Biciklirajmo Hrvatskom: Uz Dravu kroz povijest i tradiciju Podravine

Piše: Mario Koren, Nippy adventures

Bicikliranje Đurđevcem, hrvatskom Saharom, šumovitom ravnicom, zaseocima i rijekom Dravom

Želite se maknuti iz svakodnevice, lagano rekreirati, upoznati novi kraj? Podravina je idealno područje za otkrivanje novih pejzaža, priča, stjecanje novih iskustava, njezina miroljubiva ravnica neće biti pretjerano zahtjevna za cjelodnevno pedaliranje.

Jednodnevni biciklistički izlet “Uz Dravu kroz povijest i tradiciju Podravine” počinje okupljanjem u Đurđevcu.Upoznajte ovaj gradić jedinstvene lokacije, nastalog na uzvišenom pješčanom humku, usred močvare,između sjevernih obronaka Bilogore i rijeke Drave. Tijekom burne srednjovjekovne povijesti, nastala je i legenda o picoku po kojoj su dosjetljivi Đurđevčanipreživjeli opsadu moćne turske vojske ispaljivanjem zadnje preostale namirnice – pijetlom, odnosno picokom. Upravo ovdje, u sklopu legendarne utvrde s koje je pijetao ispaljen, u 9.00 imati ćemo doručak na pravi podravski način.

Nakon doručka, u 10.00 sati krećemo na vožnju biciklima prema etno imanju, tijekom koje ćemo posjetiti zaštićeno botaničko područje Đurđevački peski. Jeste li znali da i Hrvatska ima pustinju, odnosno ostatke pustinje? Upravo su Đurđevački peski ostaci jedine hrvatske pustinje, danas geografsko-botaničkog rezervata gdje se u uvjetima života na pijesku mogu razviti samo određene biljne vrste, ali i preko 300 vrsta leptira.

Nekada je ovom rutom prolazila Željezna zavjesa , granična linija koja je tijekom Hladnog rata dijelila Europu u dva odvojena politička bloka.

Na etno imanje u Brodiću stižemo oko 11.30, nakon čega vam je na raspolaganju slobodno vrijeme za odmor ili istraživanje brojnih kućica koje poput malih muzeja obiluju starinskim namještajem, suđem i svim mogućim predmetima koje su nekada koristili u seoskim kućanstvima ovog kraja. Istražite ovaj čudnovati svijet, mjesto gdje je vrijeme stalo, gdje prošla vremena života na selu još uvijek žive u svom tradicionalnom obliku.
U 12.30 planiran je ručak te u 13.30 odlazak s imanja put Križnice.

Nakon vožnje kroz prekrasna polja, šumarke i zaseoke stižemo do rijeke Drave koja se prelazi skelom.
Jeste li se ikad vozili skelom? Ako niste, sada ćete imati 

sjajnu priliku i za to iskustvo. Do Križnice, mjesta koje je Drava, mijenjajući svoj put, „zarobila“ između granice s Mađarskom i svojim sadašnjim tokom, dolazi se skelom preko rijeke Drave. U 16.00 ćemo napraviti kratku stanku na riječnoj plaži s druge strane rijeke te se okrijepiti ukusnim namirnicama iz križničkog cekera (korpe). Domaće pogačice, slanina, sir i jaja, domaći sok i gemišt, šetnja , odbojka ili samo izležavanje i najumornijima će dati snage za nastavak vožnje po Križnici.

Nakon jednosatnog bicikliranja po prekrasnom kraju omeđenom rijekom Dravom i granicom s Mađarskom u 18.00 ćemo dan privesti kraju uz večeru  u izletištu Dravska iža. Po završetku večere u 19:30 slijedi povratak organiziranim prijevozom natrag u Đurđevac.

RASPORED DANA

8.30 Okupljanje u Đurđevcu, restoran Stari grad
9.00 Doručak u restoranu
10.00 Vožnja kroz šumu Borik, kratko stajanje kod Đurđevačkih peski te nastavak vožnje prema Brodiću
11.30 Dolazak na etno imanje u Brodiću
12.30 Ručak
13.30 Odlazak s imanja prema Križnici
16.00 Kratka stanka uz rijeku Dravu s okrijepom iz cekera
18.00 Večera u Križnici
19.30 Odlazak iz Križnice
20.00 Dolazak u Đurđevac, kraj izleta

Što možete očekivati?

Možete očekivati prekrasno proveden dan na biciklu ispunjen događanjima i lijepim i zanimljivim mjestima koja ćete posjetiti.
Isto tako možete očekivati ukusnu hranu, dobra vina i odlično druženje.
I na kraju možete očekivati nezaboravan izlet nakon kojega ćete sigurno zavoljeti Podravinu 

Sigurno će Vam se svidjeti

  doručak i razgledanje srednjovjekovnog grada u Đurđevcu

 posjet jedinoj hrvatskoj pustinji Peski i vožnja biciklom po pješčanim dinama

 vožnja makadamskim cestom kroz stare Podravske šume

 imanje etno kuće obitelji Karlovčan u Brodiću

 tradicionalni podravski ručak u Brodiću

 prijelaz biciklom preko visećeg mosta na Dravi

 riblja večera na imanju Dravska iža u Križnici

 kraj kroz koji ćete voziti 

 ljudi koje ćete upoznati

Više o atraktivnim biciklističkim destinacijama Slavonije, Baranje i Podravine saznajte na web vodiču www.nippyadventures.com
 
fotografije: Nippy adventures, Mario Koren