgledala kako izgleda danas?

Pošto sam ovu kuću sam gradio godinama sam, bez nekih rokova, bazen i ostale detalje u kući koji su bili namijenjeni turističkoj namjeni, napravio sam u roku godinu dana. Zbog strmog i relativno nepristupačnog terena za bager, morao sam sve kopati ručno, a veliku pomoć u cijelom procesu imao je i moj prijatelj Francek. Ostale ideje vezane za interijer, i eksterijer napravio sam samostalno uz dragocjene savjete moje supruge. 

detalj kupaone

Koji vam je najčešći profil posjetitelja i gostiju? 

Obzirom da smo novi u ovom poslu,te je kuća krenula s radom u lipnju, kraj lipnja, cijeli srpanj i kolovoz bili su rezervirani samo za strane posjetitelje (belgijski i njemački turisti većinom obitelji s djecom) a od rujna pa do danas većinom vikendima i pojedini dan u tjednu imamo mlađe goste iz Hrvatske. Obzirom na nepredvidivu godinu obzirom na korona krizu, više smo nego zadovoljni popunjenošću, obzirom da smo na samim počecima i da je godina više nego neizvjesna u turističkom smislu. Stoga planiramo dodati jacuzzi i dva kreveta dodatno. 

Kako vidite razvoj situacije s najmom na ovom području obzirom na COVID 19 krizu? 

Naše je iskustvo da ljudi u ovoj situaciji radije biraju kuće za odmor gdje su u uređenom, čistom komfornom i velikom prostoru kojeg ne moraju dijeliti s nepoznatim ljudima, već ili s obitelji ili bliskim kontaktima s kojima odlučuju podijeliti troškove smještaja, i na taj način su zaštićeni od ostalih potpunom privatnošću i osamom. Veliki je doprinos u ovoj kriznoj godini projektu Kuće za odmor dala i Varaždinska županija, na čemu im se ovim putem i zahvaljujemo. 

 

Koristite li usluge turističkih agencija ili iznamljujete objekt samostalno? 

Agencija Novasol uvelike pomaže u promociji kuće a i sami se trudimo oko promocije putem društvenih mreža, tako da nas uvijek možete pronaći na Instagramu i Facebooku

I za kraj bi li preporučili i drugima na području vaše županije da se upuste u ovakav projekt?

Dobar i kvalitetan smještaj napravljen u skladu s poštivanjem prirodnog okoliša, s dozom nenametljivog luksuza, uvijek će pronaći put do gosta željnog odmora na osami i privatnosti. Svima koji su u mogućnostima i imaju priliku bez obzira na trenutno nezahvalne okolnosti, preporučio bi da se okušaju, zašto ne? 

Facebook Kuća za odmor Luka 

myvarazdinholiday.com