„Fotomorfoze” u Muzeju za umjetnost i obrt

Retrospektivna izložba fotografija Rina Gropuzza „Fotomorfoze” otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom zajednicom u Trstu. Otvorenju izložbe nazočili su brojni uzvanici među kojima i Veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Pierfrancesco Sacco, Gian Carlo Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu a a izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Nakon niza samostalnih i grupnih izložbi diljem svijeta, izložba Rina Gropuzza Fotomorfoze predstavlja retrospektivu njegovog bogatog opusa koju je u svibnju 2019. postavio u Palači Gopcevich u Trstu u organizaciji Hrvatske zajednice u Trstu. U sklopu višegodišnje suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske zajednice u Trstu, taj riječki međunarodno priznati fotograf sada je predstavio svoj bogati opus i zagrebačkoj publici.

Gropuzzo u Muzeju za umjetnost i obrt izlaže odabrane fotografije koje su nastale od 1978. godine do danas osmišljene po prepoznatljivim tematskim poglavljima i ciklusima. Kustos izložbe Tomislav Čop, povjesničar umjetnosti, odabirom fotografija naglašava slojevitost autorovog pristupa te njegov fotografski talent. Najznačajniji su kanonizirana ljepota u motivu ženskog akta, portreta i prikaza raščlanjena na figure snimljene u studiju, arhitekturalnom ambijentu (industrijske arheologije) i prirodi; narativni ciklusi; geometrizirajuća figuracija; pejzaži i organska figuracija detalja te modna fotografija.

Gropuzzo se bavi fotografijom od ranih 70-ih godina. U ranim 80-ima posvećuje joj se profesionalno kada duže periode provodi u Parizu i Milanu potom Ateni i Los Angelesu. U Milanu se stručno usavršava u umjetničkoj i modnoj fotografiji te počinje surađivati s milanskom agencijom „Marka“. Poznat je po svojim radovima u području modne, reklamne, beauty, erotske te pejzažne i umjetničke fotografije.

Izložba u MUO ostaje otvorena do 5. travnja 2020.