4.Salon pjenušavih vina – preporuka za pjenušavo uživanje krajem siječnja

4. Salon pjenušavih vina Zagreb održat će se u petak, 31.1. 2020. u hotelu Dubrovnik, od 15-21h. (odmah dan nakon Vinskog univerzuma, prvog hrvatskog festivala za mlade vinare.) Zagrebački je prvi u mreži »Salon of Sparkling Wines«, koji će na uniformiranim mjestima predstaviti ponajbolje hrvatske i slovenske te nekoliko stranih proizvođača vrhunskih pjenušavih vina. Ovogodišnji salon okuplja dosada najveći broj izlagača – čak 45.

Ususret Salonu, održano je međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines, prvi put u Zagrebu, 9.12. 2019., u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom. Pobjednicima će se dodijeliti priznanja na otvorenju oba salona – u Zagrebu i Ljubljani.  Na ocjenjivanju je bilo preko 90 uzoraka pjenušavih vina, a ocjenjivalo je 16 stručnih ocjenjivača iz regije, u dvije komisije. Predsjednica komisije s hrvatske strane je bila enologinja Ivana Nemet, a sa slovenske enolog Dušan Brejc. U kategoriji bijelih pjenušavih vina najbolje je ocijenjen Prestige extra brut Istenič, nakon njega Muscat Vina Kauran i Istenič No.1. U kategoriji ružičastih vina najbolje je ocijenjen Petračev Bregh rosé, pa Vipava Penina rosé i Vinska kuća Pavlomir, Ružica Vinodola.

 

Svi rezultati: https://www.salonofsparklingwines.eu/competition

Poruka i cilj salona jest širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti te – podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu. Radionice su besplatne za sudionike koji se prijave isključivo na mail: [email protected]

Do samog održavanja Salona, organizirano je nekoliko najavnih edukativnih događanja: sljubljivanje čvaraka i pjenušaca na Vuglec bregu, Sparkling Friday – mali ženski razgovori uz pjenušce u trgovini Durance i radionica za foodie novinare: Kruh & vino u zagrebačkom restoranu Noel.

  1. Salon pjenušavih vina Zagreb, 31.1 2020., bit će otvoren od 15h – 21h. Cijena ulaznice za posjetitelje iznosi 150kn. Ulaznice su već u prodaji à https://bit.ly/2FHbunc

Organizatori Salona: Genius loci design doo i Zlatne riječi jdoo

Partneri: HSK – Hrvatski sommelier klub, TZZŽ

Medijski pokrovitelj: Restaurant & Hotel, Julio Frangen Foto Foodie

Radionica KRUH & (pjenušavo) VINO

Ususret 4. Salonu pjenušavih vina u Zagrebu, održana je jedinstvena (i prva takva) radionica sljubljivanja pjenušavih vina i kruha  – u zagrebačkom restoranu Noel.

Prirodna vina (pjenušci)sve su zastupljenija u vinskom svijetu, što nije samo trenutni trend/moda, već predstavlja budućnost. Stoga je Salon pjenušavih vina Zagreb već sada otvoren za prirodna vina, iako trenutno u Hrvatskoj ima jako malo potencijalnih izlagača/proizvođača tzv. prirodnih pjenušaca, i iako znamo da prirodnjaci »po pravilu« ne žele sudjelovati na vinskim događajima koji nisu specijalizirani za prirodna vina.

Kruh i vino su kroz tisuću godina svoje povijesti stvorili vezu koja utjelovljuje iskonski karakter s jedne i mistiku s druge strane. Vjerojatno znate onaj iskonski, biblijski trenutak   kada je Krist blagoslovio kruh i vino na Posljednjoj večeri. Ovom mističnom prigodom uputio je i svoje učenike da u njegovo sjećanje jedu kruh i piju vino (koji simboliziraju njegovo tijelo i krv). Iako se u povijesti više puta postavljalo pitanje treba li vina dati svim prisutnima na vjerskom obredu ili samo svećeniku, na najavnoj radionici Salona pjenušavih vina – nije bilo dileme:  kušali su svi sve.

Radionicu KRUH & VINO vodila je dr. Nina Levičnik, sommelierka sa certifikatom pekarice i slastičarke, a vina je predstavio Boris Sarjanović, direktor tvrtke Label Grand. Kušala su se četiri para kruha i prirodnog pjenušavog vina te razgovaralo o kombinaciji gdje kruh najljepše »ljubi« vino. Većina parova se jako dobro »(s)našla«. Sva četiri kruha pripremljena su bez kvasca (i drugih umjetnih aditiva), s divljim kvascem, ekološkim brašnom i  – s idejom da se sljube s odabranim prirodnim pjenušavim vinima.

Više info na:www.salonofsparklingwines.eu

Fotografije: Julio Frangen