Vodeći svjetski sajam turističke industrije ITB Berlin

Piše: Tina Eterović Čubrilo

Ugašena su svijetla na najvećoj svjetskoj pozornici turizma, za nama je ostao 50. ITB u Berlinu. Jubilarni sajam i najveća burza svjetske turističke industrije završio je  s optimističnim porukama rasta ali i preraspodjelom tržišta kroz otvaranje novih trendova i jačeg utjecaja novih tehnologija.

Hrvatska turistička zajednica predstavljala  se na štandu od 240 m2 na kojem je svoju ponudu također prezentiralo 21 suizlagača : TZŽ Splitsko-dalmatinska, Arenaturist, Croatia Airlines, Aronda Adriana Travel, Maistra, Katarina Line, Abacus Tours, TZŽ Dubrovačko-neretvanska, TZGZ, NP Plitvička Jezera, Valamar, Perfecta Travel, Istarski Dvori, TZŽ Krapinsko-zagorska, Laguna Novigrad – Aminess, TZŽ Šibensko-kninske, Crv d.o.o., Plava laguna, Istraturist, Liburnia Riviera Hoteli – Remisens Hotels & Villas, Ban Tours.

ITB je svojom veličinom, izlagačima i interesom, najveća potvrda da takozvano “sajmovanje” ne odumire. Više zemalja i sudionika i posjetitelja pohodilo je sajam više nego prijašnjih godina a sajam je ubilježio oko 300 stručnih skupova, tradicionalni ministarski forum, oko 400 najutjecajnijih predavača.
Hrvatska izlazi s dobrim prognozama i za ovu godinu kao i s odličnim najavama no konkurencija ne spava. 
Tako njemački gosti, koji su najveći i najtraženiji putnici, iznenadili su profesionalce slabijim predbilježbama. Izgleda da će čekati i vagati ponude i cijene prije konačne odluke, u konačnici ponuda ima napretek. 

Nove su to generacije turista ubrzano mijenjaju navike. Svi će se morati više potruditi i oko cijena,sadržaja i kvalitete,bolje prometne povezanosti i komunikacija. Turska je zasigurno dobitnik ovogodišnje ITB i ponovno favorit za odmor njemačkim turistima, zbog cijena, ali i onog najvažnijeg postulata: dobro odmjerene cijene raznovrsnosti ponude, kvalitete. 
Dobra je vijest za zemlje istočnog Mediterana  kao što su Tunis i Egipat, da se turoperatori i gosti vraćaju. Hrvatska je i dalje u trendu i po ukusu njemačkih turista, ali za sve se izvan glavne sezone moramo puno više truditi.  U Berlinu su nam neki touroperatori, pa i neki važniji TUI sugerirali snižavanje istih.  Valja priznati da su naši čelnici u ministarstvu turizma i HTZ-u, dobro procjenjivali kada smo se pravovremeno odlučili jače otvarati dalekim tržištima Kini, Indiji, Koreji, Americi, Australiji kroz otvaranje novih predstavništva HTZ, a ujedno se proširuju nova tržišta i avio linije. 

Nakon Berlina ipak valja sve ponovno posložiti, preispitati već za 2020, jer za ovu 2019. već se sezona uglavnom ugovorila. No, za očekivati je i ponešto rupa u predsezoni, a tu nam prije svega niskim cjenama donekle i klimom, opasno “za vratom puše” mediteranska konkurencija.  Sve u svemu Hrvatska može računati i na ovu uspješnu turističku godinu, ali s puno više truda i kreativnosti. No u svakom slučaju, turizam će nam još dugo biti najbolja gospodarska hrvatska priča.


Fotografija: www.htz.hr