R’kaciteli iz Drniša – jedna od najstarijih svjetskih sorti grožđa

R’kaciteli je sorta  neobičnog naziva koja  datira iz 3000. godine pr.Kr. i poznata je kao jedna od najstarijih svjetskih sorti grožđa. U vinogradima Dalmacijavina prisutna je već 30 godina, no ove godine se  prvi put pjavila kao monosortno vino. To svježe vino posebnog okusa s nešto izraženijim kiselinama i idealno je  za osvježenje u vrućim ljetnim danima. R’kaciteli vino predstavljeno je u wine baru zagrebačke kavane Procaffe gdje su održani  “Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom” koji su istodobno i vinska radionica  i talk show u kojem posjetitelji aktivno sudjeluju.

Kušalo se i Debit suho bijelo vino, slamnato  zlatno žute boje, diskretne arome i punog okusa, karakterističnog za drniško područje . Vino je srednje jakih alkohola i dobro se sljubljuje sa  mladom janjetinom i lukom.

Posluženo je i vino Sv. Cecilija koje je  dobivena od autohtone dalmatinske sorte maraštine, Sv. Cecilija je harmoničkog okusa i privlači zlatnom bojom i jedinstvenim bouquetom.

foto: Dalmacijavino

Merlot se uzgaja na Petrovom polju, koje sadržava sve najbolje klimatske uvjete od sjevera i juga. To je vino uravnoteženih tanina i srednje jakih alkohola, tamne granat crvena boja s prepoznatljivim sortnim mirisom i razvijenim bouquetom.

Merlot barrique vrhunsko je crno vino proizvedeno od istoimene sorte grožđa s biranih lokacija Petrova polja. Nastaje odležavanjem u hrastovim bačvama što toj poznatoj sorti daje specifičan i bogat okus. Vino je duboko crvene boje, srednje jakih alkohola i umjerenih i uravnoteženih tanina.

Kako je običaj na Vinskim razgovorima predstaviti i pokoju premijeru vinarije, tako je i ekipa iz Dalmacijavina na kušanje donijela i dva vina koja još uvijek odležavaju u svojim bačvama.

To je Plavina berba 2018. koja pokazuje lijepi potencijal, suprotan od onog što se očekuje od sorte Plavina. Ta Plavina iznenađuje jer je moćna i pitka a okusom podsjeća na šljivu s tragovima vanilije. Tijelo je srednjeg intenziteta, intenzivne rubin boje sa svim karakteristikama vrhunskog vina. Na tržište ju tek planiraju izbaciti, no u malim količinama kao selekciju.

foto: S.Munda

Cabernet sauvignon je moćno, robusno i veliko vino berbe 2018., u kojem su izražene sve sortne karakteristike cabernet sauvignona sa ostatkom šećera koji  lijepo zaokružuje vino koje je  njegovano u drvenim bačvama. Punog je okusa, duboko crvene boje i zaokruženih tanina.

Stiplošekovi gosti bili su iz vinarije Dalmacijavino: Ivan Kuštra, član uprave i direktor financija; Kristina Pinkert, direktorica vinarije i Viktor Zdilar, enolog .

Dalmacijavino  mnogi povezuju sa žestokim alkoholnim pićima i bezalkoholnim brendom Pipi a manje je poznato po vinima .

No, kad je tvrtku kupio Luka Diel-Zadro, počinje rekonstrukcija cijele tvrtke pa i tako snaženje vinskog dijela. Ugašene su male, nerentabilne vinarije po otocima a i prostor u Splitu bi u budućnosti trebao biti samo distributivni centar. Vinska priča Dalmacijavina seli se u vinariju u okolici Drniša, u Petrovo polje, gdje imaju nasad od dvjestotinjak hektara vinograda.

Tomislav Radić