Vodeći svjetski sajam turističke industrije ITB Berlin - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • TURISTIČKE VIJESTI
More
  Naslovnica Turističke vijesti Fijet Hrvatska Vodeći svjetski sajam turističke industrije ITB Berlin

  Vodeći svjetski sajam turističke industrije ITB Berlin

  Piše: Tina Eterović Čubrilo

  Ugašena su svijetla na najvećoj svjetskoj pozornici turizma, za nama je ostao 50. ITB u Berlinu. Jubilarni sajam i najveća burza svjetske turističke industrije završio je  s optimističnim porukama rasta ali i preraspodjelom tržišta kroz otvaranje novih trendova i jačeg utjecaja novih tehnologija.

  Hrvatska turistička zajednica predstavljala  se na štandu od 240 m2 na kojem je svoju ponudu također prezentiralo 21 suizlagača : TZŽ Splitsko-dalmatinska, Arenaturist, Croatia Airlines, Aronda Adriana Travel, Maistra, Katarina Line, Abacus Tours, TZŽ Dubrovačko-neretvanska, TZGZ, NP Plitvička Jezera, Valamar, Perfecta Travel, Istarski Dvori, TZŽ Krapinsko-zagorska, Laguna Novigrad – Aminess, TZŽ Šibensko-kninske, Crv d.o.o., Plava laguna, Istraturist, Liburnia Riviera Hoteli – Remisens Hotels & Villas, Ban Tours.

  ITB je svojom veličinom, izlagačima i interesom, najveća potvrda da takozvano “sajmovanje” ne odumire. Više zemalja i sudionika i posjetitelja pohodilo je sajam više nego prijašnjih godina a sajam je ubilježio oko 300 stručnih skupova, tradicionalni ministarski forum, oko 400 najutjecajnijih predavača.
  Hrvatska izlazi s dobrim prognozama i za ovu godinu kao i s odličnim najavama no konkurencija ne spava. 
  Tako njemački gosti, koji su najveći i najtraženiji putnici, iznenadili su profesionalce slabijim predbilježbama. Izgleda da će čekati i vagati ponude i cijene prije konačne odluke, u konačnici ponuda ima napretek. 

  Nove su to generacije turista ubrzano mijenjaju navike. Svi će se morati više potruditi i oko cijena,sadržaja i kvalitete,bolje prometne povezanosti i komunikacija. Turska je zasigurno dobitnik ovogodišnje ITB i ponovno favorit za odmor njemačkim turistima, zbog cijena, ali i onog najvažnijeg postulata: dobro odmjerene cijene raznovrsnosti ponude, kvalitete. 
  Dobra je vijest za zemlje istočnog Mediterana  kao što su Tunis i Egipat, da se turoperatori i gosti vraćaju. Hrvatska je i dalje u trendu i po ukusu njemačkih turista, ali za sve se izvan glavne sezone moramo puno više truditi.  U Berlinu su nam neki touroperatori, pa i neki važniji TUI sugerirali snižavanje istih.  Valja priznati da su naši čelnici u ministarstvu turizma i HTZ-u, dobro procjenjivali kada smo se pravovremeno odlučili jače otvarati dalekim tržištima Kini, Indiji, Koreji, Americi, Australiji kroz otvaranje novih predstavništva HTZ, a ujedno se proširuju nova tržišta i avio linije. 

  Nakon Berlina ipak valja sve ponovno posložiti, preispitati već za 2020, jer za ovu 2019. već se sezona uglavnom ugovorila. No, za očekivati je i ponešto rupa u predsezoni, a tu nam prije svega niskim cjenama donekle i klimom, opasno “za vratom puše” mediteranska konkurencija.  Sve u svemu Hrvatska može računati i na ovu uspješnu turističku godinu, ali s puno više truda i kreativnosti. No u svakom slučaju, turizam će nam još dugo biti najbolja gospodarska hrvatska priča.


  Fotografija: www.htz.hr

  PRATITE NAS

  1,274InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Moreška – viteško srce Korčule

  Pokrovitelj priče Uz katedralu sv. Marka, korčulanske bratovštine, kamenoklesarstvo, tradicijsku drvenu brodogradnju i vaterpolo, stoljećima poznati viteška tradicijski ples moreška, upotpunjava ljepotu Korčule. Oni su snažni,...

  Bogatstvo Varaždinske okolice

  Explore Preporuke
  Putevima bana Jelačića
  Zlatna SLavonija na dva kotača
  Mističnim bilogorskim putevima
  Moreska viteško srce