Bilje – zimska destinacija koja evocira uspomene iz djetinjstva

Volite tople interijere ali i čudesnu prirodu? Obilne porcije tople hrane i izvrsnih vina, koje će vas  grijati ove zime?  Ljubitelji ste šetnji i izleta u prirodi ali i gastro otkrića? Krenimo do ruralne ponude, do istoka Hrvatske, ka destinaciji koje će vas opčiniti bojama, mirisima, okusima i doživljajima.

Upoznajte Baranju i upoznajte njezine idilične pejzaže, okuse i mirise koji posebno dolaze do izražaja u Bilju, ruralnom kutku istočne Hrvatske, kada zima zabijeli  egzotične predjele Istoka Hrvatske i naseli Kopački rit magijom svoje tišine.

Promatranje ptica u Parku prirode Kopački rit, vožnja zapregom kroz idilične zimske pejzaže, obilazak Tvrđe, stare jezgre grada Osijeka, i uživanje u okusima baranjskih delicija učinit će vaš posjet Baranji,zimskom uspomenom iz bajke koja će okusima, mirisima i atmosferom probuditi možda, davno izgubljeno djetinsjtvo i oživjeti uspomene na neko drugačije vrijeme.

foto: Tomislav Horvat

Bogata ponuda ruralnog turizma i smještajnih kapaciteta, neprocjenjivi doživljaji koje priroda nudi u zimskim mjesecima te odlična gastronomija samo su neki od aduta i općine Bilje, tog ruralnog kutka istočne Hrvatske, prožetog baranjskim šarmom.

Gastro kutak

Baranjski kutak Lijepe Naše ne bi bio to što jest na gastro mapi Hrvatske, kada svom  gostu ne bi pružio ultimativno uživanje u paleti okusa i mirisa.  Dopustite da vas se razmazi sa mekim krofnama i langošicama, ili medenjacima uz nedoljiv miris borovine. Hladne zimske dane i večeri najbolje je provesti u nekom od šest “veličanstvenih” – restorana iz čijih se kuhinja šire poznate baranjske delicije: čvarci, fiš paprikaš, svinjska koljenica s kiselim kupusom, domaća kobasica, jela od divljači… Od slastica je neizostavna pokladna krofna.  A restorani iz Bilja i okolice će vas vas oduševiti i ponudom vina koja se sljubljuju sa zimskim mesnim i ribljim specijalitetima.

Advent u Bilju

Kraj godine u Bilju će završiti nizom događanja koja prethode blagdanu Božića. Zanimljiv i raznovrstan adventski program izmjenjivat će se u Božićnom selu, pod nazivom „Advent bez struje“,  uz popratne sadržaje o kojima ćemo na vrijeme izvjestiti.  Mirise domaćeg kuhanog vina i ukusne, pikantne kobasice ponudit će brojne udruge s područja općine, a posjetitelje će dodatno zagrijati zvukovi tamburica, pjevačkih skupina i KUD-ova.. Ne preostaje drugo, već planirati zimu u Baranji – stoga, dobrodošli u Bilje.

fotografije: Tomislav Horvat i Hrvoje Domazetović (naslovna foto),  JU PP Kopački rit, arhiv Turistička zajednica Općine Bilje

Info: tzo-bilje.hr

Facebook