Sto mladih Europljana stiglo je u Novsku

U srcu ljeta, u najzapadniji slavonski grad stiglo je 100 mladih Europljana!

Krajem lipnja s radom je započeo Međunarodni izviđački kamp “DUPIN” u naselju Jazavica na području Grada Novske. U njemu tijekom ljetnih mjeseci 100-tinjak mladih Europljana postavlja svoj šator, upoznaje Novsku, Park prirode Lonjsko polje, obližnji Omanovac, ali i bavi se različitim aktivnostima. Sedam grupa iz Belgije, Francuske i Portugala svoje vrijeme krati kroz rad, ali i zabavu.

Prvi su u prostor nekadašnje područne škole, a danas kampa, stigli mladi Belgijanci. Svake godine kako kažu iz Izviđačkog odreda “Zelena patrola”, izviđači dodatno uređuju prostor. Ove su godine tako uređivali ogradu oko kampa, čistili prostor, ali i zajednički pripremali obroke. Posebnost ovog kampa jest Druženje Uz Pjesmu i Igru-Novska, otuda i naziv DUPIN, koje uključuje hrvatske izviđače domaćine iz “Zelene patrole” i strance.

“Zajedno dijelimo posebnosti naših kultura, razmjenjujemo izviđačka iskustva, učimo jedni od drugih jezike, ali i stječemo nove prijatelje. Većina mladih koja nam dođe najviše uživa u slavonskim delicijama, domaćem voću i povrću, netaknutoj prirodi našeg Novljanskog jezera i zvucima tamburice”, rekla nam je Rebeka Januš voditeljica u kampu zahvalivši se posebno brojnim volonterima koji od 2013. godine marljivo rade i bez kojih projekt ne bi bilo moguće realizirati.

Kako bi povećali organizacijske kapacitete i poboljšali rad kampa, Turistička zajednica Grada Novske zaposlila je i tri novljanska studenta koji uz stjecanje radnog iskustva, brinu o posjetiteljima, animiraju ih tijekom dana, i trude se da im dolazak na područje najzapadnijeg slavonskog grada ostane u dobrom sjećanju, ali i da se dogodine vrate s još više grupa.

Više o projektu pronađite na Facebook stranici Međunarodni izviđački kamp DUPIN

Izvor objave: Turistička zajednica grada Novske