Dan planeta Zemlje obilježimo na dva kotača u ljupkoj Moslavini

Pozivamo vas na biciklijadu nedaleko od Zagreba –  istražimo ljupku Moslavinu na dva kotača!

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava u više od 150 zemalja diljem svijeta, a mi vas pozivamo da nam se 27. travnja pridružite u Kutini na sedamnaestoj po redu rekreativno-ekološkoj biciklijadi pod nazivom „Dan planeta Zemlje na biciklu u Moslavini“. 

Kutina, smještena u zagrljaju Lonjskog polja i Moslavačke gore, sa svojim vijugavim stazama, ravnicama i brežuljcima, povoljnom klimom, mnoštvom cesta s manjim intenzitetom motornog prometa te više od 250 km tematskih biciklističkih staza i ruta, poput vinske, naftne i srednjovjekovne zaljubljenicima u biciklizam pruža potpuni užitak.

Program biciklijade povodom Dana planeta Zemlje, sastoji se od rekreativne vožnje po zadanim rutama koje prolaze pored zanimljivih primjera građevinske baštine, vinskim cestama i drugim zanimljivim atrakcijama, te druženja na cilju događanja (jezero Bajer) uz bogatu ugostiteljsku ponudu i neizostavnu biciklističku alku. Biciklijada svake godine privuče oko 1500 biciklista s područja Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Ove godine posjetiteljima su ponuđene tri rute vožnje, duža za iskusnije bicikliste (42 km), kraća obiteljska ruta (15 km) i adrenalinska brdska ruta za avanturiste (45 km). Ukoliko se odlučite na dužu rutu, spojiti ćete Moslavinu i zapadnu Slavoniju.

Voziti ćete se uz pratnju prekrasnog krajobraza u kojem se spajaju ruralna arhitektura i industrijska baština, i to podno kolijevke naftne industrije (selo Gojlo), malom seoskom Venecijom (Piljenice), a put će vas dalje odvesti i kroz srednjovjekovno mjesto Kraljeva Velika do Lipovljana, mjesta brojnih nacionalnih manjina, poznato po mirisu lipa, ribnjacima, šumama i najpoznatijem mještaninu Josipu Kozarcu.

Kraća obiteljska ruta vas vodi do Prijamnog centra Repušnice – moslavačkih vrata u Park prirode Lonjsko polje, gdje ćete moći istražiti sam Prijamni centar, a usput i odvesti se malo dublje u Lonjsko polje i uživati u pogledima na jedno od rijetkih područja u Europi na kojem se odvija tradicionalno stočarstvo.

Adrenalinska ruta naziva Humka Extreme odvest će vas do najvišeg vrha Moslavačke gore – Humke. Ruta je spoj gradskih i šumskih puteva, vodi vas vinskom cestom, pokraj zanimljivih primjera građevinske baštine, pa sve do ostataka starih samostana. Cjelokupni uspon na Humku prati potok sa brojnim malim slapovima koji stvaraju prekrasan doživljaj, koji upotpunjuje brojan životinjski svijet.

Cilj svih ruta je na prostoru jezera Bajer u Kutini, na kojem ćete moći uživati u bogatoj ugostiteljskoj ponudi, sa neizostavnim moslavačkim specijalitetom – šaranom na rašljama, degustirati moslavački Škrlet,  sudjelovati u brojnim sportskim igrama ili jednostavno provesti dan u prirodi.

Ukoliko vam se svide moslavačke delicije i vijugave staze, produžite boravak u Kutini te provedite cijeli vikend na dva kotača u Moslavini. U nešto sporijem tempu, 28. travnja, otkrijte eno-gastro ponudu ovoga kraja na biciklijadi „Čalabrcni moslavačke delicije“.

Navratite u Kutinu 27. i 28. travnja i otkrijte skriveno blago Moslavine.

Posjetite, istražite, zapratite:

facebook Turistička zajednica grada Kutine

facebook Dan planeta Zemlje na biciklu u Moslavini

www.turizam-kutina.hr

 

Sponzorirani članak